Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:09 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Matematică, sport şi folclor autentic, într-un week-end de sărbătoare la Cumpăna (galerie foto)

ro

20 May, 2013 00:00 3940 Marime text
Timp de două zile, comuna constănţeană Cumpăna a fost în sărbătoare. Trei evenimente importante şi-au dat mâna frăţeşte, sub oblăduirea Primăriei şi a Consiliului Local

Sâmbătă şi ieri, localitatea a găzduit concursul „Rural Math” şi Stagiul Naţional de Qwan Ki Do, dar a organizat şi cea de-a opta ediţie a Festivalului -Concurs Naţional de Folclor pentru Tineri Interpreţi „Dor de Cânt Românesc”.

Sâmbătă, Liceul Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” din Cumpăna, în colaborare cu ISJ Constanţa şi cu susţinerea Primăriei şi a Consiliului Local Cumpăna, a organizat faza judeţeană a celei de-a 11-a ediţii a Concursului de matematică „Rural Math”. Au participat 223 de elevi din ciclul gimnazial din 12 centre metodice, la care sunt arondate 52 de unităţi şcolare din mediul rural, din judeţul Constanţa.  Elevii au fost însoţiţi de 50 de cadre didactice. Activitatea a fost coordonată de inspectorul şcolar general, prof. dr. Răducu Popescu, şi de inspectorul şcolar de specialitate, prof. Daniela Bălănescu. „Minte sănătoasă în corp sănătos. Aşa am pornit la cea de-a 11-a ediţie a concursului de matematică Rural Math, care s-a desfăşurat pentru a treia oară consecutiv la Cumpăna. După ce au scris ce au ştiut mai bine la concurs, copiii, dar şi dascălii lor au primit o masă caldă din partea Primăriei şi a Consiliului Local Cumpăna, care a acordat şi premiile pentru rezultatele obţinute la concurs”, a declarat primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju. De asemenea, toţi elevii participanţi au fost invitaţi la festivalul folcloric şi la activităţi sportive.

Sportul este un mod de viaţă la Cumpăna

Sâmbătă şi ieri, primăria comunei Cumpăna, în colaborare cu Federaţia Română de Arte Marţiale, a găzduit, în Sala de Sport „Elena Frîncu”, Stagiul Naţional de Qwan Ki Do. Stagiul a fost condus de Ovidiu Covaci, vicepreşedintele FRAM şi director tehnic naţional pe stilul Qwan Ki Do. Covaci a fost sprijinit de profesorul constănţean de arte marţiale Paul Cojocaru, care-i pregăteşte pe sportivii de la clubul Guom, şi de profesorul Daniel Diaconescu, secretarul general al Federaţiei Române de Qwan Ki Do. „Avem nevoie de matematică, dar şi corpul trebuie să ne fie sănătos. Sportul este un mod de viaţă la Cumpăna. Astfel, Federaţia Română de Arte Marţiale a fost prezentă la noi în comună cu reprezentanţi din nouă judeţe ale României. Am fost impresionată să văd micuţii care au excelat în sala de sport «Elena Frîncu», cea de-a doua sală de sport din Cumpăna. Participanţii au fost îndrumaţi de însuşi vicepreşedintele Federaţiei, dar şi de maestrul Cojocaru. Artele marţiale nu sunt doar un sport, ci şi o cultură. Este de apreciat această manifestare găzduită de Cumpăna”, a arătat primarul Mariana Gâju. La stagiu au participat în jur de 200 de sportivi şi sportive, de toate vârstele (între 5 şi 60 de ani), dintre care 160 au fost din Constanţa. „Sunt foarte mulţumit de numărul mare de participanţi şi de nivelul tehnic destul de bun arătat. Am venit la Cumpăna pentru primul stagiu din această zonă întrucât aici există condiţii foarte bune de pregătire, iar oficialităţile locale îi acordă sportului tot sprijinul. Este cât se poate de evident acest lucru. Atât primarul Mariana Gâju, cât şi Elena Frîncu au fost prezente la stagiu şi s-au interesat permanent dacă totul este în regulă”, a spus Ovidiu Covaci.
    
Sarcină grea pentru juriul festivalului

Week-end-ul sărbătoresc la Cumpăna a fost întregit de festivalul „Dor de Cânt Românesc”, adresat artiştilor amatori, solişti vocali din ţară, cu vârste cuprinse între 6 şi 18 ani. Manifestarea s-a desfăşurat în Sala de Spectacole a Casei de Cultură din comuna Cumpăna, începând de sâmbătă. Gala laureaţilor şi festivitatea de premiere au avut loc ieri. Au concurat 58 de copii şi tineri din 21 de judeţe ale României, precum Constanţa, Prahova, Mureş, Vrancea, Neamţ, Iaşi, Dolj, Galaţi, Mehedinţi, Teleorman sau Sălaj. „Primăria şi Consiliul Local Cumpăna au vrut să le ofere tuturor cântec popular românesc, tradiţie autentică a românilor. Profesorii de muzică populară şi de artă populară au scos însă din lada de zestre nu numai cântecul, ci au şlefuit şi aceste pietre preţioase care sunt copiii, dar şi costumele cele mai frumoase, pe care le-au adus părinţii. Am fost sinceri emoţionaţi să vedem ce a deliberat distinsul juriu. Nu le-a fost deloc uşoară sarcina”, a declarat primarul Mariana Gâju, care i-a întâmpinat cu pâine şi sare pe participanţii la festival, dar şi pe numeroşii şi înalţii oaspeţi. Juriul a fost format din reprezentanţi de clasă ai etno-folclorului românesc:

Elise Stan (preşedinte), Eugenia Florea, Doina Işfănoni (de la Muzeul „Dimitrie Gusti” Bucureşti), Daniela Gibescu (Electrecord), Valentin Marin (redactor-şef Radio Antena Satelor), Ion Amititeloaie (interpret consacrat) şi Maria Magiru (directorul Muzeului de Artă Populară). Orchestra, „Nufărul”, a venit tocmai de peste Prut, de la Cahul. Festivalul a primit binecuvântarea ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, căruia primarul Mariana Gâju i-a oferit o diplomă de excelenţă şi un cozonac simbolic, în formă de miel. „O felicit pe doamna primar, care sfidează criza economică şi continuă să aducă folclorul la suprafaţă. Iubeşte toată arta frumoasă. Este un suflet mare şi are o inimă care nu oboseşte niciodată. Este primitoare şi, oricâte manifestări ar avea, îşi doreşte şi mai multe”, a declarat ÎPS Teodosie. „Primăria şi Consiliul Local Cumpăna ar fi trebuit să aibă triplu bugetul, pentru a putea recompensa munca tuturor copiilor. Toţi au fost însă câştigători, prin faptul că au putut vedea ce înseamnă că concureze cu semeni de-ai lor, poate mai bine pregătiţi, poate mai slab pregătiţi. Trebuie să le mulţumesc sponsorilor în fiecare clipă a unei zile, pentru mărinimia lor. Le dorim ca bunul Dumnezeu să le întoarcă înmiit ceea ce ne-au oferit nouă să putem realiza a opta ediţie a festivalului, şi nu numai, toate celelalte manifestări de aici, de la Cumpăna”, a mai spus primarul Mariana Gâju.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii