Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:53 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-a declarat vacantă funcția de director al Serviciului de Informații Externe. Ce este și cine controlează SIE

ro

28 Mar, 2017 04:29 4043 Marime text
Azi noapte târziu, în Monitorul Oficial al României partea I numărul 209/27.III.2017, a fost publicată Hotărârea Parlamentului României numărul 23 din 22 martie anul acesta privind declararea vacantă a funcției de director al SIE.

Totodată se ia act de demisia lui Mihai Răzvan Ungureanu din funcția de director care se declară vacantă.

Actul normativ, adoptat la 22 martie în ședința comună a camerei Deputaților și Senatului este semnat de președintele Camerei Deputaților, Nicolae-Liviu Dragnea și pentru președintele Senatului de Iulian-Claudiu Manda.

Mihai Răzvan Ungureanu se afla la conducerea SIE din iulie 2015.

Despre SIE
Serviciul  de  Informaţii  Externe  (SIE)  este  instituţia  de  stat  specializată  în  domeniul informaţiilor externe privind siguranţa naţională, apărarea României şi a intereselor sale, potrivit paginii sale oficiale de internet.

Tot de acolo mai reținem că SIE

” ca parte a sistemului de securitate naţională, activitatea noastră începe acolo unde ceilalţi nu mai pot înainta.
Pentru a ne atinge obiectivele, suntem pregătiţi de orice sacrificiu. Ne îndeplinim misiunea prin:
-culegerea de informaţii relevante pentru securitatea naţională a României, informaţii care asigură baza de decizie pentru autorităţile statului”.

 
Organizare, coordonare, control
 
Activitatea Serviciului de Informaţii Externe este organizată şi coordonată de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.
Directorul SIE prezintă CSAT, anual sau ori de câte ori se impune, rapoarte referitoare la modul de îndeplinire de către Serviciu a atribuţiilor care îi revin.

Controlul asupra activităţii SIE este exercitat de Parlamentul României, prin Comisia parlamentară specială, cu respectarea secretului asupra mijloacelor şi surselor de informare.

Controlul parlamentar are ca obiectiv verificarea concordanţei activităţii Serviciului de Informaţii Externe cu Constituţia României şi cu politica statului român. În exercitarea atribuţiilor care îi revin, comisia solicită SIE, prin intermediul directorului acestuia, documente, date şi informaţii şi poate audia persoane în legătură cu problemele analizate.
 
Comisia parlamentară specială pentru controlul activităţii Serviciului de Informaţii Externe este alcătuită din preşedinte Weber Mihai deputat PSD, vicepreşedinte Prişcă Răzvan Sorin, deputat PNL, secretar Surgent Marius-Gheorghe, deputat ALDE, și Fălcoi Nicu, senator USR și Nicolae Şerban senator PSD.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • iulian damian 02 Jan, 2018 20:06 candidez urgent la functie