Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:09 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Valabil pentru imobilele cu gaze și geamuri termopan Ordinul ANRE 179/2015 a intrat în vigoare la 1 ianuarie

ro

13 Jan, 2017 09:45 21091 Marime text
După incendiul din Colectiv, un ordin al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) obligă proprietarii de apartamente care au doar un aragaz acasă, dar şi-au pus geamuri termopan, să-şi monteze senzori de gaze. 

„Pentru cazul în care geamurile au o grosime mai mare de 4 mm sau sunt de construcţie specială (securizat, tip Thermopan etc.) este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze cu limita de sensibilitate de cel puţin 2% metan (CH4) în aer, care acţionează asupra robinetului de închidere (electroventil) a conductei de alimentare cu gaze naturale a aparatelor consumatoare de combustibili gazosi", se arată în ordinul ANRE.

Cine refuză instalarea electrovalvelor cu senzori de gaze riscă sistarea furnizării gazelor în apartamente.

Iată Ordinul nr. 179/2015 pentru aprobarea Procedurii privind verificările şi reviziile tehnice ale instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale
 
Având în vedere prevederile art. 10 alin. (1) lit. a) şi alin. (3) lit. n) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012, în temeiul dispoziţiilor art. 5 alin. (1) lit. c) şi alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite prezentul ordin.

Art. 1. Se aprobă Procedura privind verificările şi reviziile tehnice ale instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
 
Art. 2.(1) Furnizorii de gaze naturale, clienţii finali, operatorii economici autorizaţi de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, operatorii conductelor de alimentare din amonte, operatorul de transport şi de sistem al gazelor naturale, operatorii sistemelor de distribuţie a gazelor naturale, precum şi operatorii sistemelor de distribuţie închise duc la îndeplinire dispoziţiile procedurii prevăzute la art. 1.
 
(2) Persoanele fizice şi/sau juridice prevăzute la alin. (1) răspund integral pentru eventuale consecinţe apărute ca urmare a nerespectării obligaţiilor ce le revin conform prezentei proceduri.
 
Art. 3. La data intrării în vigoare a prezentului ordin, anexele nr. 19-22 la Normele tehnice pentru proiectarea, executarea şi exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale, aprobate prin Ordinul preşedintelui ANRE nr. 5/2009, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 255 şi 255 bis din 16 aprilie 2009, cu modificările şi completările ulterioare, se abrogă.
 
Art. 4. Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2016.

Sursa foto: ZIUA de Constanţa
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Marilena Mocanu 08 May, 2017 07:15 Este necesar,dar multe aparate senzor se declanseaza si de la fum....