Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:16 03 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Praful poate afecta sănătatea în 15 zone din România Constanţa este printre ele

ro

08 Apr, 2011 14:24 1201 Marime text

Praful ucide, anual, 200.000 de europeni. Este vorba de praful compus din particule mai mici de 10 microni. Aceste particule, notate PM10, sunt generate şi natural - de vulcani, furtuni, arderi de vegetaţie, aerosoli marini etc., dar şi de activitatea umană - industrie, trafic, încălzirea locuinţelor etc.. Ele sunt inhalabile, adică trec de filtrul nazal şi ajung, cu aerul, în plămâni, provocând astm, cancer pulmonar, moarte timpurie, boli cardiovasculare. Particulele mai mici de un micron pot trece în sânge şi astfel atacă alte organe interne. Evident, gravitatea efectelor variază în funcţie de compoziţia particulelor.

Cât praf putem inhala fără riscuri majore pentru sănătate

Uniunea Europeană a stabilit 915 arii de calitate a aerului (zone şi aglomerări), răspândite în toate statele membre. 21 dintre acestea sunt în România.
În noiembrie 2009, Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement împotriva României, pentru depăşiri ale concentraţiilor maxime admise de PM10, în 17 din cele 21 de zone.
Concentraţiile maxime admise în UE, începând cu anul 2005, sunt de 50 de micrograme/mc/zi.Ce derogare am cerut şi ce am obţinut

România a cerut Comisiei o derogare pentru 11 din cele 17 zone.
Derogările se acordă în funcţie de existenţa unor factori (condiţii atmosferice) care fac imposibilă respectarea ţintelor de poluare, chiar în condiţiile aplicării planurilor de mediu agreate cu Uniunea Europeană. După epuizarea procedurilor intermediare, Comisia a decis, miercuri, că derogarea nu se justifică decât pentru două din cele 11 zone. Joe Hennon, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru Mediu, Janez Potočnik, a declarat, pentru ndul, că cele două zone sunt RO0399 Sud şi RO0798 Copsa Mică-Mediaş.
Astfel, în momentul de faţă, CE consideră că România nu a luat măsurile ce se impun pentru limitarea poluării cu PM10, în 15 din cele 21 de zone de calitate a aerului din România.
Dacă, până la jumătatea anului în curs, concentraţiile de PM10 nu sunt coborâte şi în cele 15 zone, sub maximele admise, CE va da în judecată statul român, la Curtea Europeană de Justiţie, ţara noastră riscând sancţiuni de ordinul zecilor sau chiar sutelor de milioane de euro.

Ministerul Mediului şi autorităţile locale sunt contracronometru

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a anunţat o nouă videoconferinţă cu aleşii locali - prefecţi, preşedinţi de consilii judeţene, primari - din cele 15 zone "roşii" (roşul este culoarea care indică depăşirea concentraţiilor admise de PM10). Însă, chiar dacă se vor impune măsuri draconice, este greu de crezut că situaţia poate fi drastic îmbunătăţită până la jumătatea anului.

Sursa:gandul.info

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii