Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:53 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

In plin sezon, turistii se scalda in mare pe propria raspundere (galerie foto)

ro

16 Jun, 2009 02:37 1908 Marime text
salvamari.jpgAdministraţiile publice locale şi operatorii din turism de pe litoral au „raportat", la finele săptămânii trecute, 30.000 de turişti. Deşi o bună parte dintre ei aleg nordul, nici în sud nu au fost puţini cei ce au ales să îşi petreacă week-end-ul sau începutul de vacanţă. De departe, cea mai aglomerată plajă a fost cea din Jupiter, însă turişti destul de numeroşi am găsit şi la Mangalia, Saturn, Venus sau Olimp. 

Şi, pentru că exista un aflux atât de mare de turişti, am vrut să vedem în ce măsură siguranţa acestora preocupă autorităţile locale şi naţionale. Din păcate, situaţia este mai mult decât gravă: în afara celor patru operatori de plajă (SC „Perla Venusului" SRL din Venus, SC „Adras" SRL Saturn, SC „NCS Virtus" SRL şi SC „Lial Star" SRL), obligaţi prin contractul încheiat pe 20 de ani să asigure puncte de prim ajutor şi de salvamar, şi a staţiunilor 2 Mai şi Vama Veche, nu există astfel de servicii. În urmă cu câteva zile, ministrul Turismului, Elena Udrea, a promis sumele necesare pentru ca salvamarii să „apară" şi în sudul litoralului. Din păcate, deocamdată, nimeni nu poate încasa vreun ban, pentru simplul motiv că zona... nu are salvamari!

Nici până la ora actuală nu a fost montat vreun foişor pe plajă (cu excepţia celor menţionate mai sus, însă patronii acestora nu pot pretinde bani de la Guvern, pentru că ei sunt obligaţi, prin contract, să asigure din surse proprii serviciile de prim ajutor şi salvamar). Asta în condiţiile în care la Saturn, Venus, pe plajele din Jupiter, Cap Aurora, Neptun sau Olimp, sutele de turişti intră încrezători în apa mării.

Chiar dacă riscul de înec este ceva mai redus zilele acestea, apa mării fiind rece, temerarii pot suferi oricând (şi asta este ştiut din practica anilor trecuţi) un şoc termic sau un infarct. Cine îi va salva pe aceşti turişti? Cu siguranţă nu cadrele medicale sau salvamarii inexistenţi aici.

Cum se pare că banii de la Guvern alocaţi pentru cele două servicii obligatorii pe plajă au sosit la Consiliul Judeţean Constanţa, este de aşteptat ca, în ceasul al doisprezecelea, să fie organizată şi licitaţia pentru atribuirea acestora. „Eu unul mă voi înscrie la această licitaţie, chiar dacă multora nu le va conveni. Am toate dotările necesare, dispun de oameni profesionişti, brevetaţi de Asociaţia Naţională a Scafandrilor Profesionişti şi Autoritatea Navală şi nu cred să se mai repete istoria de anul trecut", afirmă George Lipoveanu, şeful salvamarilor din Vama Veche şi 2 Mai şi cel care, până în acest an, a asigurat serviciul salvamar în toată zona de sud a litoralului.

Anul trecut, deşi licitaţia pentru atribuirea serviciului de salvamar a avut loc la finele sezonului estival, fiind câştigată de o asociaţie nou înfiinţată la Mangalia, plajele au fost supravegheate, până după 15 septembrie, printr-un „voluntariat" impus de autorităţile locale, de către firma deţinută de Lipoveanu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii