Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:24 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Somerii Constantei

ro

02 Feb, 2009 03:43 2718 Marime text

AJOFM_coada.jpgTrei societăţi din Constanţa renunţă, în perioada februarie - martie, la mai bine de jumătate din angajaţi

Pe fondul crizei financiare, tot mai multe societăţi fie dau faliment, fie încearcă să se menţină pe linia de plutire, debarasându-se de mai bine de jumătate din angajaţi.

Majorările salariale nici nu mai sunt luate în calcul, iar fiecare angajat se mulţumeşte cu faptul că nu s-a numărat printre sutele de colegi băgaţi în şomaj în mod forţat. Datele oficiale arată că, în luna ianuarie 2009, Constanţa număra aproape 10.000 de şomeri. Mai precis, 9.612 persoane neangajate, dintre care mai bine de jumătate, adică 5.620, indemnizate. În judeţ, rata şomajului este de 3,1 % faţă de 5,5 % de la nivel naţional. Aceasta este situaţia potrivit statisticilor oficiale, însă ele pot fi considerate aleatorii, pentru că nu toate persoanele inactive de pe piaţa muncii sunt înregistrate la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) din Constanţa. Primele societăţi care au căzut victime ale crizei financiare în plan local par să fie SC Electroscoica Mar SRL, Livarom Prest SRL şi Romtrans SA, care renunţă la aproape toţi angajaţii.

Companiile negre

Criza nu afectează doar anumite domenii, cum s-a crezut la început. „Constanţa este un judeţ deosebit, prin industria pe care o are. Dintotdeauna am avut un deficit de forţă de muncă în domeniul naval". Acesta este punctul de vedere al directorului executiv al AJOFM Constanţa. O perspectivă salvatoare care, în acest moment, nu pare să fie conformă cu realitatea. Pe lista neagră a societăţilor care disponibilizează în masă apare, cum am precizat, Electroscoica Mar SRL, o companie privată, care, potrivit datelor de pe site-ul oficial, are o cifră de afaceri de aproximativ 2.500.000 euro pe an. Societatea, care a fost înfiinţată în 1991, produce subansamble corp navă şi prestează servicii reparaţii electrice şi mecanice, iar din 2007 face ambarcaţiuni fluviale predate la cheie. În luna februarie, 110 din 225 de angajaţi pe care îi numără compania, îşi vor pierde locul de muncă. Un viitor sumbru se anunţă şi pentru Romtrans SA Agenţia Constanţa, societate care are drept obiectiv de activitate expediţii feroviare, containerizate, maritime, depozitări, antrepozitări, comisionare în vamă, operaţiuni în zona liberă. Societatea, cu sediul în Portul Constanţa, va disponibiliza, în luna martie, 84 din cei 105 angajaţi pe care îi are la momentul acesta. În schimb, Livarom Prest SRL Constanţa va funcţiona, din luna februarie, cu numai şase angajaţi. Bazele firmei, care prestează construcţii căi ferate şi hidrotehnice, au fost puse în anul 1991. Conform datelor înregistrate la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, societatea va renunţa la 28 de angajaţi dintr-un total de 34.

Grecul Skantzikas dă afară 31 de oameni

Cifrele se schimbă de la o zi la alta. Anunţuri de disponibilizări se primesc săptămânal. Cert este că perspectivele nu sunt deloc optimiste, deşi reprezentanţii AJOFM susţin că nu sunt motive de îngrijorare, iar o dată cu deschiderea sezonului estival, situaţia se va redresa. Printre societăţile care au mai adăugat şomeri pe lista neagră a crizei se numără SC Fise Electrica Service, sucursala Electrica Dobrogea, care a renunţat la 175 de salariaţi dintr-un total de 681. Potrivit datelor AJOFM Constanţa, Rompetrol Rafinare renunţă la serviciile a 33 de angajaţi din 1.076. Din luna februarie, SC Oro Construct SRL, cu sediul pe bulevardul Aurel Vlaicu, dinsponibilizează 31 de oameni dintr-un total de 142. Firma se ocupă de construcţii de clădiri şi lucrări de geniu. La Oro construct SRL sunt acţionari Ioannis Skantzikas şi conaţionalul său, Antonios Gioxas. Potrivit declaraţiei de avere a lui Radu Mazăre, primul dintre aceştia a fost împrumutat de şeful Primăriei Constanţa cu 600.000 euro. Conform aceluiaşi act declarativ, înregistrat pe 18 ianuarie 2008, banii nu s-au întors în conturile primarului, deşi împrumutul figurează în documente din 2005. Ultimele societăţii care vor îngroşa din luna martie numărul şomerilor, dar despre care nu se poate spune că fac disponibilizări în masă, sunt Legato SRL (11 persoane) şi Chorus Marketing and Distribution (4 angajaţi).

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Cristi 02 Feb, 2009 13:08 Si presa face disponibilizari. La Constanta TV (CTV), 50 de oameni or sa fie disponibilizati. Asta pe langa faptul ca nu au mai fost platiti de o luna de zile. Eu nu stiu de ce au mai deschis-o. Abia are un an de zile si deja marii patroni(de mucava) si liberali pe deasupra, se gandesc cum sa scape de ea. Cica dupa aceste disponibilizari, o sa se tot intarzie cu plata salariilor pana cand oamenii or sa plece singuri...Asta ca sa nu pice pe ei pe "marii patroni liberali" raspunderea.