Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:38 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Marea Loja Nationala a Romaniei a infiintat filiala Constanta

ro

07 Nov, 2009 20:45 4960 Marime text

viorel-danacu.jpgMare Maestru al Marii Loji Naţionale a României, Viorel Danacu, a anunţat, sâmbătă, la Constanţa, formarea unei loji masonice de rit scoţian, în acest oraş, prin înfiinţarea unei şcoli masonice danubiene.

Loja nou înfiinţată are şapte membri şi, potrivit Marelui Maestru, este o lojă tânără care-şi propune dezvoltarea francmasoneriei şi în alte oriente.
"Constituirea acestei loji nu vine ca un răspuns la existenţa celorlalţi francmasoni din Constanţa, ci fraţii de aici au hotărât să înfiinţeze o şcoală masonică danubiană, aşa cum a existat pe vremuri. Fraţii vor lucra la acest proiect în colaborare cu marile loji, marile oriente, riturile de la formarea Dunării, până la deschiderea ei în Marea Neagră"', a declarat, Viorel Danacu.

Acesta a menţionat că marile loji din ţările riverane Dunării vor avea posibilitatea, „ori de câte ori va fi nevoie", să se întrunească, să organizeze mese rotunde, simpozioane, doar pentru a cunoaşte cultura masonică danubiană, care merită să fie aflată de generaţiile din prezent".

Marele Maestru Danacu a declarat, pentru AGERPRES, că sunt foarte multe loji care s-au constituit după anul 1993 în judeţul Constanţa, iar două pe care el le-a mai constituit în această zonă s-au desfiinţat, pentru că cei ce au intrat, probabil nu au înţeles despre ce este vorba şi, practic, structurile nu au mai funcţionat.

Reprezentantul Marii Loji Naţionale a României a declarat că francmasoneria nu face politică, francmasonii fiind oameni liberi, care trebuie să voteze după propria lor conştiinţă.

"Ne delimităm faţă de instituţiile fundamentale politizate ale statului. Niciuna dintre obedienţe nu este antrenată în jocurile politice ale unui partid sau altul, pentru că lojile noastre sunt formate din oameni, din fraţi care fac parte din toate partidele politice. În interiorul fiecărei loji, în timpul riturilor nu se face politică, nu sunt permise astfel de dezbateri'" a precizat Viorel Danacu.

Potrivit acestuia, Marea Lojă Naţională a României este o componentă activă a masoneriei universale, explicând că masoneria este un ordin iniţiatic, un ordin filozofic, unde aderă oameni liberi şi de bune moravuri, care vor să se perfecţioneze, care vor să contruiască dintr-un om bun un om şi mai bun.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • surmelis argentina pusa 08 Nov, 2009 12:09 Saraca CONSTANTA,nu avea MASONERIE PNL-ista ???