Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:10 29 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

După ce a renunţat la atletism, s-a dedicat total fluierului şi fanionului O domnişoară cu motocicletă aleargă pe teren după fotbalişti (galerie foto)

ro

08 Oct, 2012 01:00 6707 Marime text

fotbal.jpgCea mai valoroasă arbitră de fotbal din Constanţa a ajuns în Liga a III-a şi visează să prindă ecusonul FIFA.

Atleta constănţeană Adriana Turnea era una dintre speranţele României pentru Jocurile Olimpice, în proba de marş. Dublă medaliată cu argint atât la Campionatul Mondial (cu echipa), cât şi la cel European (la individual), pe distanţa de 10 km, Adriana a trebuit să ia o decizie dureroasă: renunţarea la atletism.

„Am avut ghinionul să mă accidentez la genunchiul drept şi, în urma operaţiei, nu am mai reuşit să revin la nivelul de dinaintea intervenţiei chirurgicale. Iar eu cum sunt o perfecţionistă şi am ambiţia să fac totul la superlativ, am decis să pun punct atletismului şi să mă dedic total arbitrajului de fotbal, pe care oricum îl practicam de trei ani în paralel cu atletismul", a declarat sportiva.

Însă cum a ajuns să împartă dreptatea pe teren şi să se descurce într-un sport aproape exclusiv al bărbaţilor, care nici nu privesc cu ochi prea buni prezenţele feminine? Totul a început în anul 2007, la stadionul „Farul", unde se pregătea Turnea, dar şi „cavalerii" constănţeni. Doi oficiali ai Comisiei de Arbitri, Vasile Curt şi Dumitru Momescu, au remarcat-o şi i-au propus să devină arbitră. Cum fetei de 16 ani îi şi plăcea mult fotbalul, iat-o în costum, cu fanion (la început), iar apoi şi cu fluier şi cartonaşe. Acum, la 21 de ani, are deja o vechime de cinci ani în branşă.

Ambiţia, calităţile fizice (dobândite la atletism), pasiunea, priceperea şi fermitatea au urcat-o, treaptă cu treaptă, în ierarhie. A început la juniori republicani, apoi la Liga a V-a, a IV-a (juniori şi seniori), iar în acest an a promovat în Liga a III-a, arbitrând partide şi din afara judeţului. Primul meci în calitate de componentă a lotului C a fost în Cupa României, Rapid Feteşti - Viitorul Chirnogi, iar debutul în Liga a III-a şi l-a făcut la Rapid Feteşti - Sportul Studenţesc II.

„N-am avut emoţii la primul meci la care am fost delegată, în Constanţa. Emoţii doar la atletism aveam. Ca arbitră, am trecut peste ele. De doi ani, arbitrez doar la centru. Prima prezenţă în această postură a fost la o partidă în care centralul delegat iniţial, Cornel Bărbulescu, avea o problemă la gleznă şi m-a întrebat pe mine dacă nu vreau să facem schimb de locuri. Am acceptat fără rezerve. Am ambiţia să devin arbitru internaţional. Aşa cum eram în lotul de atletism al României şi visam la Jocurile Olimpice, aşa îmi doresc ca şi în arbitraj să ating vârful", punctează Adriana.

Teren curăţat cu lopeţile de „murdăria" de la animale

Pe terenurile de fotbal, mai ales cele din „judeţ", nu e floare la ureche să fii arbitru. E greu pentru un bărbat, darămite pentru o domnişoară. Adriana Turnea şi-a câştigat însă respectul fotbaliştilor, pe care a învăţat să-i strunească în timpul meciurilor. A trecut însă şi ea prin unele episoade mai delicate. „Din tribună sau de pe marginea terenului, vin destule comentarii că locul femeii nu-i în arbitraj, ci la cratiţă. Fotbaliştii nu prea îşi permit să-mi spună aşa ceva, pentru că pentru ei există sancţiuni. Totuşi, mă mai confrunt cu jucători recalcitranţi, aşa cum s-a întâmplat la partida Cumpăna - Agigea, când un jucător de la gazde venea revoltat spre mine, însă a fost ţinut de adversari", spune Adriana.

Cea mai bună arbitră din Constanţa a avut parte şi de momente amuzante. De pildă, la un meci de „judeţ", cu 20 de minute înainte de începerea partidei, gazdele adunau cu lopeţile „urmele" de la vitele care trecuseră pe teren, iar de trasat terenul s-au apucat cu puţin timp înaintea startului partidei.

fotbal1.jpg

Conduce un bolid de 600 de centimetri cubi

În afară de arbitraj, Adriana Turnea mai are o mare pasiune: motocicletele. Conduce un motor Kawasaki Ninja ZX - R6, model 2002, de 600 de centimetri cubi. Acesta e mijlocul ei de locomoţie. „Conduc de trei ani. Sunt înnebunită după motoare. Cred că am pasiunea asta încă dinainte de a mă naşte. Mă deplasez şi la meciuri cu motocicleta. Cel mai lung drum parcurs a fost Constanţa - Bucureşti, dus-întors. La întoarcere, am ieşit de pe autostradă, luând-o pe alt traseu, pentru că mă plictisisem de drum întins", dezvăluie Adriana.

Flori pentru arbitre

În arbitrajul constănţean, mai sunt câteva fete, iar la o partidă jucată la Agigea Adriana Turnea a avut două colege în brigadă: Andreea Tăsică şi Alexandra Rof. „Când am ajuns la stadion, am avut surpriza plăcută să primim câte un buchet de flori de la gazde, care aflaseră cine îi va arbitra. Au spus că nu au mai avut până atunci o brigadă exclusiv feminină la un meci, aşa că au făcut acest gest frumos", povesteşte Adriana.

Din această categorie mai puteti citi:

Steaua s-a distanțat la 12 puncte de CFR
Farul e pe locul nouă în Liga 2-a
Finanţatorul Marian Diaconescu - „Fotbaliştii Farului par blazaţi, obosiţi. Nu reuşesc să-i mai înţeleg"
Canotoarea constănţeană Diana Bursuc, medaliată prin decret prezidenţial
HCM şi CSU Neptun, patru victorii din patru în campionat
CS Mihail Kogălniceanu a câştigat derby-ul cu Perla Murfatlar
Rugbyştilor de la Farul li s-au scurs şi acum ochii după medalii
Petrolul a învins Viitorul pe inspiraţia lui Mircea Rednic
CVM Tomis a debutat cu dreptul în campionat

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • adriana toma 08 Oct, 2012 21:20 bravo ,adriana ,ma bucur mult pentru tine,succes in continuare, sa ti se implineasca toate dorintele!te pupa,tanti adi!
  • cip 08 Oct, 2012 10:33 Bai frate, motocicleta aia de 600 cai putere unde exista? :))))))))) In filme poate, in Constanta sigur nu :)))