Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:56 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Valoarea proiectelor a depăşit de cinci ori suma alocată Măsurii 322 până în 2013

ro

20 Aug, 2010 02:48 1135 Marime text
Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit a încheiat contracte de finanţare pentru dezvoltarea mediului rural în valoare de peste 3,16 miliarde de euro.

De la demararea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, în martie 2008, prin intermediul căruia se acordă fondurile europene nerambursabile pentru investiţii şi plăţi directe, au fost semnate 13.614 contracte de finanţare.

Proiectele din cadrul Măsurii 322 - „Renovarea şi dezvoltarea satelor" primesc fonduri europene 100% nerambursabile pentru investiţii care se realizează în spaţiul rural, reprezentat de comune, ca unităţi administrativ-teritoriale, împreună cu satele componente.

Printre tipurile de servicii sau acţiuni sprijinite prin această măsură de finanţare se numără: crearea şi modernizarea infrastructurii fizice de bază prin dezvoltarea reţelei de drumuri de interes local, a reţelei publice de apă/apă uzată, de joasă tensiune, de iluminat, construirea de staţii de transfer pentru deşeuri şi dotarea cu echipamente de gestionare, crearea şi dezvoltarea serviciilor de bază pentru populaţia rurală (zone de recreere, parcări, pieţe, organizări de târguri) şi a serviciilor sociale (centre de îngrijire copii, bătrâni şi persoane cu nevoi speciale) etc.

Suma maximă nerambursabilă poate ajunge până la şase milioane de euro, proiectele fiind în mod obligatoriu de interes public.

În urma depunerii a peste 3.039 de cereri de finanţare, suma alocată prin PNDR acestei Măsuri, până în anul 2013, respectiv 1,57 miliarde de euro, a fost depăşită de aproape cinci ori.

Au fost contractate până în prezent 585 de proiecte cu o valoare de 1,51 miliarde de euro, etapa de contractare fiind încă în desfăşurare. Din datele existente la finalul anului 2009, pentru proiectele deja contractate, reiese faptul că finanţările au fost obţinute în principal pentru: reţeaua de drumuri de interes local, fiind construiţi sau modernizaţi 1.228 km; reţeaua publică de alimentare cu apă, fiind realizate investiţii pe 2.114 km şi reţeaua publică de canalizare, fiind realizate investiţii pentru 3.022 km. Plăţile efectuate beneficiarilor Măsurii 322 sunt de peste 74 milioane de euro, majoritatea proiectelor fiind însă în etapa de licitaţii publice.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii