Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:05 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Evocări printre file de carte. Un an fără un jurnalist de excepţie Asociaţia Jurnalistelor din România „Ariadna“ a instituit Premiul „Georgiana Voineagu“ (galerie foto)

ro

24 Jun, 2017 00:00 5663 Marime text
În urmă cu un an, pe 25 iunie, o veste cutremurătoare, şocantă, cădea ca un trăsnet peste comunitatea constănţeană: „Georgiana Voineagu nu mai este!“ Era imposibil de crezut. Timpul nu avusese deloc răbdare. Georgiana nici măcar nu împlinise 39 de ani, avea atât de multe de făcut, de visat, de oferit...
 
Jurnalista care scrisese mii de articole despre viaţa culturală a Constanţei, care străbătuse mii de kilometri pe jos în căutarea subiectelor, care inspirase prin profesionalismul şi dăruirea sa pe colegii mai mari sau mai mici, cea care mai apoi intermediase legătura dintre colegii din presă şi mediul academic, ca şef al Biroului de presă al Universităţii „Ovidius“, fiica, mama, nepoata şi prietena iubitoare părăsea grăbită această lume. O boală cruntă, nemiloasă, cu care a luptat cu toată fiinţa ei, a răpit-o de lângă ce avea mai drag.
 
Georgiana nu este departe însă. Este aproape de noi, în gândurile noastre, în amintirile noastre, ale celor care au cunoscut-o, care o preţuiesc şi o admiră dincolo de moarte. Pentru că Georgiana Voineagu nu poate fi uitată, nu are cum.
 
O dovedeşte şi întâlnirea de suflet, gândită de conf. univ. dr. Aurelia Lăpuşan şi găzduită, vineri, 23 iunie, de Biblioteca Virtuală a Universităţii „Ovidius“, în prezenţa familiei, a fiicelor dragi ale Georgianei, Daniela şi Daria, a prietenilor şi a colegilor. „Nu ştiu să spun ce reprezintă această reuniune: o lansare a cărţii «Pro memoria Georgiana Voineagu», un moment evocator sau, pur şi simplu, o întâlnire cu prieteni“, a spus conf. univ. dr. Aurelia Lăpuşan. „Georgiana mi-a fost nepoată, uneori copil, mi-a fost colegă, studentă, prietenă. Nu pot să definesc astăzi ce a reprezentat ea pentru mine, ce gol a lăsat, ce regrete (...)“, a adăugat aceasta.
 
A dat cuvântul prof. univ. dr. Ana Maria Munteanu, care a prezentat cartea „Pro memoria Georgiana Voineagu. Jurnalismul local despre criza instituţiilor culturale“, apărută, zilele acestea, la editura Next Book, în care se regăsesc o parte a lucrării sale de disertaţie, evocări ale celor care au cunoscut-o, dar şi imagini ce o prezintă pe regretata jurnalistă în redacţie, pe teren şi în mijlocul familiei, înconjurată de cei dragi.
 
„Este un eveniment să poţi vorbi despre o tânără de 38 de ani ca fiind o valoare la care ne putem referi şi la care ne putem raporta dincolo de timp“, a spus prof. Ana Maria Munteanu.
 
Referitor la tema abordată, „Criza instituţiilor culturale şi jurnalismul local“, coordonatoarea lucrării a subliniat: „Întrebările ei au fost întrebări cu greutate şi răspunsurile ei au fost justificate, şi ele merită să intre în manuale, să intre în bibliografia unor studii despre presa regională“.
 
Conf. univ. dr. Aurelia Lăpuşan a anunţat că Asociaţia Jurnalistelor din România „Ariadna“ a instituit Premiul Naţional anual „Georgiana Voineagu“, pentru tinerii jurnalişti. De altfel, cartea „Pro memoria Georgiana Voineagu“ se deschide cu un cuvânt înainte al Georgetei Adam, preşedintele Asociaţiei Jurnalistelor din România, al cărei membru a fost şi Georgiana Voineagu.
 
Totodată, coregrafa Stela Cocârlea, prezentă la eveniment, a spus că a făcut o... înţelegere cu fiica cea mică a Georgianei, Daria, pentru ca, în toamnă, să creeze un spectacol coregrafic dedicat nepreţuitei mame şi prietene.
 
Au evocat-o, în cuvinte emoţionante, greu de redat pe hârtie, o parte dintre foştii săi colegi care au avut privilegiul să o cunoască şi să depună oricând mărturie despre profesionalismul său, puterea de muncă şi personalitatea sa, despre calităţile sale incontestabile: Sânziana IonescuAndrei Amza şi Mariana Iancu, de la redacţia din Constanţa a „Adevărului“, lect. univ. dr. Daniel Citirigă, de la Universitatea „Ovidius“, Cosmin Zaporojan, redactor-şef al publicaţiei „Cuget liber“.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanţa
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii