Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:41 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

RAJA SA, prezenţă remarcabilă la EXPOAPA 2017 Felix Stroe - „Serviciile de alimentare cu apă şi canalizare sunt de o importanţă vitală“ (galerie foto)

ro

16 May, 2017 00:00 2759 Marime text
Forumul Regional al Apei Dunăre - Europa de Est (EXPOAPA), organizat de Asociaţia Română a Apei şi Patronatul Apei, în perioada 15-17 mai 2017, la Palatul Parlamentului din Bucureşti, şi-a deschis ieri porţile. Printre participanţi se numără şi compania RAJA Constanţa.
 
Lucrările Forumului Regional al Apei Dunăre - Europa de Est au fost deschise de preşedintele Asociaţiei Române a Apei, Felix Stroe. La deschiderea oficială a Forumului Apei, de la Palatul Parlamentului, au mai fost prezenţi Excelenţa Sa Stella Ronner-Grubačić, ambasadorul Olandei la Bucureşti, Diane D`Arras, preşedintele Asociaţiei Internaţionale a Apei, Ion Câmpeanu, secretar de stat în Ministerul Mediului, Laszlo Borbely, consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al prim-ministrului.
 
În discursul său, Felix Stroe, preşedintele Asociaţiei Române a Apei, a amintit despre importanţa serviciilor de alimentare cu apă, dar şi despre eforturile făcute de asociaţie pentru promovarea acestor servicii. „Serviciile de alimentare cu apă şi canalizare sunt de o importanţă vitală pentru asigurarea calităţii vieţii în toate formele ei. Schimbările din ultimii ani şi activitatea Asociaţiei Române a Apei au determinat autorităţile publice să intensifice şi să acorde atenţia cuvenită acestui sector“, a declarat Felix Stroe.
 
Despre activitatea ARA şi eforturile depuse pentru alinierea legislaţiei române la cerinţele internaţionale a vorbit şi ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb. „Am urmărit activitatea ARA pe plan naţional şi internaţional şi nu pot decât să felicit această organizaţie pentru rezultatele obţinute ca urmare a conlucrării, fie că vorbim despre operatori sau parteneri externi. Şi noi, ca şi ARA, avem un singur obiectiv - de a dezvolta infrastructura, pentru a face viaţa mai bună fiecărui cetăţean. Munca dumneavoastră este un indicator al gradului de civilizaţie al populaţiei.
 
Schimburile de experienţă şi workshopurile din cadrul acestei manifestări aduc un plus de valoare acestui domeniu, care se simte la nivelul beneficiarilor. Pentru 2014-2020, pentru Programul Operaţional Investiţii Mari (POIM) sunt alocate trei miliarde de euro pentru infrastructura de apă, iar de aceste finanţări nu depind doar dezvoltarea operatorilor şi creşterea calităţii serviciilor, ci şi agenţii economici care asigură forţă de muncă şi materialul necesar implementării acestor proiecte“, a subliniat, la rândul său, ministrul Rovana Plumb.
 
Până la acest moment, au fost depuse, pe POIM, 43 de proiecte de finanţare, în valoare totală de 6 miliarde de euro, dintre care 29 sunt proiecte începute pe alte programe europene, dar, din diferite motive, nu au fost finalizate. Ministerul Fondurilor Europene a acceptat pregătirea unui număr mai mare de proiecte, pentru a nu ne regăsi în situaţia anilor trecuţi când, în urma analizei şi a studiilor de fezabilitate, valoarea atrasă prin programe a fost mai mică decât a pus la dispoziţie Uniunea Europeană. Mai mult, Guvernul a adoptat, săptămâna trecută, o ordonanţă privind suportarea, de la bugetul de stat, a cofinanţării proiectelor fazate din exerciţiul bugetar 2007-2013, proiecte care nu au putut fi realizate din cauze neimputabile operatorilor.
 
Ambasadorul Israelului în România, Excelenţa Sa Tamar Samash, invitat special, a subliniat importanţa vitală a apei şi progresele făcute de ţara sa în detecţia pierderilor de apă. „Apa este baza tuturor lucrurilor. La început, Dumnezeu a creat apa şi pământul, deci apa a fost aici înainte de orice altceva. Statul Israel este lider mondial în procese de detecţie a pierderilor de apă şi desalinizare. În urma colaborării cu ARA, în România se fac primii paşi în implementarea unor proiecte pentru detecţia pierderilor de apă“, a declarat ambasadorul.

Informaţii privind evoluţia şi dezvoltarea sectorului apei din România 

Forumul Regional al Apei Dunăre - Europa de Est 2017 aduce în atenţia participanţilor informaţii de cea mai mare actualitate privind evoluţia şi dezvoltarea în primul rând a sectorului apei din România, dar şi din ţările din regiune, după cum urmează:
 
- Conferinţa Internaţională Tehnico-Ştiinţifică privind Soluţii Sustenabile în Managementul Apei are ca obiectiv principal prezentarea de noi tehnologii şi diseminarea bunelor practici în rândul specialiştilor din domeniu;
 
- EXPOAPA - expoziţia de echipamente şi tehnologii specializate pentru sectorul apei, aflată la a XIX-a ediţie, prezintă cele mai noi materiale, tehnici şi tehnologii pentru îmbunătăţirea performanţelor şi creşterea eficienţei operaţionale în sector;
 
- Seminarul POIM 2014-2020, organizat de către ARA în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, este dedicat operatorilor regionali şi îşi propune să aducă clarificări din partea instituţiilor responsabile din ţară şi de la nivelul Comisiei Europene privind cerinţele pentru aplicarea şi implementarea proiectelor europene de dezvoltare şi modernizare a infrastructurii de alimentare cu apă şi de canalizare-epurare;
 
- Workshopul Economic Regional, cu tema „Organizarea, funcţionarea şi finanţarea serviciilor de alimentare cu apă şi de canalizare“, organizat de ARA în colaborare cu Grupul de Specialişti pentru Economie şi Statistică al International Water Association (IWA), workshop al cărui obiectiv este să dezbată aspecte legate de modul în care furnizorii de servicii îşi consolidează companiile şi îşi pot creşte capacitatea financiară necesară asigurării de servicii mai bune pentru consumatori, în condiţiile menţinerii suportabilităţii.
 
Forumul Regional al Apei Dunăre - Europa de Est 2017 se adresează tuturor profesioniştilor din sectorul apei, începând cu specialiştii din cadrul operatorilor de servicii de alimentare cu apă şi de canalizare - epurare, continuând cu autorităţile publice centrale şi locale, cu consultanţii, cu mediul academic şi de cercetare, cu producătorii şi distribuitorii de soluţii specializate şi, totodată, şi cu publicul larg care manifestă interes faţă de evoluţia performanţelor manageriale şi tehnice din sectorul apei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii