Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:56 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Examene contestate

ro

14 Jan, 2008 00:00 1073 Marime text
1200259449.jpg

Peste 770 de elevi din judetul Constanta au solicitat recalcularea notei finale la tezele cu subiect unic

La o luna de la ultima proba a tezelor cu subiect unic, elevilor, care nu au obtinut o nota pe masura asteptarilor, li s-a acordat o noua sansa. Timp de doua zile, solicitarile de reexaminare s-au putut depune la cele 30 de centre de comunicare din judet pentru a fi transmise ulterior centrului de contestatie organizat la Colegiul Tehnic Tomis Constanta. Conform calendarului instituit de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT), solicitarile de reevaluare trebuiau sa fie depuse doar in data de 11.01.2008. Insa, potrivit lui Petre Purcarea, inspector de specialitate de istorie si vicepresedinte al Comisiei Judetene de organizare a tezelor cu subiect unic, cererile au fost onorate si in urmatoarea zi. Desi, in primul semestru, promovabilitatea elevilor de clasa a VII-a si a VIII-a fost surprinzator de buna, au existat parinti si elevi nemultumiti de rezultate. Odata cu finalizarea examenelor nu au intarziat sa apara frecventele zvonuri, cum ca unele cadre didactice ar fi fost mai indulgente decat ar fi trebuit sa fie in mod normal. Neregularitatile din salile de examinare au ajuns si la urechile inspectorilor scolari, dar atat timp cat acuzatiile raman, ca de obicei, la stadiul de zvon si nu exista nicio plangere scrisa din partea elevilor nemultumiti, nimeni nu poate fi tras la raspundere. Iar procentele tind sa dovedeasca aceste minusuri ale organizarii tezelor semestriale. Astfel, la limba si literatura romana, 83,68% din elevii de clasa a VII-a si 84,61% de clasa a VIII-a au obtinut note de trecere, iar la probele la alegere de istorie si geografie, 94,73% dintre scolari au trecut cu brio peste febra examenelor. Surprinzatoare sunt rezultatele probelor de matematica. Imediat dupa finalizarea tezelor semestriale, majoritatea elevilor sustinea pe forumul educational al MECT ca subiectele au fost usoare, chiar foarte accesibile. In plus, de aceasta data avusesera de tratat mai putini itemi decat in anii precedenti cand admiterea in licee se facea pe baza testelor nationale. Cu toate acestea, s-a inregistrat cel mai scazut procent de promovabilitate, cel putin in cazul elevilor de a VII-a. Doar 76, 30% dintre scolari au reusit sa rezolve subiectele de matematica.

Contestatii in masa la limba romana

Din statistica realizata de Anamaria Burada, inspector de imagine al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Constanta reiese ca in mare parte nemultumirile elevilor s-au indreptat spre ultima proba sustinuta in data de 14 decembrie 2007. Pentru teza cu subiect unic de limba si literatura romana s-au inregistrat 474 de solicitari de recalculare a notei finale. Cele mai multe contestatii au fost realizate de elevii aflati in an terminal. Acestia au demonstrat un interes sporit privind situatia notelor in functie de care, vor urma sau nu, cursurile unui liceu de renume din Constanta, fata de colegii de a VII-a. In cele 30 de centre de comunicare din judet s-au primit pe parcursul zilelor in care s-au putut depune cererile de reevaluare, un numar de 323 de contestatii din partea elevilor de clasa a VIII-a si 151 de cei din clasa a VII-a. Pe locul doi se afla tezele semestriale la matematica in cazul carora 176 de copii au avut dubii in privinta rezultatelor obtinute si au luat decizia de a solicita reevaluarea lucrarilor. Cele mai putine cereri s-au inregistrat la proba de istorie a romanilor. In urma analizei tezelor, pe care fiecare profesor a avut obligatia de a o realiza la in prezenta scolarilor, doar 40 de elevi care au sustinut proba de geografie si 85 care au ales istoria romanilor au depus contestatii. Petre Purcarea a declarat, in conferinta de presa de la sfarsitul saptamanii trecute, ca rezultatele vor fi comunicate astazi. Exista totusi probabilitatea ca din cauza numarului insemnat de lucrari care trebuiesc corectate, datele sa fie facute publice in cursul zilei de marti. Pana pe 1 februarie 2008, ultima zi a celui dintai semestru din anul scolar 2007-2008, dascalii trebuie sa treaca in catalogul clasei notele obtinute la tezele semestriale.

Runda a II-a

Conform calendarului MECT, prima teza cu subiect unic de limba si literatura materna din cel de-al II-lea semestru este programata pe data de 6 mai 2008. La interval de numai trei zile, doar elevii din an terminal vor sustine una dintre probele la alegere. Pe 13 mai 2008 urmeaza testul de limba si literatura romana, iar pe 16 mai 2008, cel de matematica. Contestatiile sunt planificate pentru data de 29 mai.

Scris de: {autor}Stefania CHERMANEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii