Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:28 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Asigurare obligatorie 5,8 milioane de români mai au doar câteva zile pentru a-şi asigura locuinţa

ro

07 Jul, 2011 16:27 763 Marime text

Data de 15 iulie 2011 reprezintă termenul-limită anunţat de Ministerul Administraţiei şi Internelor până la care proprietarii trebuie să-şi asigure obligatoriu locuinţele şi după care primarii pot trece la aplicarea de amenzi între 100 şi 500 de lei. Primarii intenţionează să îi "păsuiască", după 15 iulie, pe românii care nu şi-au cumpărat o asigurare obligatorie pentru locuinţă şi nici nu vor să îi amendeze, după data menţionată, pe cei fără astfel de poliţe, reiese din informaţiile furnizate de primari pentru gândul. În plus, ei recunosc că nu ştiu care este cuantumul amenzilor pe care le pot aplica după această dată. Fiecare primar are acces la baza de date a PAID şi poate afla, folosind un user şi o parolă, dacă locuitorii oraşului au poliţe de asigurare. Puţin peste un sfert din cei opt milioane de proprietari din România sunt asiguraţi în prezent printr-o poliţă obligatorie - care acoperă riscurile de cutremur, inundaţie din cauze naturale şi alunecare de teren - sau facultativă, care mai acoperă şi alte riscuri, precum cel de incendiu.

"Ritmul zilnic de încheiere a asigurărilor a ajuns la 4.000-5.000 de asigurări pe zi, de 15 ori mai mare ca în urmă cu trei săptămâni. După 15 iulie, primarii pot, conform legii în vigoare, să aplice amenzi persoanelor care nu deţin o asigurare a locuinţei care să acopere cele trei riscuri, cutremur, inundaţie din cauze naturale şi alunecări de teren", a declarat pentru gândul Marius Bulugea, director PAID. "Până la jumătatea lunii iulie a acestui an, gradul de acoperire cu poliţe obligatorii pentru locuinţe nu va depăşi 8%, ceea ce este puţin", spune Bulugea. Din 15 iulie anul trecut şi până în prezent au fost încheiate 605.000 de poliţe obligatorii pentru locuinţe, gradul de acoperire la nivel naţional fiind de 7,25%. La acestea, se adaugă poliţele facultative pentru locuinţe, în prezent circa 20% dintre locuinţele din România fiind asigurate cu o poliţă facultativă. În total, rezultă că 27,25 % dintre locuinţe sunt asigurate.

"Mai întâi vom publica în ziarul primăriei un anunţ prin care oamenii vor fi informaţi cu privire la asigurarea obligatorie a locuinţelor. Vom publica textul de lege, cu sancţiuni, cu tot. Apoi, în Consiliul Local vom supune dezbaterii un proiect de hotărâre prin care oamenii pot fi păsuiţi", a spus Volosevici, la întrebarea gândul dacă va amenda, după 15 iulie, populaţia care nu are poliţa de asigurare. El a arătat că se va face şi o analiză pentru a vedea dacă există populaţie care nu are posibilitatea să îşi cumpere o poliţă, şi cum poate fi rezolvată această problemă. Legea prevede că pentru locuinţele aflate în proprietatea familiilor, respectiv persoanelor singure beneficiare de ajutor social, asigurarea obligatorie împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor se plăteşte de către Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale.

Legea asigurărilor pentru locuinţe arată că toate locuinţele din România sunt asigurabile, cu excepţia celor cu bulină roşie.

Reprezentanţi ai brokerilor de asigurare au declarat recent pentru gândul că la încheierea poliţei agentul de asigurare nu cere clientului autorizaţia de construcţie sau autorizaţii pentru modificările făcute în locuinţe. "În schimb, la o eventuală pagubă din cauza riscului asigurat, este posibil ca firma de asigurări să refuze despăgubirea pe motiv că locuinţa este în zona inundabilă, sau în cazurile în care au fost făcute modificări privind structura de rezistenţă a imobilului", a explicat un broker de asigurare.

O poliţă obligatorie costă 10 sau 20 de euro în funcţie de materialul din care este construită locuinţa şi acoperă daunele produse de cutremure, inundaţii sau alunecări de teren în limita a 10.000 şi respectiv 20.000 de euro. O poliţă facultativă este mai scumpă, ajungând în medie la 50 de euro, dar acoperă mai multe riscuri şi sumele asigurate sunt mai mari.. Românii care nu au asigurări de locuinţe nu au mai fost despăgubiţi de către stat după data de 15 iulie 2010, de când a intrat în vigoare legea privind asigurările obligatorii ale locuinţelor şi nu vor mai fi despăgubiţi nici pe viitor, au explicat recent pentru gândul reprezentanţi ai Ministerului Administraţiilor şi Internelor.

Asigurările obligatorii pot fi cumpărate de la 13 companii de asigurări, care fac parte din PAID: Astra, Uniqa, Platinum România, Groupama Asigurări, ABC Asigurări, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins (fostă Asitrans), Generali şi Grawe România.

www.gandul.info

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii