Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:45 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Telegraf Furturi la comandă

ro

28 Mar, 2011 08:45 984 Marime text

HOŢUL ASIGURĂ PIAŢA. Hoţii nu au niciodată vacanţă, iar amatorii de chilipiruri nu-şi doresc ca ei să ia o pauză pentru simplul fapt că marfa obţinută ilegal asigură piaţa neagră. Nu puţini sunt cei care comandă diverse piese auto, însă nu la magazine specializate sau reprezentanţe auto, ci la hoţi din autoturisme. Indivizii specializaţi în infracţiuni de acest gen fură piesele cerute dar îşi fac şi un stoc în eventualitatea apariţiei unui potenţial cumpărător. Conform statisticilor poliţiei constănţene, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, furturile din autoturisme au scăzut cu 10 procente, în schimb pe o curbă ascendentă se înscriu furturile de componente auto: oglinzi, bandouri, senzori de parcare, roţi etc. "Organizăm zilnic acţiuni de prevenire a furturilor din autoturisme. Acţionăm în zonele cele mai aglomerate, în special în pieţe, în parcuri, în parcările supermarket-urilor, în zona şcolilor şi, nu în ultimul rând, pe stradă. Încercăm să le explicăm posesorilor de maşini să dea dovadă de prudenţă şi să nu lase în maşină lucruri care "să-i invite" pe hoţi. În ultima vreme s-a constatat o creştere a numărului furturilor de componente auto, în special de oglinzi. Nu Logan-urile sau Daciile sunt ţinta hoţilor, ci maşinile de lux", a declarat cms. şef Dănuţ Pisică, adjunctul şefului Poliţiei Municipiului Constanţa.

PERSONALIZAREA. Pentru a-şi proteja maşinile, dar şi buzunarul, şoferii bolizilor şi-au personalizat oglinzile pe ele fiind trecut numărul de înmatriculare al autovehicului. Soluţia nu s-a dovedit a fi una salvatoare, pentru că maşinile tot le-au fost vandalizate. "Mi-au furat oglinzile de trei ori până acum. Mi le-am personalizat, însă nici acest lucru nu i-a împiedicat să mi le ia. E posibil ca, în graba lor, hoţii să nu fi văzut că au numărul de la maşină inscripţionat pe ele şi abia după ce le-au demontat şi au văzut că nu le pot valorifica le-au aruncat. Le-am găsit în boscheţii din apropierea locului în care era parcată maşina. Sunt foarte scumpe oglinzile. Pentru maşina mea un set costă 1.000 de lei. Dacă "le comanzi" la hoţi ajungi undeva la 300 sau 400 de lei", a declarat proprietarul unei maşini de lux.

RECOMANDĂRI. Cele mai multe furturi din autoturisme se petrec noaptea, la adăpostul întunericului. Poliţiştii spun că spargerea unui autoturism durează în jur de trei secunde. Hoţii sparg geamul portierelor sau folosesc chei potrivite pentru a pătrunde în maşină. Uneori ei demontează roţi, fură acumulatori, roţi de rezervă din portbagaj şi, nu în ultimul rând, combustibilul din rezervoare. Oamenii legii recomandă posesorilor de autoturisme să nu lase în interiorul acestora obiecte de valoare, genţi de voiaj, poşete, borsete, GPS-ul, interfaţa radio CD-ului auto, telefoane mobile, laptop-uri, camere video sau foto, documente, cărţi de credit, sume mari de bani sau articole de îmbrăcăminte, toate aceste categorii de bunuri reprezentând tentaţii pentru infractori, chiar şi pe timpul zilei. De asemenea, poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii mai spun că autoturismul trebuie asigurat cu sisteme de alarmă, pentru a crea un obstacol în calea infractorilor. În plus, şoferii trebuie să fie foarte atenţi în momentul în care parchează maşina, pentru că pot fi urmăriţi de hoţi.

http://www.telegrafonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii