Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:03 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A avut loc seminarul "Finanţarea creditelor pentru export"

ro

26 Oct, 2010 00:00 3038 Marime text
eximbank.jpgMihai Daraban şi prof.univ.dr. Alexandru Negrea au vorbit despre felul în care trebuie încurajată producţia autohtonă

Antena 1 şi Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură (CCINA) Constanţa, în parteneriat cu Exim Bank au organizat seminarul tematic "Finanţarea creditelor pentru export, între provocări şi posibilităţi practice".

Printre cei prezenţi la acest seminar s-au numărat Mihai Daraban, preşedintele CCINA, Ionel Ştefan, directorul Exim Bank Constanţa, Alexandru Negrea, prof.univ.dr la Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii Ovidius, lector univ.dr. Costin Şorici, din cadrul aceleiaşi instituţii, precum şi primarii Adrian Stan, de la Techirgiol, şi Dumitru Bocai, de la Ovidiu. Preşedintele CCINA a fost cel care a "spart gheaţa" discuţiilor. "Este prima ediţie a seminarului şi este o provocare pentru noi să încercăm să scoatem mediul de afaceri din lentoarea în care se află. Se vorbeşte foarte mult despre soluţii de ieşire din criză. Unii spun că cel mai bine este să se încurajeze consumul, iar eu spun că mai important este ce consumăm şi mai ales să sprijinim producţia autohtonă, iar acesta este şi rolul Exim Bank", a spus Mihai Daraban. Însă şi CCINA încearcă să ajute exportatorii. "CCINA eliberează certificate de origine marfă pentru ca ţările care nu fac parte din Uniunea Europeană să vadă că produsele provin din UE şi măcar 50% dintre materia primă sau forţa de muncă să provină din România. Problema noastră cea mai mare este că ne-am dezobişnuit să producem. Avem portul plin de cherestea şi noi importăm scobitori", a încheiat Mihai Daraban. Prof.univ.dr. Alexandru Negrea a arătat de ce anume este nevoie pentru a începe o afacere.eximbank_2.jpg "Pentru a deschide o afacere este nevoie de 2% bani, 18% cunoaştere, 40% curaj şi 40% inconştienţă. Depinde mult de cel care o iniţiază, dar şi statul are un rol important şi poate interveni prin acordarea de prime de export şi prin scăderea dobânzii la împrumuturi. Norocul nostru este că încă avem forţă de muncă ieftină şi muncitori calificaţi. Soluţia vine şi de la băncile cu capital de stat din România, cum sunt Exim Bank şi CEC Bank", a precizat Alexandru Negrea. Exim Bank vine în întâmpinarea antreprenorilor şi oferă finanţări cu dobândă subvenţionată sau pentru proiecte derulate cu fonduri europene, garantează pentru exportatori, pentru piaţa internă şi pentru firmele aflate în dificultate financiară, asigură afacerile exportatorilor şi oferă informaţii comerciale şi recomandări.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii