Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:26 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cu cât vor creşte facturile la întreţinere după eliminarea subvenţiei

ro

01 Sep, 2011 16:42 867 Marime text

La iarnă vom plăti mai mult pentru întreţinere, după ce Guvernul a decis să elimine subvenţia pe gigacalorie, de care beneficia toată populaţia. În Bucureşti taxele vor creşte, în medie, pentru o familie, cu 100 de lei pe lună. Foarte mulţi nu vor mai plăti facturile sau vor sta în frig este de părere Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari.

Actul normativ privind ajutoarele pentru încălzire a fost discutat marţi de Executiv, iar miercuri a fost aprobat.

Vor fi acordate ajutoare de la stat doar pentru familiile cu venituri reduse. De exemplu, acolo unde venitul pe membru de familie este mai mic de 155 de lei, factura la încălzire va fi compensată de către stat în proporţie de 90%. În situaţia în care venitul pe membru de familie este de 785 de lei, factura va fi compensată în proproţie de 5%.

Reprezentanţii Asociaţiilor de Proprietari spun că eliminarea subvenţiilor este o decizie proastă.

"Cea mai prosta decizie. Nu se face aşa ceva. Soluţia e să elimini furtul din sistem şi incompetenţa. Era un sistem

Bucureştenii vor plăti în medie 350 de lei pe lună pentru încălzire. O familie care locuieşte la două camere va plăti aproximativ 300 de lei pe lună pentru încălzire. La trei camere tarifele vor creşte până la 350 de lei, iar pentru 4 camere proprietarii vor scoate din buzunar peste 400 de lei.

"Vor fi creşteri de tarif pentru că primăriile altceva nu se pricep.În medie la iarna în Bucureşti va fi o creştere de 100 de lei pe familie. Anul trecut se plătea în medie 250 de lei de familie", a declarat Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari.

În aceste condiţii asociaţiile de proprietari se aşteaptă să acumuleze restanţe record.

"Unii o să stea în frig, unii nu o să plească, unii se debranşează. În fiecare an, de 10 ani, din ce în ce mai mult, cu cât creşte cheltuiala, creşte şi restanţa. Anul trecut au fost restanţe pentru că au scăzut veniturile celor care lucrează la stat. Anul acesta vor fi restanţe datorită creşterii cheltuielor prin creşterea tarifelor", a spus Radu Opaina.

Potrivit preşedintelui Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari, în ţară situaţia este mult mai gravă decât în Bucureşti. În ultimii ani s-au acumulat datorii, iar preţurile la căldură au crescut semnificativ.

Primarul general Sorin Oprescu a anunţat miercuri că municipalitatea va acorda şi în această iarnă subvenţii la căldură. Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari nu cred însă că acest lucru e posibil.

"Poveşti. Păi de unde? Vin primarii de acasă cu bani? Nu au buget alocat pentru aşa ceva noi discutăm pe ce s-a aprobat şi există în bugetele primăriilor. Când o să aloce bani pentru treaba asta o să spunem că au alocat. Dar ei nu au alocat, vorbesc poveşti", a declarat Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari.

 foarte prost şi au tăiat o conductă şi se transformă într-un sistem şi mai prost. Ei ar fi trebuit să facă ce a făcut toată lumea. Să facă alt sistem, să facă performanţă, să facă un preţ corect, să fie clientul mulţumit, să plătim fără să simţim, să avea căldură când dorim, apă caldă când vrem. Sunt lucruri normale dar sunt poveşti în ţara asta", a declarat Radu Opaina.

Guvernul a aprobat, miercuri, nivelul noilor plafoane de venituri în cazul persoanelor cu venituri mici, pentru care se vor acorda subvenţii de la bugetul de stat pentru încălzirea în sezonul rece.

Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, a anunţat anterior că pragul maxim pentru care se acordă subvenţia creşte de la 615 lei, cât a fost în 2010-2011, la 786 de lei.

În 2010 - 2011, persoanele care aveau venit pe membru de familie de până la 615 lei primeau 10% subvenţie, iar de anul acesta, cei cu venit între 615 şi 786 vor primi 5%. Pentru persoanele singure acest prag va fi de 1.082 de lei, ajutorul fiind de 10% din factură.

Lăzăroiu a apreciat că numărul beneficiarilor de subvenţie la căldură va creşte, iar plafonul pentru care acestea se vor acorda va fi majorat şi el, autorităţile locale urmând să decidă dacă să acorde în continuare ajutoarele la încălzire în cuantumul stabilit.


http://www.realitatea.net/

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii