Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:06 18 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Congresul PSD va vota sâmbătă modificările aduse statutului formaţiunii

ro

16 Oct, 2010 13:47 922 Marime text
Congresul extraordinar al PSD va dezbate şi va vota, sâmbătă, modificările aduse Statutului formaţiunii.

Potrivit principalelor modificări, preşedintele PSD este ales sau revocat de către toţi membrii de partid în cadrul alegerilor interne desfăşurate în baza regulamentului partidului, elaborat de Biroul Permanent Naţional al formaţiunii şi aprobat de Comitetul Executiv Naţional.

Modificările prevăd şi majorarea numărului de vicepreşedinţi de la 15 la 18 - opt vicepreşedinţi aleşi pe cele opt regiuni de dezvoltare ale României, şapte aleşi în ordinea descrescătoare a voturilor primite pentru fiecare candidatură, trei vicepreşedinţi urmând să fie validaţi de Congres dintre preşedinţii de organizaţii judeţene/a Municipiului Bucureşti care au înregistrat cele mai bune rezultate ale PSD ca medie a procentelor obţinute la alegerile locale, parlamentare, europarlamentare şi prezidenţiale.

Preşedinţii structurilor interne de tineret, femei, pensionari, sindicalişti şi aleşii locali ale PSD de la toate nivelurile vor fi asimilaţi funcţiei de vicepreşedinte al organizaţiei PSD corespunzătoare.

Totodată, social-democraţii au propus eliminarea funcţiei de preşedinte executiv de la toate nivelurile şi posibilitatea alegerii unui prim-vicepreşedinte, la propunerea preşedintelui, de către Conferinţa municipală, judeţeană, de sector sau a Municipiului Bucureşti.

Candidaţii pentru funcţia de vicepreşedinte al partidului pot depune doar o candidatură, iar norma de reprezentare pentru participarea la conferinţele organizaţiilor/ judeţene/de sector şi a Municipiului Bucureşţti, precum şi pentru participarea la Congresul partidului este stabilită în baza unei formule care are la bază rezultatele politice şi electorale ale organizaţiilor PSD.

Modificări au fost aduse şi forurilor de conducere ale partidului, astfel încât Congresul PSD va valida alegerile interne pentru preşedintele PSD şi scrutinul electoral pentru desemnarea candidatului PSD la funcţia de preşedinte al României, în timp ce Comitetul Executiv Naţional al formaţiunii va avea posibilitatea, în situaţii excepţionale, să sancţioneze cu excluderea din partid pe oricare dintre membrii Comitetului Executiv judeţean/ de sector, al Municipiului Bucureşti, cu 2/3 din voturile membrilor săi.

O altă prevedere vizează faptul că preşedintele poate solicita Consiliului Naţional al partidului votul de încredere pentru activitatea desfăşurată, iar Consiliul va avea o întâlnire anuală, în luna octombrie, unde se va dezbate şi aproba rapoartele de activitate ale preşedintelui, liderului CN, vicepreşedinţilor, secretarului general al PSD, şefilor de departamente, dar şi al liderilor grupurilor parlamentare.

Se va modifica, de asemenea, şi componenţa Biroului Permanent Naţional, prin includerea ca membri de drept a preşedintelui CN, a liderilor naţionali ai structurilor interne ale organizaţiilor de tineret, de femei, de pensionari, ai Ligii Aleşilor locali, precum şi a reprezentanţilor centralei sindicale cu care PSD are încheiat protocol de colaborare la nivel naţional.

Confederaţia CNSRL Frăţia, cu care PSD are încheiat protocol de colaborare la nivel naţional, va desemna reprezentanţii acesteia care vor face parte de drept din structurile organelor de conducere ale PSD la toate nivelurile.

Statutul recomandă ca în organele de conducere ale partidului de la toate nivelurile să se regăsească un număr de femei, tineri şi pensionari, proporţional cu ponderea acestora în partid, dar nu mai puţin de 30% femei, 25% tineri şi 10% pensionari din numărul acestora.

De asemenea, va participa la BPN purtătorul de cuvânt al PSD, coordonatorul departamentelor CN, liderul grupului europarlamentarilor PSD, preşedinţii celor două camere ale Parlamentului, premierul, liderii grupurilor parlamentare şi ministeriale, trezorierul şi directorul Institutului Social Democrat.

BPN va mai decide depunerea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului, suspendarea preşedintelui şi acordarea votului de încredere pentru Guvern, în urma consultării prin vot a grupurilor parlamentare ale PSD, decizii ce vor fi validate de CExN.

Comisia Naţională de Arbitraj şi Integritate Morală va fi alcătuită din nouă membri, aleşi direct de Congres pe cele opt regiuni de dezvoltare, propuşi de organizaţiile PSD şi un membru propus de preşedintele formaţiunii.

Modificările statutului vizează şi simplificarea dobândirii calităţii de membru al PSD, odată cu depunerea adeziunii. Biroul organizaţiei respective va trebui să dezbată în 30 de zile adeziunea, în caz contrar, persoana fiind considerată membru cu data depunerii adeziunii. Noii membri social-democraţi vor putea să aleagă şi să fie aleşi după trei luni de la obţinerea calităţii de membru.

Social-democraţii introduc şi 'distincţiile PSD' pentru membrii cu activitate deosebită şi recunoscută în cadrul organizaţiei PSD la toate nivelurile, în acest sens constituindu-se la nivel central Comisia de propuneri pentru acordarea distincţiilor PSD.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii