Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:31 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Protectia Consumatorului a amendat bancile cu 108.000 lei

ro

19 Mar, 2010 01:46 1204 Marime text
cap_5.jpgDirectorul coordonator al Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa, Mihai Petre, susţine că de la începutul anului au fost primite 46 de reclamaţii în legătură cu mai multe bănci, doar nouă dintre acestea fiind sancţionate, valoarea ajungând la 108.000 de lei.

„De când am deschis subiectul băncilor, este o avalanşă de reclamaţii. Oamenii credeau până acum că nu se poate rezolva nimic dacă vin la noi, dar acum au înţeles că OPC poate chiar să-i ajute", a precizat Mihai Petre.

În topul reclamaţiilor primite de către comisarii CRPC stă furnizorul de energie electrică dobrogean, Enel, ultimul sancţionat pentru „un cumul de abateri şi chestiuni neconforme", privind întreruperile de furnizare a energiei electrice sau furnizarea unei tensiuni mai mici decât cea stipulată în contractul cu beneficiarii, cu 20.000 de lei.

Pentru a veni în întâmpinarea consumatorilor, CRPC Constanţa a demarat o activitate permanentă de consiliere prin intermediul mass-media, pentru a aduce la cunoştinţa acestora mai multe detalii legate de modul cum trebuie privit un contract încheiat cu o bancă. Pentru ca semnarea contractului să se facă în cunoştinţă de cauză, consumatorii trebuie să aibă în vedere mai multe aspecte. În primul rând, banca este obligată să pună la dispoziţie, cu titlu gratuit, un proiect de contract care să conţină rata dobânzii aferente creditului, fixă şi/sau variabilă, alături de informaţii privind orice costuri incluse în costul total al creditului pentru consumator, valoarea totală a creditului, dobânda anuală efectivă, durata contractului de credit şi valoarea totală plătibilă de consumator. În plus, banca este obligată să pună la dispoziţie un grafic de rambursare a creditului şi nu are dreptul de a mări sau introduce noi taxe sau comisioane în afara prevederilor contractuale fără acordul scris, prealabil, al consumatorului.

Pentru nerespectarea legislatiei privind protecţia consumatorilor, băncile riscă amenzi cuprinse între 5.000 şi 50.000 lei. De asemenea, prin aplicarea prevederilor Legii 363/2007, directorul CRPC poate dispune încetarea practicilor comerciale incorecte constatate, având obligaţia de a elimina din contract acele prevederi stabilite ca fiind incorecte.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii