Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:03 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sorina-Gina Hortolomei-Moscu pleaca in vacante pe banii Aqualand

ro

30 Jun, 2010 03:08 5224 Marime text
cap_3.jpgPentru „afacerea Aqualand", Basarab Popa este inculpat la capitolul „interpuşi cumpărători de terenuri", pentru complicitate la infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie.

Adunarea Generală a Acţionarilor Aqualand SA Constanţa s-a reunit pe 17 mai a.c. la sediul societăţii din bulevardul Aurel Vlaicu nr. 264, Complexul Sportiv Badea Cârţan.

Pe lângă decizii normale pentru o astfel de întrunire, cum ar fi aprobarea bilanţului pe anul 2009, AGA Aqualand a revocat din funcţie un cenzor, pe Mădălina Bisceanu, în locul căreia a fost numită Maria-Rodica Rusu. Nici Dumitru Cilibia nu a mai fost păstrat în funcţia de cenzor al societăţii, în locul său fiind numită Gabriela Damian. Aşadar, comisia de cenzori a Aqualand va fi formată din Liliana Voicu, Maria-Rodica Rusu şi Gabriela Damian, iar postul de cenzor supleant va fi ocupat de Doina Cristoiu, mandatată pe 3 ani. Administratorul unic al Aqualand SA, Sorina-Gina Hortolomei-Moscu a fost mandatat de către AGA să semneze bilanţul pe 2009 şi să-l depună la organele teritoriale. Un fapt demn de menţionat este că acelaşi administrator unic, Sorina-Gina, va primi, potrivit documentelor rezultate în urma şedinţei AGA, nu mai puţin de 10.000 de lei net, indemnizaţie de concediu. Adică, dacă i se face cheful de o vacanţă, Sorina noastră primeşte bănuţii, dar îi sunt decontate şi cheltuielile de cazare şi transport. Un adevărat gheşeft dacă ne gândim la faptul că afacerista preferă vacanţele cu destinaţii exotice, aşa cum ne arăta, până nu demult, contul său de Facebook. Numai că, de teama publicităţii, se pare că pozele au fost scoase de pe site-ul de socializare. Cancun-ul este unul dintre locurile pe care Hortolomei-Moscu le-a „bifat", probabil pe banii Aqualand-ului.

Sorina-Gina Hortolomei-Moscu este administrator al firmelor Bulevard SA, Termoinstal Construct, Mega Development, Millenium Global Development, Aqualand, Holland Development Group SA, Contest SRL, Agrocom-Vit 2002 SRL şi Wynn Resort. Mai este implicată şi în Mehmetoglu (firmă care deţine o parte a Cazinoului din Mamaia), Clubo Galactic, Galamob şi Galatap. O parte dintre afaceri le împarte cu fiica sa, Andreea Georgiana Şerban.

aquamagic.jpgDistracţie pe pământ retrocedat

SC Aqualand SA este proprietara parcului de distracţii Aqua Magic şi îi are ca asociaţi pe Laura Buşu, Sorina-Gina Hortolomei-Moscu, pe Dumitru Ion Cilibia, dar şi o listă de acţionari. Laura Buşu este fiica lui Cilibia, cel care se ocupă de o altă afacere de succes (mai ales în ceea ce priveşte licitaţiile din bani publici), Petroconst. Business-ul Aqualand este legat de dosarul retrocedărilor şi, implicit, de numele lui Basarab Popa de la Pomacost. Popa a fost, alături de Laura Bianca şi Irina, fiicele lui Dumitru Cilibia, de Pomacost SA şi de Five Holding, fondator al SC Aqualand SA. Prin dispoziţia primarului Radu Mazăre nr. 3694 din 5.11.2002, Constantin Ioan Dumitru Cocăneanu primeşte un teren în suprafaţă de 14.900 mp situat în staţiunea Mamaia, zona Perla. Terenul a fost evaluat de către cei angajaţi de Primărie la 20 USD/mp, preţ care era mult inferior atât în raport cu preţul terenului martor, 84 USD/mp, cât şi raportat la obiectivul prevăzut a fi realizat, respectiv Parcul de distracţii şi agrement Aqua Magic, dar şi în raport cu preţul de 73,69USD/mp, cu care acest teren a fost evaluat, în aceeaşi perioadă, pentru garantarea unui credit bancar. Acest teren a fost alipit cu un altul de 12.320 mp, retrocedat Laurei-Mariana Leşe, pentru a putea dezvolta Aqua Magic-ul. Şi, ca un făcut, totul a ajuns la Aqualand-ul Sorinei-Gina. Direcţia Naţională Anticorupţie a tras concluzia că prejudiciul creat în urma acestei retrocedări a fost de 2.205.200 USD. Pentru „afacerea Aqualand", Basarab Popa este inculpat la capitolul „interpuşi cumpărători de terenuri", pentru complicitate la infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie. Pe de altă parte, Laura-Mariana Leşe este inculpată ca „moştenitor al persoanelor îndreptăţite", „pentru complicitate la infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie". Cu pământurile Constanţei la picioare, Aqualand a inaugurat Aqua Magic pe 1 iulie 2003. În ediţia din 2 iulie 2003, Ziarul Financiar spunea că la inaugurarea investiţiei de peste 4 milioane de dolari au fost prezenţi ministrul Transporturilor, Miron Mitrea, dar şi Dan Matei Agathon. În acelaşi material de presă se menţionează că terenul de 2,5 ha pe care s-a dezvoltat parcul de distracţii a fost concesionat de la Primăria Constanţa. Ba chiar, şi unele oficialităţi şi-au dat cu părerea, pentru acelaşi ziar, despre Aqua Magic. Printre ele, Nicuşor Constantinescu, pe atunci consilier independent: „Aqua Magic este cel mai modern parc acvatic din România, iar autorităţile speră ca acesta să atragă cât mai mulţi turişti pentru ca investitorii să-şi recupereze în scurt timp cheltuielile". Probabil că şi-au recuperat ei cheltuielile, dar nu neapărat cu ajutorul turiştilor, ci cu cel al Consiliului Judeţean, condus de acelaşi Nicuşor Constantinescu care, an de an, duce copiii din judeţ la Aqua Magic. Evident, pe banii contribuabililor.

Sursa foto: www.facebook.com

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii