Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:49 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa şi-a schimbat însemnul. Vezi aici cum arată noua stemă

ro

12 Jul, 2011 18:32 1771 Marime text

stema-ijj-ct-rgb.jpgInspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa utilizează începând de joi, 7 iulie, însemnul propriu, aprobat de Comisia de Însemne Heraldice a Ministerului Administraţiei şi Internelor. Însemnul heraldic al jandarmilor constănţeni păstrează în compoziţie următoarele elemente din stema Ministerului Administraţiei şi Internelor: pe fond albastru, o acvilă cruciată, de aur, cu capul spre dreapta, ciocul şi ghearele roşii, aripile deschise, ţinând în gheara dreaptă o spadă de argint, în stânga o ramură de măslin verde.

Pe pieptul acvilei, apare un scut de dimensiuni mai mici, tăiat în furcă răsturnată:

§ pe verde, un romb de argint, ieşind dintr-o cunună compusă din trei frunze de stejar de aur, purtând în centru litera „J" stilizată, scrisă cu negru.

§ pe roşu, apare un far de argint, rostuit negru, luminat din aur, ieşind din valuri de argint şi flancat, în partea de sus, de două stele de aur;

§ pe albastru, o corabie neagră, cu pânze de argint, dotată la pupa şi în vârfurile celor două catarge cu trei fanioane, de asemenea, din argint, plutind peste valuri, de acelaşi metal.

În partea inferioară, sub acvilă, apare deviza scrisă cu litere negre pe o eşarfă albă: Lex Et Ordo (Lege şi Ordine). Între două cercuri liniare, pe fond albastru, este inscripţionată legenda scrisă cu litere majuscule, de asemenea, aurii: Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa.

Semnificaţia elementelor însumate: rombul: viaţă, prosperitate, recompensă, cântece de laudă, litera „J" - sigla care desemnează încă din secolul al XIX-lea Jandarmeria Română, cununa din frunze de stejar - forţa, puterea, autoritatea veche. Farul, stelele şi corabia pe valuri sunt elemente preluate de la vechea stemă a judeţului Constanţa, pe teritoriul căruia unitatea îşi desfăşoară activitatea.

Scutul însemnului este realizat în trei culori: verde, roşu şi albastru. Roşul înseamnă putere, acţiune, îndrăzneală, generozitate, dragoste, voinţă, agresivitate, dorinţa de a servi patria, incitare la vigilenţă. Albastrul, cea de-a doua culoare după importanţă, are următoarele semnificaţii: loialitate, profunzime, autoritate, ordine, adevăr, iar verdele simbolizează onoare, raţiune, tinereţe, prospeţime, regenerare, libertate şi sănătate.

Însemnul heraldic va putea fi amplasat la intrarea în sediul propriu, în sala de tradiţii, ţinându-se cont de decoraţiunile interioare, stilul şi arhitectura edificiilor, precum şi de dimensiunile sălilor şi birourilor. Totodată, însemnul heraldic poate fi inscripţionat pe autospecialele inspectoratului şi pe ecusoanele uniformelor. Însemnul heraldic poate fi folosit la nivelul comunicării interinstituţionale, cu mass-media şi societatea civilă, cu prilejul unor manifestări de interes local, în acţiuni protocolare sau festive şi poate fi reprodus pe: legitimaţii, insigne, ecusoane, medalii, plachete, antetul corespondenţei, diplome, obiecte de protocol (invitaţii, fanioane, pliante etc.) sau pe frontispiciul publicaţiilor M.A.I., cu respectarea strictă a proporţiilor şi cromaticii machetei originale.

La nivelul imaginii simbolice, însemnul heraldic al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa a fost realizat sub îndrumarea şi cu acordul specialistului heraldist al Arhivelor Naţionale, dr. Laurenţiu Szemkovics.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii