Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:07 17 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

OTV, "campioana" la greselile de limba romana

ro

08 Jun, 2010 17:58 985 Marime text

Televiziunea OTV este, de departe, "campioana" greşelilor de limba română, cu 112 erori, potrivit unui raport de monitorizare a greşelilor de limba română, întocmit de Institutul de Lingvistică al Academiei Române "Iorgu Iordan - Al. Rosetti", prezentat la sediul Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA).

Potrivit raportului, realizat în perioada 1 - 30 aprilie, pe următoarele locuri se situează Realitatea TV cu 78 de greşeli, TVR 1 cu 75 de greşeli, B1 TV - 74, Antena 3 cu 65 de greşeli, Kanal D - 64, TVR Cultural - 58 greşeli. Cele mai puţine greşeli (20) au fost înregistrate, potrivit documentului, la postul de radio Europa FM.

Monitorizarea realizată de Institutul de Lingvistică al Academiei Române a avut în vedere greşelile de punctuaţie, de pronunţie (ortoepie), cele de morfologie, de sintaxă, de lexic şi semantică. Studiul a avut în vedere 12 posturi de televiziune (TVR 1, Antena 1, Pro TV, Realitatea TV, Prima TV, TVR 2, TVR Cultural, Kanal D, Antena 3, B1 TV, OTV şi N24 Plus) şi două posturi de radio (Radio România Actualităţi şi Europa FM), alese în funcţie de audienţă, acoperire naţională, pondere a emisiunilor, informative şi de dezbatere, asumarea unui rol educativ.

Au fost efectuate 300 de ore de monitorizare, urmărindu-se în primul rând transmisiunile la ore de vârf, fiind monitorizate doar intervenţiile verbale şi mesajele scrise (titrări, crawluri) pentru care îşi asumă responsabilitatea redactorii şi colaboratorii posturilor respective, nu şi secvenţele verbale aparţinând invitaţilor în studio.

Următoarele monitorizări vor fi realizate în lunile iunie şi septembrie ale acestui an.

Sursa: agerpres.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii