Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:00 25 04 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Senat Dezvoltatorii imobiliari care folosesc banii cumpărătorilor de imobile în alte scopuri vor fi sancționați

ro

08 Apr, 2025 15:18 349 Marime text
Foto: FacebookDezvoltatorii imobiliari care folosesc banii cumpărătorilor de imobile în alte scopuri riscă să fie sancționați cu 1% din cifra de afaceri, conform unui amendament admis, marți, la propunerea legislativă pentru completarea art.22 din Legea nr.10/1995 privind calitatea în construcții, informează Agerpres.ro

Membrii Comisiilor juridică și pentru administrație din Senat au admis mai multe amendamente, împreună cu raportul la proiectul de act normativ.

De asemenea, prin înscrierea în cartea funciară a promisiunilor obligatorii, nu va mai exista posibilitatea ca un dezvoltator să poată să promită un apartament mai multor persoane, iar avansul plătit de cumpărător este plafonat la 15%, după emiterea autorizației de construcție.

'S-a stabilit, prin amendamentele pe care le-am discutat împreună cu colegii din coaliția de guvernare, foarte clar, înscrierea în cartea funciară a promisiunilor obligatorii. Cu această prevedere legală am blocat orice posibilitate ca un dezvoltator să poată promite mai multor persoane, am limitat avansul plătit de persoană la 15% și, ulterior, plățile să se facă în funcție de stadiile de dezvoltare. La finalizarea structurii - 25%, la finalizarea instalațiilor - 25%', a declarat senatorul PSD Daniel Zamfir, membru al Comisiei pentru administrație.


Acesta a subliniat că, astfel, există posibilitatea pentru cumpărător ca avansul să fie plătit în funcție de stadiul care să certifice că respectiva dezvoltare imobiliară este în curs de execuție și siguranța că banii nu sunt folosiți în alt scop.

'Am stabilit și sancțiuni, am propus 1% din cifra de afaceri pentru dezvoltatorii imobiliari care folosesc banii cumpărătorilor în alte scopuri. Am stabilit - consumatorii să fie trecuți, în situația falimentului, să fie creditori privilegiați, adică să fie primii după statul român, cei care să-și recupereze eventualele sume, dacă există posibilitatea falimentului. Suntem în situația în care dezvoltatorul este pus să garanteze că această dezvoltare imobiliară se face corect, iar cumpărătorul să aibă siguranța că obține un produs în baza lucrărilor pe care le-a plătit', a explicat Daniel Zamfir.


Inițiatorii proiectului sunt parlamentari ai PSD.

Agerpres.ro 

citește și: 

O fostă angajată Nordis Hotel SRL contestă concedierea și își cere banii pe salariu, în instanță, la Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii