Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:05 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Atentate la Paris Cine sunt dobrogenii care s-au aflat sub tirul teroriştilor ISIS

ro

16 Nov, 2015 00:00 3590 Marime text
Bilanţul victimelor atentatelor teroriste din Paris a ajuns la 129 de morţi şi 352 de răniţi, dintre care 99 în stare gravă, a anunţat procurorul general din Paris, Francois Molins, citat de publicaţia franceză Le Figaro. Aproximativ 100 de persoane au fost ucise în urma unei luări de ostatici la sala de spectacole Bataclan, unde avea loc un concert al trupei Eagles of Death Metal.
 
Autorităţile franceze au arestat preventiv şase persoane din anturajul teroristului kamikaze Omar Ismail Mostefai, unul dintre autorii atentatelor, informează site-ul cotidianului Le Figaro. Atacurile au fost revendicate de reţeaua teroristă Statul Islamic, care susţine că acestea sunt o reacţie la ofensele aduse profetului musulman Mahomed şi la raidurile aeriene efectuate de Franţa în Siria şi Irak. Patru persoane care se pare că au legătură cu atentatele teroriste din Paris au fost arestate în Bruxelles.
 
În mijlocul atentatelor care au însângerat Parisul s-au aflat şi români. Doi conaţionali au decedat, iar alţii au supravieţuit şi au povestit jurnaliştilor francezi clipele de coşmar prin care au trecut.

Sorin Colesniuc, în mijlocul atentatelor

Directorul Muzeului de Arheologie „Callatis“ din Mangalia, Sorin Colesniuc, s-a aflat, la finalul acestei săptămâni, la Paris. Doar câteva minute i-au despărţit pe el şi pe fiica sa de clipa fatidică în care în centrul Parisului s-a dezlănţuit iadul.
 
„Ne-am început ziua de vineri, 13 noiembrie 2015, eu şi Cosmina, fiica mea, vizitând Muzeul Luvru din Paris - un muzeu pentru care nu-ţi ajunge o zi întreagă să priveşti cu atenţie toate exponatele. Seară am ieşit epuizaţi de kilometrii parcurşi prin sălile de expoziţie ale muzeului.
 
Eu doream să mergem să vizităm şi renumită Biserica Sacre Coeur din nordul Parisului, în timp ce Cosmina insista să mergem la McDonalds, să mâncăm şi să ne odihnim. Mi-am ascultat copilul şi am mers la McDonalds. La masă i-am explicat de ce erau militari / jandarmi înarmaţi şi la Muzeul Luvru şi la Turnul Eiffel şi chiar şi la Disneyland. Nici nu bănuiam ce avea să urmeze în scurt timp. După ce am mâncat, ne-am mai plimbat vreo oră pe străzile Parisului, prin centru, dar pentru că era întuneric deja şi bătea un vânt destul de rece, am hotărât să mergem spre hotel.
 
În timp ce vizualizam fotografiile făcute la muzeu şi tot schimbam programele televizorului, am fost şocaţi să aflăm de atacurile teroriste din centrul Parisului, de unde noi plecaserăm cu mai puţin de o oră în urmă. Nu ne venea să credem că este adevărat! Toate posturile franţuzeşti de ştiri transmiteau imagini de la locurile atentatelor. Deja ne contactau cei de acasă, care aflaseră de atacurile teroriste şi doreau să ştie dacă suntem bine. Preşedintele Franţei, François Hollande, a apărut la TV, a decretat starea de urgenţă şi i-a sfătuit pe toţi parizienii să stea în case.
 
Jurnalistul din mine dorea să iasă din camera de hotel şi să meargă la locul atentatelor, dar Cosmina mi-a interzis clar şi categoric să ies. Mă întreabă: «De ce tocmai acum trebuia să se întâmple aşa ceva?» Am stat până târziu în faţa televizorului, urmărind evoluţia evenimentelor şi numărul victimelor ce creştea de la o oră la alta. Am aflat că un terorist a deschis focul chiar şi într-un McDonalds. Mă întrebam: ce s-ar fi întâmplat dacă insistam să vizităm Sacre Coeur şi am fi întârziat prin centrul Parisului?
 
Astăzi, la insistenţele Cosminei, am stat aproape toată ziua în hotel. Am ieşit doar până la supermarket şi până la metrou să întrebăm dacă circulă mâine dimineaţă. Numărul celor ucişi a ajuns la 127, iar al celor grav răniţi, la 180. În Franţa a fost decretat doliu naţional. Mâine avem avion spre casă, dar trebuie să trecem prin centrul Parisului, în drumul nostru spre aeroport. Tot ce ne dorim este să ajungem cu bine acasă!“, a notat Sorin Colesniuc pe pagina sa de pe un site de socializare.

Cezara Popescu, de la Serviciul Creşe din Constanţa, şi Laura Martinez, de la Puppy Vet, se îndreptau spre concert

Două femei din Constanţa, Cezara Popescu şi sora ei, Elena Laura Martinez, au povestit prin ce au trecut în timp ce se îndreptau spre concert. Declaraţiile lor au fost transmise de televiziunile franceze şi preluate de Antena1.
 
Laura a povestit momentele de teroare prin care a trecut, cum unul dintre terorişti a tras asupra maşinii în care se afla împreună cu încă patru femei, inclusiv sora sa, Cezara. Aceasta din urmă a fost rănită uşor, potrivit romaniatv.net.
 
„Am auzit focurile de armă. Nu ne-am închipuit ce este, pentru că în Franţa nu îţi închipui niciodată că se poate auzi aşa ceva. Eram patru fete în maşina mea. Ne-am apropiat. Era la intersecţia cu strada Charonne. Atunci am văzut ce s-a întâmplat. Ne-am întors toate patru şi am văzut puşca teroristului. Era un Kalaşnikov. A început să tragă. Este groaznic momentul în care vezi, priveşti şi ştii că va trage în tine. În acel moment am accelerat, ne-am aplecat.
 
I-am văzut privirea, iar privirea sa era clară, voia să mă ucidă. Am accelerat rapid, pentru a ieşi din linia sa de tragere. Maşina este ciuruită de gloanţe, nu ştiu cum am făcut să ieşim tefere toate patru. Sunt patru urme de gloanţe pe maşină, dar niciunul nu ne-a atins.
 
Acesta nu este un război. Nu tragi asupra oamenilor fără apărare, asupra copiilor. Este o laşitate. Sunteţi laşi. Dacă vă uitaţi, sunteţi laşi. Trageţi asupra unor oameni care nu au arme. Sunteţi cu toţii laşi. Şi nu, nu ne vom opri din trăit. Vom ieşi şi vom trăi în continuare normal“, a povestit Laura în faţa camerelor.
 
Mama celor două femei, medicul constănţean Natalia Tomescu, a confirmat apropiaţilor pe o reţea de socializare că cele două femei sunt bine, dar că au trecut prin clipe terifiante. Elena Laura, de profesie medic, este stabilită în Franţa, iar sora sa, Cezara Popescu, este directorul Serviciului Public Administrare Creşe din cadrul Primăriei Constanţa.

Cezara Popescu a fost căsătorită cu Adrian Mînăstireanu, fostul şef al Serviciului de ecarisaj al municipalităţii şi fost director al Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii. Ea a fost implicată alături de soţul său de la vremea aceea în firma Alfmob Exim SRL, devenită ulterior SC Puppy Vet SRL.

Înainte de a se numi Puppy Vet, firma funcţiona în Ovidiu, cu denumirea Alfmob Exim SRL, avându-l ca unic asociat pe Adrian Mihai Mînăstireanu.

Potrivit datelor disponibile în Monitorul Oficial al României, firma a fost înfiinţată în 1998 şi are un traseu interesant. În 2004, Teodor M. Mînăstireanu, domiciliat în Cogealac, cesionează părţile sociale ale SC Alfmob Exim SRL fiului său, Adrian Mihai Mînăstireanu. În februarie 2008, Mînăstireanu o cooptează în afacere şi pe Cezara, soţia sa, iar cei doi decid deschiderea unui punct de lucru în Cogealac.

În februarie 2009, Adrian Mînăstireanu se retrage din business, iar unicul asociat rămas hotărăşte deschiderea punctului de lucru din Ovidiu, strada Delfinului nr. 69. În mai 2010, Cezara Mînăstireanu îi cesionează părţile sociale surorii sale, Laura Elena Martinez.

Citeşte şi

În mijlocul atentatelor de la Paris - Cezara Popescu, de la Serviciul Creşe din Constanţa, şi Laura Martinez, de la Puppy Vet (video)

Ciprian Calciu, din Tulcea, a murit în urma atentatului

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat cu profund regret că decesul a doi cetăţeni români în atacurile produse în cursul nopţii de vineri în capitala Franţei a fost confirmat de autorităţile franceze.
 
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis, la scurt timp de la confirmarea informaţiei, un mesaj pe pagina sa de Facebook.
 
„În tragedia de azi-noapte (n.r. vineri, 13 noiembrie) din Paris şi-au pierdut viaţa doi cetăţeni români. Din nou, sufletele noastre sunt în doliu şi vă cer tuturor să rămânem uniţi şi solidari. Familiilor îndoliate le transmit toată compasiunea mea“, a scris Klaus Iohannis. Cei doi români se numesc Mariana Lăcrămioara Pop și Ciprian Calciu.
 
Potrivit România TV, cei doi erau împreună de câţiva ani şi aveau un copil.
 
Lăcrămioara avea 29 de ani, era din Baia Mare, fiind absolventă a Colegiului Tehnic „Anghel Saligny“. Ciprian Calciu era din Tulcea şi a absolvit Colegiul Tehnic „Henri Coandă“.
 
Cei doi tineri ar fi fost în barul La Belle Equipe, situat în arondismentul 11 al Parisului, atacat de terorişti sinucigaşi la ora locală 21.38. 18 persoane care se aflau în bar au murit, conform aceleiași surse.
 
Cunoscuţii spun că cei doi români se aflau la o aniversare şi au căzut sub ploaia de gloanţe. Copilul era acasă, cu bunica din partea mamei.
 
„Este vorba despre Ciprian Calciu şi Lăcrămioara Pop, el din Tulcea şi ea din Baia Mare. Părinţi ai un copilaş de 2-3 anişori. Aceştia sunt tinerii români care au murit sub ploaia de gloanţe în barul atacat de kamikaze. Zilele următoare poate ne mobilizăm şi ajutăm cu ceva bănuţi familiile să le repatrieze trupurile neînsufleţite ale celor doi tineri“, a declarat Ramona, o braşoveancă stabilită la Paris în urmă cu câţiva ani, care face parte din cercul lor de prieteni, citată de adevarul.ro.
 
„Ei doi au avut neşansa să se afle la locul nepotrivit. Am fost informat despre faptul că Lăcrămioara Pop şi Ciprian Calciu se aflau la o terasă în Paris şi au fost împuşcaţi mortal dintr-o maşină în care se aflau terorişti. Am luat legătura cu familia şi vom face tot ce ne stă în putinţă să-i sprijinim şi să-i ajutăm“, a declarat, pentru Vocea Transilvaniei, şi Anton Rohian, prefectul de Maramureş.

Citeşte şi

Cine sunt cei doi români care au murit în urma atentatelor de la Paris

Au decedat doi români
Stare de urgenţă în Paris. Peste 129 de morţi după multiple atacuri teroriste (video)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii