Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:03 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Dezlegare“ la sacrificări de Crăciun DSVSA Constanţa avertizează - Atenţie la consumul de carne infestată cu trichineloză! (galerie foto+video)

ro

08 Dec, 2015 00:00 3573 Marime text


În această perioadă, toata lumea cumpără preparate din carne pentru sărbătorile de iarnă, iar inspectorii DSVSA Constanţa vor să se asigure că produsele sunt vândute în condiţii de maximă siguranţă.
 
Inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa au început, de la data de 1 decembrie, controalele specifice perioadei sărbătorilor de iarnă. Autorităţile vor verifica atât mişcarea animalelor, cât şi trasabilitatea produselor alimentare, toate cu scopul de a proteja sănătatea publică şi interesele consumatorilor.
 
„Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea depistării trichinelozei este obligatorie. Constănţenii pot face examene trichineloscopice la sediul DSVSA Constanţa, piaţa Brick, piaţa Griviţei, serviciile Direcţiei din Năvodari, Medgidia, Cernavodă şi Mangalia. Programul de lucru, de luni până sâmbătă, este cuprins între orele 8.00 şi 18.00, iar duminică, de la 8.00 până la 14.00. Medicii veterinari de asistenţă cu activitate pe raza judeţului Constanţa pot efectua examenul trichineloscopic în localităţile arondate. În prezent, avem confirmate 34 locaţii“, a declarat, ieri, Geronimo Brănescu, directorul DSVSA Constanţa, în contextul unei conferinţe de presă. Examenul cărnii de porc domestic costă 11,60 de lei, iar al cărnii de mistreţ, 23,2 lei.
 
O altă măsură dispusă de ANSVSA constă în organizarea unui serviciu de permanenţă, în perioada 1 decembrie 2015 - 10 ianuarie 2016, la nivelul întregii reţele sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor. Această decizie a fost luată pentru a facilita accesul cetăţenilor la informaţii şi pentru a sesiza nereguli din domeniul siguranţei alimentelor. Constănţenii pot sesiza neregulile observate la numerele de telefon 0241.682.417, 0784.577.007 sau la call center - 0800.826.782.

Ce este trichineloza 

Trichineloza este o infecţie parazitară provocată de „trichină“, un tip de vierme rotund. Simptomele trichinelozei apar după consumul de carne infestată cu chisturi ce conţin larve de trichinella. Răspândirea trichinelozei a descrescut semnificativ în ultimele decenii, dar boala nu a fost încă eradicată. Câteva duzini de cazuri sunt raportate în fiecare an, iar cazurile uşoare rămân deseori nediagnosticate. Infecţia apare după ce s-a consumat carne de porc crudă sau insuficient gătită ori vânat sălbatic, prin urmare, izbucnirile de trichineloză însoţesc de obicei sezoanele de vânătoare şi sărbătorile, în timpul cărora se consumă cantităţi mari de carne.
 
Simptomele apar în stadii, în funcţie de partea corpului în care se găsesc larvele, şi pot dura între cinci şi 45 de zile, în funcţie de severitatea bolii, şi depind de numărul de larve care au invadat organismul. Larvele de trichinella pot rămâne viabile în ţesutul muscular până la 40-50 de ani. Trichineloza se poate manifesta prin complicaţii mai severe, în care parazitul poate afecta sistemele cardiovascular şi nervos.
 
Deteriorările muşchiului inimii se manifestă sub formă de dureri în piept, tahicardie şi variaţii ale electrocardiogramei. Sistemul nervos este afectat în 3-46% dintre cazuri şi apar următoarele simptome: letargie, apatie sau agitaţie, confuzie, ameţeală, tinitus (vâjâit în urechi), hemipareză sau hemiplegie (slăbiciune musculară sau paralizie pe o parte a corpului), deteriorări ale memoriei. Aceste simptome durează de obicei între patru şi opt săptămâni. Cu toate acestea, există riscul de complicaţii pe termen lung. Asemenea simptome severe pot fi prevenite, dacă tratamentul este administrat prompt. Trichineloza poate duce la complicaţii grave, inclusiv la deces. De aceea, precauţia faţă de produsele din carne este întemeiată. A devenit la modă în ultimul timp ca oamenii să cumpere carne de la ferme, şi nu din supermarketuri. Aveţi grijă însă! Numai carnea care se vinde în supermarketuri este testată contra trichinei. Achiziţia de carne de la un vânzător necunoscut creşte riscul ca aceasta să fie infestată.
 
Punctele din judeţul Constanţa în care putem testa mostre de carne sunt amenajate la: 
  • Circumscripţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Medgidia - strada Tudor Vladimirescu nr. 1
  • Circumscripţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Cernavodă - strada Medgidiei, bl. N1
  • Circumscripţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Năvodari - strada Cabanei nr. 3
  • Circumscripţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Mangalia - strada Rozelor nr. 15-17
  • Sediul DSVSA Constanţa - şoseaua Mangaliei nr. 78.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii