Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:52 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vezi cum a început anul şcolar la Constanţa Adolescentele au defilat ca pe podium, iar tinerii şi-au etalat coafurile punk (galerie foto)

ro

13 Sep, 2011 01:00 4751 Marime text

IMG_0889.jpgConstanţa a semănat ieri cu un furnicar, în care copiii şi părinţii, îmbrăcaţi de gală, au luat cu asalt florăriile, care peste noapte au majorat preţul unui buchet. După ce florile au fost alese, toţi s-au îndreptat spre şcoli, unde erau aşteptaţi de profesori şi de învăţători. Dacă elevii din clasele primare au venit îmbrăcaţi în uniforme, nu aceleaşi lucru putem spune despre liceeni, care au venit în prima zi de şcoală împopoţonaţi ca la club. Fetele au ales rochii scurte, accesorizate cu centuri, brăţări, mărgele şi eşarfe colorate, iar băieţii s-au oprit la blugi şi cămăşi lejere. Unii dintre ei au vrut să-şi şocheze din start colegii şi profesorii şi au venit cu frizuri ciudate, asemenea punkiştilor sau gen Elvis Presley.

prima_zi_de_scoala1.jpgLa Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân", startul anului şcolar 2011 - 2012 a fost dat de viceprimarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău. „Aici, printre aceşti pereţi, am învăţat să trăiesc liber, să respect valoarea şi profesionalismul. Cea mai bună investiţie nu sunt proprietăţile sau aurul, ci ceea ce acumulaţi", a declarat Decebal Făgădău.

La Colegiul de Artă „Regina Maria", noul director, Adrian Doxan, a sărit peste imn

prima_zi_de_scoala2.jpgDacă unele şcoli au respectat regula impusă de Ministerul Educaţiei de a începe festivităţile cu intonarea imnului naţional, unele unităţile constănţene au sărit peste acest moment. Spre exemplu, la Colegiul Naţional de Artă „Regina Maria", clasele primare au început festivitatea într-un haos imens, iar imnul naţional nu a mai fost intonat. Pentru a se asigura că noul an şcolar va începe cu dreptul, ministrul Educaţiei a trimis în toate unităţile de învăţământ preuniversitar o serie de indicaţii. Astfel, în toate şcolile, festivităţile ar fi trebuit să înceapă cu intonarea imnului naţional, iar elevilor trebuie să li se asigure manualele şcolare. Directorii şi profesorii nu au voie să oblige elevii să cumpere materiale auxiliare care nu sunt obligatorii. În prima zi de şcoală, toate unităţile de învăţământ trebuiau să aibă orarul cursurilor gata. Directorii vor răspunde de monitorizarea „absenteismului" elevilor şi cadrelor didactice. De asemenea, directorii sunt obligaţi să asigure siguranţa în şcoală şi în afara ei. În prima săptămână de şcoală se vor organiza şedinţe cu părinţii, la fiecare clasă.

Liderul profesorilor constănţeni: „Începerea anului şcolar s-a transformat într-o corvoadă"

Ioana Purcărea, liderul Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar a precizat că începerea anului şcolar s-a transformat într-o corvoadă. „Mult-trâmbiţatul an şcolar 2011 - 2012, spun mult-trâmbiţatul pentru că anul acesta, în luna februarie, am avut parte de o nouă Lege a Educaţiei Naţionale, o lege care după părerea guvernanţilor este cea care reformează în întregime sistemul de învăţământ sub toate aspectele. Este adevărat, reformează tot, în detrimentul tuturor. Anul şcolar începe, ca de obicei, cu o subfinanţare, care de data aceasta se va resimţi mai mult. Spun aceste lucruri pentru că cerinţele şi rigorile cabinetului Boc, dar şi ale ministrului Funeriu sunt unele care pur şi simplu ne uimesc prin modalitatea în care consideră că sistemul de învăţământ şi resursa umană vor trăi în aceste condiţii. Anul începe şi cu o reducere de personal. La nivel naţional este vorba despre peste 5.000 de norme şi posturi care vor dispărea, iar la Constanţa 155 de norme. De unde? Nu se ştie. Altădată, ziua începerii anului şcolar era o zi festivă. Toată lumea trăia cu intensitate această zi. Acum, totul s-a transformat într-o corvoadă. Spun asta pentru că de la minister s-a transmis, prin intermediul tuturor inspectoratelor şcolare, să nu fie o zi foarte festivă", a subliniat Ioana Purcărea.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii