Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:42 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Atentatele din Paris și Bruxelles au costat economia belgiană 2,4 miliarde de euro

ro

03 Dec, 2016 17:42 2191 Marime text
Atacurile teroriste din Paris și Bruxelles au costat economia belgiană 2,4 miliarde de euro în ultimul an, adică 0,57% din PIB, informează un raport dat publicității sâmbătă de Federația Companiilor din Belgia, transmite EFE, citat de Agerpres.

„Fără aceste atentate, economia belgiană ar fi înregistrat o creștere de aproape 2% în 2016, în loc de 1,3% sau 1,4% cât este prevăzut în prezent", a explicat într-un comunicat Edward Roosens, economist șef al organizației.

Federația Companiilor Belgiene, care reprezintă peste 5.000 de firme din țară, și-a prezentat sâmbătă analiza cu privire la impactul economic al atentatelor între noiembrie 2015 și aceeași lună a anului în curs asupra sectoarelor cele mai afectate: turismul și industria hotelieră, comerțul, evenimentele și transportul aerian.

Organizația calculează că a încetinit creșterea în sectorul privat, astfel că în 2016 s-au creat cu 8.000-9.500 de locuri de muncă mai puțin decât era prevăzut. Totodată, 2.300 de lucrători au fost suspendați temporar din posturi din cauza lipsei de activitate a companiilor, fiind trimiși în șomaj tehnic.

Reducerea activității economice a avut repercusiuni și asupra finanțelor publice, în condițiile în care cheltuielilor de securitate, reparațiilor infrastructurii și indemnizațiilor - care s-au ridicat la 240 de milioane de euro în 2015 și la 722 milioane de euro în 2016 — li s-a adăugat o creștere a cheltuielilor pentru acordarea de sporuri, prime și alte beneficii și o scădere a încasărilor din impozite.

În total, impactul pentru fiscul belgian a fost de 2,3 miliarde de euro, aproximativ 0,55% din PIB, ceea ce a făcut ca deficitul să se situeze în jurul a 3% din PIB în loc de 2,5% cât era estimat înainte de atacuri.

Pe sectoare, cel mai afectat a fost sectorul hotelier și al restaurantelor, cu o scădere de 20% al numărului de nopți petrecute în hoteluri belgiene de turiști și de oamenii de afaceri, ceea ce a provocat pierderi de 800 de milioane de euro. Urmează comerțul, cu o scădere de 450 de milioane de euro ca urmare a reducerii încasărilor, a lipsei de încredere și a măsurilor de securitate, lucru ce i-a făcut pe oameni să prefere achizițiile online în locul cumpărăturilor făcute în zonele comerciale tradiționale.

Companiile care se ocupau cu organizarea de evenimente, care s-au văzut nevoite să anuleze congrese, concerte sau alte reprezentații din cauza creșterii nivelului alertei de securitate, au pierdut 10% dintre vizitatori. Și transportul aerian a avut de suferit, îndeosebi după atentatul de pe aeroportul internațional Bruxelles-Zaventem, însă pierderile au fost moderate, de circa 25 de milioane de euro.


Sursa foto: europedirect.it
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii