Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:47 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanta Politia Transporturi, modernizata cu ajutorul olandezilor

ro

18 May, 2010 21:13 976 Marime text

Timp de 24 de luni, din 2008 până în 2010, s-a desfăşurat programul MATRA „Îmbunătăţirea funcţională şi modernizarea structurală a Poliţiei Transporturi Navale din Portul Constanţa". Proiectul a urmărit implementarea standardelor europene de securitate portuară, după modelul Portului Rotterdam.

Beneficiarii acestui program fau fost Serviciul Transporturi, Autoritatea Navală Română, Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime S.A. Constanţa şi Compania Naţională Administraţia Porturilor Dunării Maritime Galaţi.

Obiectivele urmărite şi obţinute prin derularea proiectului, au vizat crearea unui plan de securitate portuară îmbunătăţit pentru Portul Constanţa, care să servească drept model pentru alte porturi maritime, îmbunătăţirea controlului planurilor de securitate a facilităţilor portuare şi întărirea cooperării operaţionale între agenţiile de aplicare a legii în domeniul controlului trecerii frontierei şi criminalităţii portuare.

Cooperarea cu Poliţia Olandeză a permis Poliţiei Transporturi să implementeze o nouă concepţie privind gestionarea criminalităţii în sectorul naval. Astfel, au fost identificate o serie de riscuri şi forme de criminalitate comune pe căile navigabile europene şi în porturile maritime şi fluviale.

În baza analizelor de risc furnizate de partenerii olandezi, au fost iniţiate planuri de acţiune pentru prevenirea şi combaterea contrabandei, a fraudelor vamale şi fiscale şi a traficului cu produse contrafăcute ori piratate. În urma adoptării noului mod de lucru, numai la capitolul infracţiuni de contrabandă s-a consemnat o creştere cu 300% a numărului de constatări faţă de anul 2007, iar valoarea bunurilor disponibilizate în Portul Constanţa se estimează la cca. 7 milioane euro.

Conceptul de securizare portuară a fost extins la alte nouă porturi dunărene de pe tronsonul de Dunăre cuprins între Cernavodă şi Baziaş, prin semnarea Programului Partenerial dintre I.G.P.R. şi Administraţia Porturilor Dunării Fluviale Giurgiu. S-a urmărit, astfel, sporirea gradului de securitate portuară, prin montarea unor sisteme de supraveghere video, pentru realizarea unei gestionări unitare a porturilor maritime şi fluviale cuprinse în Coridorul VII pan-European Dunăre - Rin - Main, ce leagă porturile Constanţa şi Rotterdam.

De asemenea, a fost încheiat un protocol de cooperare cu Autoritatea Navală Română pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor, asigurarea ordinii şi siguranţei publice în porturile fluviale şi maritime, pe navele de pasageri şi de marfă ce se deplasează pe sectorul românesc al Dunării şi Mării Negre.

Pe parcursul derulării proiectului, care a avut un buget de 400.000 de euro, specialiştii olandezi implicaţi au apreciat cooperarea cu partenerii români pe probleme operaţionale şi modul de cooperare dintre instituţiile de aplicare a legii.

Importanţa acestui proiect este dublată de faptul că în anul 2011 se va adopta la nivelul Comisiei Europene o directivă privind securitatea portuară, în care un loc important îl va ocupa managementul integrat.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii