Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:49 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De la Babinciuc la... cine?! Westhouse a vândut autogara Tomis 3

ro

08 Oct, 2010 04:50 5171 Marime text
cameliu-babinciuc.jpgRomReal Ltd, compania din Bahamas care deţine SC Westhouse Group SRL, a anunţat vânzarea terenului pe care, la un moment dat, se afla autogara Tomis 3.

Printr-un comunicat de presă publicat pe site-ul companiei, RomReal anunţă că preţul tranzacţiei a fost de 2,3 milioane de euro cash. Prin această vânzare, compania intenţionează să-şi întărească situaţia financiară. Kay Thorkildsen, CEO RomReal spune că este foarte încântat de realizarea tranzacţiei la acest preţ şi că, în aceste vremuri grele vânzarea demonstrează faptul că proprietăţile companiei sunt interesante pentru investitori. Însă, Thorkildsen a omis să spună şi cui a vândut. În urmă cu câteva luni, Westhouse Group SRL a depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului documentaţia pentru obţinerea unui aviz de mediu necesar demarării lucrărilor de ridicare a unui nou centru comercial P+1, situat pe strada Soveja, la numărul 35. Adică fosta autogară.

„Privatizări bune pentru cumpărători şi păguboase pentru stat"

Pe 5 iulie, s-a publicat şi anunţul public privind depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Construire centru comercial LIDL parter şi anexe, amenajare şi sistematizare pe verticală curte, accese, împrejmuire şi semnale publicitare", întins pe o suprafaţă de 5.437,09 metri pătraţi. La fârşitul lunii august a acestui an, fosta autogară a fost demolată. Înainte de 2004, afaceristul cameliu babinciuc a cumpărat spaţiul de pe Soveja nr. 35, în suprafaţă totală de 5.200 de metri pătraţi cu o sumă modică de 3,3 miliarde de lei vechi. Cum spunea presa vremii, cu preţul unui apartament de două camere din oraş la acel moment. La aceal moment, Garda Financiară Constanţa efectuase o verificare foarte riguroasă a modului în care s-a făcut privatizarea societăţii Tomis Car SA, scoţând la iveală faptul că preţurile de vânzare ale autogărilor Nord, Sud şi Autocoloana Marfa 3 au fost mult subevaluate, fiind cumpărate, cu ajutorului FPS-ului, de membri PSD sau de apropiaţi ai partidului, asociaţi ai lui Corneliu Iacobov şi prieteni cu Miron Mitrea. Cele trei active, cu construcţii aferente şi teren intravilan în suprafaţă totală de 27.000 metri pătraţi, au fost vândute de Tomis Car unor firme-căpuşă la preţuri derizorii faţă de valoarea lor reală: între 3,2 şi 2,5 miliarde lei vechi. Comisarul-şef al Gărzii Financiare Constanţa, Cristian Radu, spunea atunci că este vorba despre „privatizări bune pentru cumpărători şi păguboase pentru stat". Schema prezentată de oficialii Gărzii arăta că totul pleacă de la SC Grup Media Sud SA (GMS) Constanţa, al cărei acţionar principal era RAFO SA Oneşti. Societatea era administrată de Cameliu Babinciuc, iar printre acţionari figura şi Camelia Trofim, sora lui Babinciuc. După ce autogara i-a revenit lui Babinciuc, acesta i-a vândut-o mamei lui cu 2,7 miliarde de lei, iar mama a închiriat-o firmei Grup Media Sud Holding SRL, cu suma de 6.310 euro pe lună. În Grup Media Sud Holding erau asociaţi Elena Babinciuc şi fiul ei, Cameliu.

Spălare de bani

Cât despre Westhouse Group, se poate spune că a avut proiecte multe din care a rămas cu... puţine. Oasis Residence din Ovidiu şi Central Apartments din str. Diuliu zamfirescu sunt proiecte pe care compania nu le-a mai finalizat, ori le-a vândut. Este adevărat, a terminat de construit Corallia Residence, la intrare în staţiunea Mamaia. Comisarii Gărzii Financiare Constanţa sesizau, în primăvara anului 2006,Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, cu privire la osuspiciune de spălare de bani. Mai exact, administratorii firmei Rom Estate SRL (colega de grup a Westhouse-ului), norvegienii Kay Tonnes Thorkildsen, Jon Gausen şi englezul Shegog Andrew au trezit suspiciunile comisarilor financiari,după ce au cumpărat zeci de hectare de teren de la diferite persoane din Constanţa şi Ovidiu, la preţuri mult mai mici decât cele practicate la vremearespectivă pe piaţa imobiliară. Problema nu era preţul mic al terenurilor, ci provenienţa banilor cu care acestea s-au plătit. Teoria infracţiunii de spălare de bani a prins contur după ce, în urma verificărilor, reprezentanţii Gărzii Financiare au descoperit că investitorii justifică banii cu care au cumpărat caprovenind din împrumuturi. Rom Estate SRL a împrumutat, ca şi persoană juridică, de la RomReal Ltd şi de la cei trei acţionari aproximativ 9,4 milioane de euro şi 175.000 de dolari. Rapoartele financiare ale RomReal pe al doilea trimestru al lui 2010 arată că firma deţinea în România 15 terenuri, însumând 1.266.876 mp: pe malul lacului Ovidiu 61.433 mp, parcela Bădulescu - Ovidiu 50.000 mp, Peninsula tatar 9.965 mp, Ovidiu 4641 mp, Oasis Ovidiu 25.527 mp, Ovidiu 122.350 mp, parcela Gunaydin 15.000 mp, autogara 5.437 mp, parcelă Carrefour 15.000 mp, Lacul Morii 11.716 mp, parcela spital Bucureşti 13.263 mp, parcelă Braşov 4.127 mp, Constanţa (nespecificat) 865.062 mp şi Mamaia Nord 56.167 mp. Acum are cu unul mai puţin.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • justice 08 Oct, 2010 08:21 daca facea un amarit asta era la puscarie -vindea tigari in abator cu bosinceanu de la cugett - aste mafia pdl si psd