Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:17 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanţa se alătură protestelor de la Bucureşti Dr. Gabriela Dascălu - „Sunt suficienţi medici dispuşi să-şi dea demisia!”

ro

21 Sep, 2013 00:00 4579 Marime text
Angajaţii din sistemul de sănătate au început de miercuri protestele. Vineri, pentru a treia zi consecutiv, ei au manifestat în faţa Ministerului Sănătăţii.
Medicii solicită o finanţare adecvată a sistemului sanitar, dublarea salariilor rezidenţilor, o grilă de salarizare bazată pe performanţă, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat şi „respect”.

Doctorul Gabriela Dascălu, preşedintele Colegiului Medicilor din Constanţa, a precizat, vineri, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, că judeţul nostru este programat să participe la acţiunile revendicative din data de 25 septembrie. Atunci se vor deplasa la Bucureşti minim 20 de persoane, a menţionat dr. Gabriela Dascălu. „Nemulţumirile medicilor constănţeni sunt aceleaşi cu cele din ţară”, a afirmat preşedintele Colegilor Medicilor din Constanţa. Întrebată dacă medicii din judeţul nostru vor achiesa la ideea demisiei în bloc, vehiculată în cadrul protestelor, dr. Gabriela Dascălu a răspuns următoarele: „Conducerea naţională s-a gândit şi la această modalitate de manifestare, în condiţiile în care nu se va ajunge la niciun acord cu reprezentanţii administrativi ai Sănătăţii. Este foarte greu de precizat dacă vom asista la o demisie în bloc în Constanţa. Demisia este până la urmă un act individual. Nu ştim cum vor evolua lucrurile. Cert este că există, la nivelul conducerii naţionale, informaţii potrivit cărora sunt suficienţi medici dispuşi să-şi dea demisia pentru a atrage atenţia reprezentanţilor noştri că lucrurile nu merg bine, chestiune pe care ei o ştiu deja”.
 
Grevă generală, demisii, anularea contractelor cu CAS
 
De săptămâna viitoare, acţiunile de pichetare se vor muta, timp de patru zile, la Ministerul Finanţelor Publice. Aceasta după ce miercuri, joi şi vineri protestele au avut loc în faţa Ministerului Sănătăţii. Coaliţia profesioniştilor din sistemul de sănătate a anunţat că acţiunile de pichetare vor fi organizate până în data de 27 septembrie. În octombrie este programată o amplă manifestare de protest, în Bucureşti, la sediul Guvernului, iar în noiembrie ar putea fi declanşată greva generală, cu asigurarea unei treimi din activitate. Nu se va renunţa la acest calendar, dacă guvernanţii nu răspund solicitărilor medicilor, susţin reprezentaţii Coaliţiei profesioniştilor din sistemul de sănătate.
Pe lângă pericolul demisiilor în bloc, există şi posibilitatea anulării contractelor medicilor de familie cu Casa de Asigurări de Sănătate.
Menţionăm că ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, s-a aflat joi în mijlocul protestatarilor susţinând că, în opinia sa, multe dintre demersurile manifestanţilor sunt comune cu cele ale autorităţilor.
Eugen Nicolaescu a invitat toate părţile cu responsabilităţi în sistemul sanitar la discuţii şi a solicitat ca orice manifestare a personalului medical să nu-i afecteze pe pacienţi. „Fac apel la responsabilitate şi echilibru", a spus ministrul.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • ady 21 Sep, 2013 14:00 Nu era beata ,cand a spus ce aspus ?