Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:17 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Restaurantul La Ana şi Ion are povestea scrisă chiar în meniu (galerie foto)

ro

19 Mar, 2014 00:00 13714 Marime text

Ana și Ion este unul dintre puținele restaurante din Constanța care servesc preparate din mai multe bucătării tradiționale românești, incluzând meniuri cu specific moldovenesc și macedonesc. Și, pentru că este deschis de câțiva ani buni, a fost primul restaurant care a introdus bucătăria macedonească în meniu.
 
Înainte să vă dau exemple, aş vrea să mă opresc asupra designului. Toate componentele spaţiului au o însemnătate şi vor să marcheze „istoria”. De la pozele vechi, până la ceasurile pe care le avea străbunica, toate creează o atmosferă de han, dar sunt readaptate societăţii moderne.
Cel mai mult mi-a plăcut designul băilor, care reprezintă fuziunea perfectă între lux şi viaţa de la ţară.
 
Pe pagina oficială de Facebook, descrierea restaurantului întruneşte toate cuvintele pe care le poţi folosi pentru a povesti despre acest restaurant: “Tradiţia rămâne, dar capătă ştaif! Aşa preţuim noi lustrul vremii: vrem să vă readucem şi în sufrageria străbunicii, şi în zahanaua căutată seara de portuari şi, dimineaţa, de domnii cu frac şi joben! Cot la cot puteau să stea docherii cu căpitanii de navă, aristocraţii cu doamnele de lejere moravuri…

Încă din anii 50 ai secolului trecut, aici, pe drumul vaporenilor tomitani întorşi de pe mări şi al călătorilor către plajă şi Casino, locanta aceasta a ţinut şi de popas, şi de casă. Staţie obligatorie pentru drumeţii înfometaţi, casă pentru cele mai bune mâncăruri şi cei mai meşteri bucătari. Muşteriii căutau de pe atunci ce nu mai găseau pe-acasă: bucate bune, tradiţionale, gătite cu respect pentru ingredientele proaspete şi pentru gurmand şi pentru mâncău!”, susțin proprietarii noului local.
 
Tot o poveste spune şi meniul. Pentru că nu este unul tradiţional, ci sub forma cărţilor pentru copii care spuneau povestea „Babei şi a Moşului”. Şi pentru că tot am ajuns la meniu, fata care ne-a servit a fost foarte drăguţă să ne recomande specialităţile casei. Dintre acestea amintesc piperchi sârgâsite machidoneşti la 18 lei porţia, pateu de pui la acelaşi preţ, răcitură de cocoş sau pârjoale moldoveneşti (care costă 15 lei). La fel de bune sunt şi ciorbele tradiţionale care costă 9 lei. Iar dacă sunteţi amatori de fripturi şi cărnuri bine făcute, vă recomand berbecuţ la foc mic (la 34 de lei), godac la cuptor care costă 25 de lei, vestitele coaste de porc denumite şi acordeon la 24 de lei porţia. Adevărul este că, nici nu ştii la ce să te hotărăşti când deschizi meniul. Nu numai pentru că sunt multe preparate la preţuri bune, dar şi pentru că sunt împodobite cu tot felul de atribute care mai de care mai amuzante. Deserturile nu sunt pretenţioase, nici într-o gamă foarte largă, în schimb sunt ieftine şi proaspete: cremă de zahăr ars la 10 lei, plăcinta bosumflată cu brânză şi stafide la 12 lei sau tarta de ciocolată cu cereale crocante la acelaşi preţ. Restul meniului îl puteţi consulta şi aici http://laanasiion.ro/#!/meniu/
Servirea a fost ireproşabilă şi mâncarea foarte bună, chiar dacă în aceeaşi încăpere cu noi au fost clienţi cărora le-au displăcut preparatele.
 
Restaurantul La Ana şi Ion este cu siguranţă locul unde aş reveni ori de câte ori aş avea ocazia.
 
Conform Registrului Comerţului restaurantul La Ana şi Ion funcţionează pe SC La potcoava lu Ion SRL şi este administrată de Mădălina Catargiu şi Valeria Calu. Aceasta din urmă se mai ocupă şi de SC Bio-Nature SRL.
 
Informaţii utile:
Adresa: Bd. Tomis nr. 17
Facebook: https://www.facebook.com/La.Ana.Si.Ion
Program: Luni – Duminică 10:00 - 23:00
Contact: 0761 559 550 sau paul_bacila@yahoo.com
Manager General: Paul Bacila Gabriel
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Florentina tudor 19 Mar, 2014 11:00 Un restaurant desavarsit, plin de caldura si cu bucate pregatite cu multa iubire, descris aici foarte frumos, fiind un loc in care te simti ca acasa, insa as dori sa specific ca am zambit cand am citit ca este un restaurant cu specific 100% armanesc, in contextul in care s'a pomenit de parjoale moldovenesti! Toata mancarea este dobrogeana si asortata si cu doua preparate armanesti, ceea ce inseamna ca ramane un restaurant pe care il aleg de fiecare data cu mare drag, tocmai pentru mancarea traditionala romaneasca!
  • bacila paul 19 Mar, 2014 00:07 Multumim de aprecieri : mancare, servire si preturi, totusi nu sintem restaurant armanesc ci avem doar respect fata de o parte importanta a gastronomiei Dobrogei