Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:20 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Amendamentele parlamentarilor de Constanţa. Ce s-a aprobat. Ce s-a solicitat pentru fiecare localitate

ro

09 Feb, 2017 00:00 5268 Marime text
Opoziţia s-a întrecut în amendamente asupra proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2017. Niciunul nu a fost însă acceptat, bugetul pe anul în curs fiind extrem de fragil, după cum declara chiar deputatul PNL de Constanţa Bogdan Huţucă. Chiar şi aşa, am centralizat pentru cititorii noştri solicitările depuse de deputaţii şi senatorii constănţeni, pe care le puteţi parcurge în cele ce urmează.

Liberalii au amendat 22 de articole ale Legii bugetului de stat pe 2017

Grupul de parlamentari liberali constănţeni format din deputaţii Robert Boroianu, Bogdan Huţucă şi senatorul Vergil Chiţac au semnat 22 de amendamente la mai multe articole din Legea bugetului de stat. Primul amendament viza programul „Cornul şi Laptele“, considerat de liberali un program depăşit, un program prin care se risipesc foarte multe resurse materiale şi alimente. În acest sens, aceştia au propus iniţierea unui nou program, cu alimentaţie diversificată, cu un meniu la decizia şcolii sau a comunităţii locale, cu recomandările Ministerului Sănătăţii. Sursa de finanţare pentru noul proiect ar putea proveni din diminuarea cu 900.000 de lei a sumelor prevăzute la anexa 3/65 a Ministerului Finanţelor Publice.
 
Un alt amendament a fost depus la art. 4, alineatele (2) şi (3), pe care liberalii îl doreau modificat cu următorul cuprins: „În anul 2017, prin derogare de la prevederile art. 33, alin. (3) şi (4) din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată aprobate prin legea bugetului de stat şi din cota de 19,7% din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale se repartizează pe unităţi administrativ-teritoriale, astfel: (…) Sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată şi din cota de 19,7% din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale se repartizează prin decizie a directorului general al direcţiei generale regionale a finanţelor publice/şefului administraţiei judeţene a finanţelor publice şi se comunică instituţiei prefectului, judeţului, unităţilor administrativ-teritoriale din judeţ şi Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene. Pentru a asigura finanţarea corespunzătoare a administraţiilor publice locale, liberalii au cerut, dar nu au primit majorarea cotei din impozitul pe venit pentru  echilibrarea bugetelor locale de la 18,5% la 19,7%.

„Masă la şcoală“ trebuia să înlocuiască „Laptele şi Cornul“

PNL a formulat amendament şi la art. 5, alin. (1) - după lit. b) se introduce o nouă literă, b1), cu următorul cuprins, în vederea finanţării programului „Masă la şcoală” pentru preşcolarii şi elevii din unităţile de învăţământ primar şi gimnazial de stat şi privat: prin programul „Masă la şcoală“, liberalii consideră că s-ar fi putut rezolva o parte dintre probleme, cum ar fi prezenţa copiilor la şcoală (reducerea abandonului şcolar), educaţia acestora pentru un mod de viaţă sănătos şi reducerea risipei (în cazul în care părinţii vor face cereri scrise pentru a refuza acest pachet de alimente, copiii nu vor mai arunca produsele primite).

Au picat „Masteratul didactic“ şi „Internate şi cantine pentru elevi“

Un alt amendament a vizat finanţarea Contului Educaţional: fiecare nou-născut să primească 500 de euro pentru educaţie în Contul pentru Educaţia Permanentă. „Prin această iniţiativă, România poate asigura viitorul a aproximativ 200.000 de nou-născuţi anual. În consecinţă, se suplimentează de la bugetul de stat, bugetul prevăzut pentru Ministerul Educaţiei Naţionale cu suma de 450.000 mii de lei pentru finanţarea Contului Educaţional“, au susţinut liberalii. Nici acest amendament nu a fost acceptat.
 
Tot la capitolul educaţie, grupurile parlamentare ale PNL din Camera Deputaţilor şi Senat au propus suplimentarea sumelor prevăzute la  Anexa 3/25/02 - Ministerul Educaţiei Naţionale / Capitol 5001 / Paragraf 20 / art. 13 - Pregătire profesională cu suma 60.000 mii de lei pentru „masteratul didactic“, precum şi alocarea de burse pentru învăţământul profesional şi investiţii în calitatea actului educaţional, prin suplimentarea bugetului Ministerului Educaţiei Naţionale de la 157.500 mii de lei la 320.000 mii de lei. Liberalii au solicitat şi suplimentarea fondurilor Ministerului Educaţiei cu suma de 25.000 de mii lei pentru reparaţii capitale aferente activelor fixe la unităţile de învăţământ şi cu suma de 250.000 mii de lei în vederea generalizării programului „Şcoală după Şcoală“.
 
Şi tot la acest capitol, PNL a cerut, dar fără succes, suplimentarea sumelor prevăzute la Anexa 3/25/02 - Ministerul Educaţiei Naţionale, capitol 6510, subcapitol 11, paragraf 03, titlul „Internate şi cantine pentru elevi“ cu suma de 35.000 mii de lei pentru asigurarea gratuităţii în internatele şcolare pentru elevii din mediul rural care urmează învăţământul dual în altă localitate decât cea de domiciliu, dar şi alocaţii pentru transportul la şi de la locul de muncă cu suma de 30.000 mii de lei, în vederea decontării navetei cadrelor didactice.

Liberalii au cerut mai mulţi bani pentru structurile locale de probaţiune

În ceea ce priveşte Justiţia, PNL a propus suplimentarea sumelor prevăzute la Anexa nr. 3/17/01 - Ministerul Justiţiei / Capitolul Cheltuieli de personal, cu suma de 60.000 mii de lei, în vederea finanţării a 500 de posturi din schema de personal a serviciilor de probaţiune, ca o extremă urgenţă - asigurarea personalului necesar pentru structurile locale de probaţiune, începând chiar din cursul anului 2017, cunoscându-se faptul că ulterior asigurării finanţării urmează procesul de ocupare a locurilor prin concursuri publice.
 
Totodată, liberalii au cerut suplimentarea sumelor prevăzute la Anexa nr. 3/17/01 - Ministerul Justiţiei / Capitolul Bunuri şi servicii, cu suma de 36.000 mii de lei, în vederea dublării alocaţiei de hrană pentru deţinuţii din sistemul penitenciar, precum şi suplimentarea cu suma de 30.000 mii de lei a bugetului de construcţii al Ministerului Justiţiei, în vederea realizării de investiţii noi pentru construirea de noi spaţii pentru detenţie sau modernizarea unor spaţii cu destinaţia de penitenciar. Alţi 20.000 mii de lei au fost solicitaţi printr-un amendament în vederea implementării sistemelor electronice de supraveghere a deţinuţilor pentru 1.000 de persoane.

Nu s-au aprobat 3.000 mii de lei pentru Turism

PNL a depus amendamente şi la bugetul Ministerului Turismului, solicitând suplimentarea acestuia cu suma de 3.000 mii de lei în vederea susţinerii activităţilor de promovare turistică a României, în condiţiile în care sumele prevăzute în proiectul de buget pentru turism nu vor putea susţine una dintre principalele funcţii ale acestui minister - promovarea turistică a României în ţară şi, mai ales, în străinătate.
 
În privinţa bugetului Ministerului Agriculturii, grupurile parlamentare PNL au propus suplimentarea sumelor prevăzute la capitolul Îmbunătăţiri funciare, irigaţii, desecări şi combaterea eroziunii solului cu suma de 910.000 mii de lei, în vederea realizării investiţiilor în sistemele de irigaţii naţionale.

Teatrele de vară de pe litoral nu au primit finanţare, şi nici oraşele din judeţ

Parlamentarii PNL au mai solicitat ca în bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, condus de Sevil Shhaideh, să fie cuprinse sume (8.500 mii de lei) pentru „Reconfigurarea şi reabilitarea teatrelor de vară din Eforie Nord si Eforie Sud” şi amenajarea terenurilor aferente acestora din parcurile adiacente, judeţul Constanţa, dar şi alocarea sumei de 4.624 mii de lei, în vederea finanţării investiţiei „Modernizare străzi în oraşul Techirghiol“, judeţul Constanţa. Şi aceste amendamente au căzut. Un alt amendament care viza judeţul nostru prevedea ca în Programul Naţional de Dezvoltare Locală să fie alocată suma de 5.886 mii de lei în vederea realizării obiectivului de investiţii „Amenajare tramă stradală în Cartierul Tineretului, oraşul Ovidiu, judeţul Constanţa“.

Sănătatea rămâne în aer

În ceea ce priveşte bugetul Ministerului Sănătăţii, liberalii au solicitat majorarea sumelor prevăzute la Anexa nr. 11 / Casa Naţională de Asigurări de Sănătate cu suma de 3.200.000 mii de lei, iar pentru spitale generale, cu suma de 2.000.000 mii de lei. A fost solicitată şi suplimentarea bugetului pentru servicii medicale în ambulatoriu cu suma de 1.200.000 mii de lei.

58 de amendamente depuse de deputatul PMP Constanţa Robert Turcescu

Deputatul de Constanţa Robert Turcescu (PMP) a depus şi el un număr de 58 de amendamente care vizează problemele legate de infrastructura judeţului, situaţia şcolilor şi a unităţilor sanitare din judeţ, dar şi a unor lăcaşuri de cult.

Astfel, în ceea ce priveşte sănătatea, acesta a solicitat alocări bugetare pentru renovarea şi dotarea Spitalului Clinic de Balneologie din Eforie, a Spitalului Municipal Mangalia, modernizarea şi dotarea cu aparatură a centrelor ambulatorii din Policlinica Eforie Nord şi din oraşul Negru Vodă, dar şi pentru înlocuirea instalaţiei electrice în Secţia de Pneumologie/TBC din Spitalul Judeţean Constanţa. De asemenea, Turcescu a cerut achiziţionarea unei ambulanţe pentru centrul medical din comuna Mihai Viteazu, amenajarea şi dotarea unui dispensar în satul Siminoc, construcţia unui dispensar în comuna Corbu, dar şi renovarea dispensarelor din Săcele şi Seimeni. În plus, a solicitat Guvernului să aloce bani şi pentru construcţia de locuinţe destinate medicilor care lucrează în spitalele din Hârşova şi Mangalia. 
 
„Pentru că PMP a susţinut mereu înfiinţarea de creşe şi grădiniţe, am cerut Executivului sumele necesare pentru construcţia unor astfel de unităţi în Cumpăna şi Negru Vodă. De asemenea, am solicitat fonduri pentru renovarea, modernizarea şi/sau dotarea cu mobilier sau calculatoare a unor şcoli din Constanţa, Agigea, Aliman, Dunăreni, Costineşti, Dobromir, Hârşova, Negru Vodă, precum şi achiziţionarea unui microbuz pentru transportul elevilor din Costineşti. În plus, am cerut şi modernizarea grădiniţelor din Cobadin şi Eforie, dar şi construcţia/modernizarea de săli de sport pentru şcoli şi licee din Cobadin, Eforie, Nicolae Bălcescu, Săcele, Mangalia“, susţine parlamentarul PMP.

Asfaltarea drumurilor din judeţ nu este o prioritate pentru Guvern

Alte solicitări de alocări bugetare s-au făcut pentru asfaltarea DC 85, care leagă satul Luminiţa de DJ 226, şi pentru bretelele de legătură între Cumpăna şi şoseaua de centură Ovidiu - Agigea. Deputatul a mai solicitat Guvernului să aloce bani pentru alimentarea cu gaze a comunei Corbu, dar şi pentru alimentarea cu apă şi canalizare sau extinderea reţelelor existente din Dobromir, Sinoe, Mihai Viteazu, Peştera şi Mangalia. De asemenea, acesta a cerut fonduri pentru construcţia de case de cultură în Costineşti şi în satul Dunăreni din comuna Aliman, dar şi pentru renovarea caselor de cultură din Mangalia, Văleni şi Hârşova.
 
Menţionăm că parlamentarii USR de Constanţa nu au depus amendamente. Nici parlamentarii puterii nu au depus amendamente, ei motivând că programul de guvernare asigură necesarul de investiţii pentru anul în curs.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii