Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:02 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trei zile de doliu național de astăzi. Ce nu este permis în astfel de situații. Serbările sunt amânate la Constanța. Când au mai fost zile de doliu național

ro

14 Dec, 2017 01:28 6452 Marime text
Guvernul României a stabilit, în ultima sa ședință că zilele de 14, 15 și 16 decembrie 2017 sunt declarate zile de doliu național pe teritoriul României în memoria Majestății Sale Regele Mihai al României, șef al statului român între anii 1927-1930 și 1940-1947.


 

În zilele de doliu național, toate instituțiile și autoritățile publice centrale și locale vor arbora drapelul României în bernă.

De asemenea, drapelul României în bernă va fi arborat la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituțiilor de învățământ și de cultură, misiunilor diplomatice ale României, la punctele pentru trecerea frontierei, în aeroporturi, porturi, gări și autogări, precum și ca pavilion pe navele de orice fel și pe ambarcațiunile ce navighează sub pavilion românesc.

Aceeași obligație revine, potrivit legii, și persoanelor fizice dacă arborează drapelul României la domiciliu sau la reședință.
 
Totodată, posturile de radio și televiziune, instituțiile de cultură își vor adapta programul în mod corespunzător.
    

 
Decizia privind declararea celor trei zile de doliu național pe teritoriul României a fost luată în temeiul dispozițiilor Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României de către autoritățile și instituțiile publice.

 Anunț de la ISJ Constanța. Ce se întâmplă cu serbările programate în zilele de doliu național

Toate serbările și activitățile culturale și sportive organizate în școlile și grădinițele din județul Constanța programate în zilele de doliu național vor fi amânate.

Decizia a fost luată de Inspectoratul Școlar Constanța.

 

”În atenţia directorilor tuturor unităţilor de învăţământ. Vă rugăm să amânaţi toate manifestările culturale, artistice şi sportive programate pentru zilele de 14, 15 şi 16 decembrie a.c., aceste zile fiind declarate zile de doliu naţional în memoria Majestăţii Sale Regele Mihai al României” - se arată în mesajul transmis de ISJ Constanța. 


Slujba de înmormântare a Majestății Sale Regele Mihai va avea loc sâmbătă, 16 decembrie 2017, în Noua Catedrală de la Curtea de Argeș.
 
În istoria postdecembristă, doliul naţional a fost declarat de mai multe ori în România, potrivit digi24.
.
Zece evenimente triste au fost marcate astfel în ultimii 26 de ani printre care se numără: atentatele de la 11 septembrie din SUA, moartea Papei Ioan Paul al II-lea, incendiul din clubul Colectiv din București sau moartea Reginei Ana.
 
Zile de doliu național în România:

2 septembrie 2016 - în memoria victimelor cutremurului din Italia, care a ucis și 11 români

13 august 2016 – zi de doliu naţional în memoria Reginei Ana.

24 martie 2016 – zi de doliu naţional în memoria victimelor atentatelor teroriste de la Bruxelles.

31 octombrie, 1 si 2 noiembrie 2015 - zile de doliu naţional pe teritoriul României, în memoria victimelor incendiului din clubul Colectiv din Bucureşti. 63 de persoane au murit în urma tragediei din Colectiv, alte câteva zeci au fost rănite. A fost pentru prima dată în ultimii 15 ani când s-au decretat trei zile de doliu naţional.

26 iunie 2013 - zi de doliu naţional pentru victimele accidentului din Muntenegru. 18 români au murit atunci într-un accident de autocar în Muntenegru, alţi 29 fiind răniţi.

18 aprilie 2010 - zi de doliu naţional în memoria victimelor accidentului aviatic de la Smolensk. În urma accidentului aviatic de la Smolensk şi-au pierdut viaţa 96 de persoane, printre ele fiind şi preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski, şi soţia sa, Maria Kaczynska.

3 august 2007 - zi de doliu naţional în memoria Patriarhului Teoctist. Pe data de 3 august 2007 au fost funeraliile Patriarhului Teoctist.
 
8 aprilie 2005 - zi de doliu naţional în memoria Papei Ioan Paul al II-lea. În ziua de 8 aprilie 2005 au fost funeraliile Sanctităţii Sale, Papa Ioan Paul al II-lea.

14 martie 2004 - zi de doliu naţional în memoria victimelor atentatelor de la Madrid. „În memoria cetăţenilor români care au căzut victime ale actelor teroriste săvârşite în ziua de 11 martie 2004 în Spania şi în semn de solidaritate cu poporul spaniol.”

14 septembrie 2001 - zi de doliu naţional în memoria victimelor din atentatele din SUA din 11 septembrie 2001.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii