Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:12 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primarul Băjan vrea independenţă energetică pentru Saraiu

ro

24 Jun, 2011 00:12 2366 Marime text
Saraiu_primar_Vasile_Bajan2.jpgEdilul susţine că o turbină eoliană de 800 kW ar acoperi necesarul energetic al comunei

Primăria Saraiu va rezolva problema cererilor de punere în posesie.

Vasile Băjan, primarul comunei Saraiu, ne-a declarat că urmează ca o suprafaţă de 257 de hectare să fie repartizată către locuitori ai comunei. Terenul face parte din islazul fostului IAS şi urmează să fie împărţit oamenilor. „Comisia judeţeană de fond funciar a aprobat această solicitare, documentaţia a fost depusă şi urmează semnarea protocolului cu Agenţia Domeniilor Statului. Apoi vom face procesele verbale de punere în posesie a celor care au solicitat pământ. Va fi o procedură cât se poate de transparentă şi omenească", ne-a declarat primarul comunei Saraiu.

Edilul a afirmat că în curând vor demara şi lucrările pentru investiţia finanţată prin Programul Casa Verde. Este vorba despre înlocuirea sistemelor clasice de încălzire cu unele care utilizează energia regenerabilă. Mai exact, autoritatea locală din Saraiu a obţinut o finanţare de 400.000 de lei pentru reabilitarea termică a sediului primăriei prin montarea de pompe geotermale. „Sper ca lucrările să înceapă luna viitoare", a spus primarul Băjan.

Comuna va avea patru eoliene

Comuna Saraiu va avea în curând energie regenerabilă, cele trei eoliene ale comunei urmând să fie montate în perioada următoare. „Săptămâna viitoare începem montarea stâlpilor celor trei eoliene ale comunei. Am depus documentaţia pentru încă un stâlp de 200 kW", ne-a declarat primarul Vasile Băjan. Reamintim că cele trei eoliene au fost oferite de către o companie franceză ce va investi într-un parc eolian pe teritoriul comunei. Este vorba, mai exact, despre trei turbine eoliene, una cu o capacitate de 1,6 kW, una de 5 kW şi una de 10 kW, care vor deservi consumul public. Turbinele eoliene vor fi amplasate pe deal, mai sus de cartierul pentru sinistraţi. Primarul Vasile Băjan ne-a declarat că şi-ar dori independenţă energetică pentru comuna sa, acest lucru însemnând şi asigurarea consumului casnic. „O turbină cu o putere de 800 kW ar acoperi tot necesarul comunei, asta însemnând inclusiv încălzirea termică fără foc, cu centrale pe curent. Ar fi un mare plus, pentru că nu ar mai fi păduri tăiate", a subliniat primarul Băjan.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii