Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:32 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Conexiunile unor dosare „grele” Cine sunt judecătorii directorilor din Primărie Pilat, Babuş şi Tărcatu

ro

05 Feb, 2014 00:00 7973 Marime text
Cristina Rotaru a fost colegă de facultate cu Adrian Năstase la Facultatea de Drept din Bucureşti
 
Magistraţii din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României au amânat, pentru luna viitoare, dosarul în care Constantin Babuş, Ionel Pilat şi Marius Tărcatu, trei directori din administraţia publică locală constănţeană, au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare. Conform portalului instanţelor de judecată, următorul termen a fost stabilit pentru data de 13 martie. Dosarul, cunoscut generic „Mita de la Primărie”, se află în atenţia completului de judecată C 4, format din magistraţii Ioana Bogdan, Cristina Rotaru şi Ştefan Pistol. După cum arătam şi în ediţiile trecute, Ionel Pilat a fost condamnat la trei ani de închisoare, Constantin Babuş a luat doi ani şi zece luni de închisoare, în timp Marius Tărcatu s-a ales cu doi ani şi şase luni de închisoare.
 
Dosarul celor trei directori ai Primăriei Constanţa se află în atenţia magistraţilor Ioana Bogdan, Cristina Rotaru şi Ştefan Pistol. Potrivit Luju.ro, Ioana Bogdan a deţinut funcţia de consilier al fostului procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Daniel Morar. De asemenea, Ioana Bogdan este unul dintre cei doi magistraţi care au decis condamnarea lui Adrian Năstase, fostul premier al României, în celebrul dosar „Trofeul calităţii”. Conform hotnews.ro, „judecătoarea Ioana Bogdan a intrat în magistratură în 1998, când a fost numită procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 3”. „Între anii 2000 şi 2003, a activat ca judecător la Judecătoria sectorului 3, iar din 2004 a promovat la Tribunalul Bucureşti. În perioada 2006 – 2009, a deţinut funcţia de inspector în cadrul Inspecţiei Judiciare de la CSM. Din septembrie 2009 şi până în noiembrie 2010, a fost detaşată la DNA, unde a deţinut funcţia de consilier al procurorului-şef al DNA”.

Atât în dosarul Trofeul Calităţii, cât şi în dosarele Mătuşa Tamara şi Zambaccian, Adrian Năstase a formulat, prin avocaţi, cereri de recuzare a judecătoarei Ioana Bogdan. Fostul premier a acuzat în permanenţă legăturile directe ale judecătoarei Ioana Bogdan cu şeful DNA, Daniel Morar. De altfel, şi după pronunţarea sentinţei în Trofeul Calităţii, Adrian Năstase a declarat că «judecătoarea Ioana Bogdan a acţionat în favoarea DNA»”, potrivit sursei mai sus citate.
 
„Adrian Năstase ar trebui achitat”
 
Mai departe, conform hotnews.ro, „judecătoarea Cristina Rotaru a fost de părere că, în dosarul Trofeul Calităţii, Adrian Năstase ar trebui achitat”. „Judecătoarea Cristina Rotaru a promovat la ICCJ în noiembrie 2010. Are o experienta de 17 ani în magistratură, anterior fiind judecătoare la Curtea de Apel Bucureşti, Tribunalul Bucureşti şi Judecătoria sectorului 5. Cristina Rotaru este şi lector universitar la Facultatea de Drept din Bucureşti. (...) Judecătoarea Cristina Rotaru a făcut parte din completul care a decis achitarea lui Paul Păcuraru, condamnarea (recurs) lui Dan-Ilie Morega, condamnarea (fond) fostului ministru PNŢCD Ioan-Avram Mureşan şi a deputatului PDL Eugen Bădălan (fond). (...) În octombrie 2010, Cristina Rotaru a făcut opinie separată faţă de decizia Curţii de Apel Bucureşti în cadrul procesului în care judecătoarele Viorica Costiniu şi Lucia Mera au dispus eliberarea lui Sorin Ovidiu Vîntu”, potrivit hotnews.ro. Cristina Rotaru a fost colegă de facultate cu Adrian Năstase la Facultatea de Drept din Bucureşti.
 
Gigi Becali, achitat
 
Ştefan Pistol este unul dintre judecătorii care au închis dosarul denumit generic „Bani pentru şefi din Consiliul Judeţean Constanţa”, în care au fost condamnaţi Eugeniu Mija (afacerist din Bucureşti) şi Lupşa Realini, cântăreţ al formaţiei Gaz pe Foc, fost partener de afaceri al social-democratului Miron Mitrea, fost ministru al Transporturilor. Tot atunci, Nicolae Vasilescu, înalt funcţionar public, şef al Departamentului Legislativ al Camerei Deputaţilor, preşedinte al Casei Româno-Chineze şi deputat USL (Colegiul 2 Craiova), a fost achitat. De asemenea, Ştefan Pistol este unul dintre judecătorii care au decis achitarea lui Gigi Becali în dosarul schimburilor de terenuri cu MApN, cauză în care patronul clubului de fotbal Steaua era acuzat de procurorii DNA de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • BURCIN MARIANA 05 Feb, 2014 19:18 totusi fata de ceilalti judecati si condamnati.Becali are un merit deosebit.a ajutat multa lume saraca.chiar si din puscarie a ajutat.merita lasat acasa de ziua fiicei lui care si sarbatorea majoratul sau de craciun.totusi are niste merite