Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:56 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa ref participarea Romaniei la PIAAC

ro

03 Nov, 2015 14:15 1078 Marime text
România va participa la Programul pentru evaluarea internațională a competențelor adulților 2015-2018

România va participa la Programul pentru evaluarea internațională a competențelor adulților 2015-2018, dezvoltat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, potrivit unei Hotărâri adoptate astăzi de Guvern. 

Acesta este un program de evaluare sistematică și coerentă a nivelului și competenței populației cu vârste între 16-65 de ani, care își propune să testeze deprinderile de bază de scris/citit, de calcul aritmetic și de rezolvare a problemelor într-un mediu tehnologic diversificat, necesare pentru integrarea pe piața muncii. Totodată, rezultatele Programului vor ajuta la o mai bună înțelegere a randamentului pe care îl au educația și formarea profesională din perspectiva pieței muncii, ținând cont de calificări, la stabilirea rolului pe care îl au competențele cognitive în ameliorarea perspectivelor evoluției profesionale a populației cu risc, la o mai bună înțelegere a eficacității sistemelor de învățământ și de formare. Rezultatele programului vor oferi informații importante atât pentru redimensionarea politicilor educaționale, cât și pentru cele de ocupare a forței de muncă, reducând discrepanțele dintre educație și formare profesională, pe de o parte, și piața muncii, pe de altă parte. 

Participarea României la acest program este importantă din mai multe puncte de vedere:

* Comisia Europeană susține participarea statelor membre la acest program având în vedere că oferă participanților noi resurse de bune practici;

* Din perspectiva dezvoltării economice se pot îmbunătăți analiza productivității, susținerea creșterii economice, a competitivității, a gradului de ocupare a populației pe diferite grupe de vârstă;

* Din perspectiva dezvoltării sociale se pot susține mai eficient echitatea, mobilitatea, identificarea grupurilor cu risc și adoptarea de măsuri educaționale destinate grupurilor vulnerabile în domeniile educație, formare profesională, sănătate, ocupare, voluntariat etc;

* Din perspectiva dezvoltării tehnologice se poate extinde și aprofunda în mod țintit pregătirea pentru aplicarea noilor tehnologii, dezvoltarea serviciilor publice. 

Pe durata implementării Programului, Centrul Național de Evaluare și Examinare va îndeplini atribuțiile de Centru național al Programului pentru evaluarea internațională a competențelor adulților. Pentru a sprijini îndeplinirea obiectivelor Programului, se va constitui un Consiliu național cu rol consultativ format din reprezentanți ai Institutului Național de Statistică, Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Centrului Național pentru Dezvoltarea Învățământului Profesional și Tehnic, Autorității Naționale pentru Calificări, Institutului de Științe ale Educației și Centrului Național de Evaluare și Examinare. Reprezentanții acestor instituții vor fi desemnați de către instituțiile nominalizate.

Implementarea Programului implică două categorii de costuri, acoperite în mare parte din fonduri europene: costuri internaționale, reprezentând taxa de participare a țării și care se ridică la aproximativ 125.000 de euro pentru fiecare din cei patru ani ai Programului, și costuri naționale, care variază în funcție de cerințele și specificul implementării la nivel național. În cazul statelor membre ale Uniunii Europene, Comisia Europeană asigură, la cerere, asistența financiară care să asigure 75% din costurile internaționale. În ceea ce privește costurile naționale, OECD recomandă ca cel puțin o parte a acestor costuri să fie acoperite prin atragarea de fonduri structurale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii