Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:45 16 09 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

FOTO. Prețurile au explodat. Cât le costă pe gospodinele din Constanța să pregătească murături?

ro

16 Sep, 2025 17:00 195 Marime text
Sursa foto: Ziua de Constanța



Potrivit tradiției, luna septembrie este perioada în care gospodinele pregătesc murăturile.
 

Odată cu creșterea prețurilor, lista ingredientelor necesare pentru a pune murături la borcan începe să fie tot mai costisitoare. Gospodinele au sesizat o creștere semnificativă a prețurilor la legumele ce se pun la conservat comparativ cu cele de anul trecut.
 
În funcție de locul în care sunt cumpărate, legumele pot suferi variații de prețuri, însă un lucru este cert, creșterea prețurilor face ca murăturile atât de îndrăgite de români să devină tot mai scumpe.
 
Potrivit unui raport al Institutului Național de Statistică (INS), publicat în luna iulie,  prețurile au crescut de la o lună la alta cu 2,68%. Rata anuală a inflaţiei în iulie 2025 comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent a fost 7,84%, iar cele mai mari creșteri de prețuri s-au înregistrat la legume și fructe.
 
Conform raportului INS, creșteri semnificative se constată la legume și conserve de legume care și-au majorat prețurile cu 15,98%.

Însă această majorare nu se reflectă doar în prețurile legumelor, ci și în costurile ingredientelor esențiale ce se adaugă la murături, precum zahărul, sarea, oțetul și uleiul.








Cât ar costa să pui murături în 2025?
 

Prețurile diferă în funcție de locul în care sunt cumpărate ingredientele, dacă sunt achiziționate din piață sau din magazine. De asemenea, diferența o face uneori dacă legumele sunt luate direct de la producător.
 
În piețele constănțene, în acest sezon, prețul castraveților ajunge la un preț mediu de 5, 6 lei/kg, varza- aproximativ 6 lei/kg, conopida – 8 lei/kg, gogonelele – 6 lei/kg, ardei gras – 10 lei/kg, gogoșarii – între 8 și 12 lei/kg (în funcție de calitatea lor), morcovii – 5 lei/kg, țelina – 5 lei/kg.
 
De asemenea, condimentele care dau gust conservelor a ajuns la prețuri precum: usturoiul – între 20 și 30 lei/kg, ardei iute – 2 lei (buc), mărar – 2 lei/ legătura, sare grunjoasă – 6 lei, iar oțetul variază în jurul prețului de 10 lei sticla.
 
Dacă la unele legume, cum ar fi castraveții, prețurile s-au păstrat la fel comparativ cu cele de anul trecut, la altele gospodinele trebuie să scoată mai mult din buzunar, cum ar fi la gogoșari și conopidă.



  
 
Plafonarea adaosului comercial  la alimente expiră la 30 septembrie 2025
 
Plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază, introdusă prin OUG 67/2023, expiră la 30 septembrie 2025.
 
Potrivit OUG 67/2023 nu au fost stabilite prețuri fixe, ci au fost plafonate adaosurile comerciale. După expirarea măsurii, începând cu 30 septembrie dacă Guvernul nu decide o nouă prelungire, magazinele și furnizorii pot reveni la marje mai mari, aspect ce se va reflecta direct în prețurile de la raft.
 
Între produsele incluse în plafonarea adaosului comercial se regăsesc și legumele - roșii, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei capia, usturoi, ceapă.



 
Rămâne de văzut cum vor ieși calculele gospodinelor, în acest caz: dacă va fi mai rentabil să facă murături în casă sau să cumpere din magazine conserve gata făcute.
 
 
Citește și
Medicul nutriționist Mihaela Bilic Murăturile, o variantă sănătoasă de a consuma legume și în timpul iernii
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii