Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:42 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Maine se alege Stroe sau Prigoana

ro

16 Jan, 2010 13:47 1423 Marime text

zece_deputati.jpgPeste 44.500 de alegători din Colegiul 1 din Bucureşti sunt înregistraţi pe liste, pentru alegerile parţiale de duminică, în care Radu Stroe (PNL) şi Honorius Prigoană (PDL) candidează pentru un mandat de deputat.

Locul în Camera Deputaţilor a rămas vacant după ce deputatul Bogdan Olteanu, care a câştigat un mandat în acest colegiu la alegerile din data de 30 noiembrie 2008, şi-a dat demisia din Parlament pentru pentru fi numit viceguvernator la BNR.

Potrivit Legii 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, alegerile parţiale se desfăşoară într-un singur tur, cel mai bine clasat candidat urmând a fi declarat câştigător. Pentru aceste alegeri, au fost organizate 25 de secţii de votare, în 12 imobile, pentru cei 44.540 de alegători şi au fost tipărite aproximativ 45.000 de buletine de vot.

Potrivit Prefecturii Capitalei, înainte şi în ziua alegerilor pentru Camera Deputaţilor în colegiul uninominal 1 din circumscripţia electorală nr. 42 Bucureşti, vor asigura paza şi ordinea publică 52 de poliţişti şi 180 de jandarmi.

Aceştia vor fi responsabili cu menţinerea şi asigurarea ordinii şi liniştii publice, precum şi a pazei secţiilor de votare. De asemenea, poliţiştii şi jandarmii vor asigura paza materialelor destinate votării atunci când acestea vor fi transportate la secţiile de vot, precum şi a spaţiilor de depozitare.

Preşedintele biroului electoral este, de asemenea, obligat să ia măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiţii, atribuţiile acestuia exercitându-se şi în afara localului de votare, în curtea acestuia, în intrările în curte, în jurul localului de vot, pe străzi şi în pieţe publice până la o distanţă de 500 de metri.

Pentru alegătorii netransportabili din cauză de boală sau invaliditate, preşedintele biroului poate aproba, la cererea scrisă a acestora, însoţită de copii ale unor acte medicale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului să se deplaseze cu o urnă specială la locul unde se află alegătorul, pentru a se efectua votarea.

În raza unei secţii de votare se utilizează o singură urnă specială. Urna specială poate fi transportată numai de membrii biroului electoral al secţiei de votare. Urna specială se poate deplasa numai în raza teritorială arondată la respectiva secţie de votare.

Cu urna specială pot vota numai persoanele care domiciliază în raza teritorială a secţiei de votare respective şi numai dacă se asigură secretul votului. La ora 21.00, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare declară votarea încheiată şi dispune închiderea secţiei de votare, permiţând să îşi exercite dreptul de vot persoanelor care la acea oră se află în sala unde se votează.

În ziua votării este interzisă prezentarea sondajelor realizate la ieşirea de la urne înainte de închiderea votării.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii