Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:10 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cine este Mircea-Marius Banias, senatorul PDL care se prezinta cu mesajul "Ori gasim un drum, ori facem unul"

ro

23 May, 2011 14:24 2174 Marime text

b.jpgSenatorul democrat-liberalul Mircea-Marius Banias, care a fost dus luni dimineata la DNA intr-un dosar de contrabanda si evaziune fiscala, este un personaj de numele caruia se leaga mai multe afaceri controversate. Senatorul PDL a tinut prima pagina a ziarelor intr-un dosar de favorizare a infractorului ce viza rambursarea de TVA de 60 milioane euro. Pe pagina sa de internet, Banias se prezeinta sub motto-ul "Ori gasim un drum, ori facem unul". Parlamentar ales in colegiul uninominal 4 din Circumscriptia electorala nr.14 Constanta, in data de 30.11.2008, Banias a fost validat la data de 19.12.2008 prin Hotararea Senatului 68/2008. Potrivit paginii oficiale de la Senat, Banias este vicelider al grupului parlamentar al Partidului Democrat-Liberal si secretar al Comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala.

Senatorul a avut 26 de initiative parlamentare, noua declaratii politice si 26 de luari de cuvant in plen.

Banias este membru al grupurilor de prietenie cu Parlamentele din Marea Britanie, Kazahstan, Irlanda si Malta.

Pe pagina sa de internet, senatorul PDL se prezinta sub motto-ul "Ori gasim un drum, ori facem unul!" (citeste mai multe informatii despre democrat-liberal pe pagina http://www.mirceabanias.ro/).

Banias este nascut la 6 Martie 1966, la Mangalia (jud. Constanta), fiind absolvent al Institutului de "Marina Mircea cel Batran" Constanta, Facultatea de Navigatie -Ofiter Maritim Portuar. El a activat la inceputul carierei ca ofiter maritim la "CNM NAVROM" SA, iar din 1999 are brevet de capitan de cursa lunga.

Cateva date despre Banias, asa cum apar ele in presa ultimilor ani:


* In februarie 2011, el a fost scos de sub urmarire penala pentru infractiunea de favorizare a infractorului in dosarul privind rambursarea de TVA de 60 milioane euro. "Fata de invinuitul Mircea Marius Banias s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala pentru infractiunea de favorizare a infractorului. Din probele administrate in cauza a rezultat ca indiciile care au existat initial cu privire la savarsirea infractiunii mentionate au fost clarificate pe masura aprofundarii mijloacelor de proba, in sensul ca afirmatiile facute de invinuit reprezentau de fapt simple opinii ale acestuia si nu constituiau, in vreun fel, forme de interventie in favoarea inculpatului Said Baaklini", a explicat atunci DNA. Procurorii DNA au dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a patru inculpati in acest dosar, respectiv Said Baaklini, doi directori de la UCM Resita si directorul Directiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime (CNAPM) Constanta. Procurorii i-au acuzat pe suspecti de vanzarea unor motoare industriale de la UCM Resita firmei lui Said Baaklini, achizitie ce a condus la o restituire de TVA in valoare de 60 milioane euro (sursa: HotNews.ro).

* In dosarul returnarii ilegale de TVA a fost citat la DNA si omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu (vezi detalii aici)


* Care sunt acuzatiile procurorilor in dosarul UCM Resita: Din ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori a rezultat ca in 31 august 2010, in urma unei intelegeri anterioare, SC UCM Resita SA a emis o factura in valoare de 250 milioane euro plus TVA catre SC Libarom Agri SRL care a cumparat de la uzina din Resita patru motoare vechi, nefunctionale, aflate pe stoc de peste 20 de ani. "In realitate, cele patru motoare vechi valorau aproximativ 5 milioane euro plus TVA, adica de 50 de ori mai putin. Pentru a da o aparenta de legalitate operatiunii de vanzare la pret supraevaluat, UCM Resita SA a mai incheiat cu S.C. Libarom Agri SRL trei contracte in valoare totala de 245 milioane euro+TVA, care nu au la baza operatiuni reale", sustin procurorii. Sursa citata mentioneaza ca, in baza facturii supraevaluate, in luna septembrie, SC Libarom Agri SRL, reprezentata de inculpatul Baaklini, a si cerut restituirea de la bugetul de stat a TVA aferente facturii respective, adica suma de 60 milioane euro. In 26 noiembrie, in Portul Constanta, marfa cumparata a fost incarcata pe o nava avand ca destinatie Republica Guineea, insa exportul efectiv a fost impiedicat de interventia Parchetului.

* In august 2010, intr-un material privind averile oliticienilor PDL, HotNews.ro scria ca senatorul Mircea Banias a castigat in 2009 doar jumatate din suma pe care a castigat-o in 2008, dar conturile sale au crescut cu 27.000 de lei. Senatorul PDL raporta in 2009 o suma de 440.000 de lei in conturi, o datorie de 2.856 de euro si venituri de 136.000 de lei. In 2010 declara ca are in conturi 467.000 de lei si nici o datorie. Veniturile declarate in 2010 pentru anul 2009 au fost de 76.173. A uitat sa mentioneze donatia catre partid in valoare de 4.463 lei.

* Intr-un material din septembrie 2009, publicatia "Curentul" l-a acuzat pe Banias ca "este capul Mafiei din Portul Constanta". Ziarul a scris atunci despre legaturile senatorului PDL cu secretarul general al Ministerului Administratiei si Internelor, Laurentiu Mironescu. Perchezitiile efecutuate luni dimineata la Bucuresti si Constanta au vizat o serie de afaceri efectuate de cei doi.

* In iulie 2007, ziarul Telegraf relata ca Mircea Banias a fost implicat intr-o coliziune petrecuta la intersectia bulevardului Ferdinand cu strada Mihai Viteazu din Constanta.

Sursa: http://anticoruptie.hotnews.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii