Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:10 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Morţi abandonaţi în birourile poliţiei

ro

04 Mar, 2011 12:17 852 Marime text

Poliţiştii nu pot soluţiona dosare cu persoane decedate sau rănite deoerece Serviciul Medico Legal Constanţa refuză să le mai elibereze expertizele pe datorie

Datoriile Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa către Serviciul Medico-Legal sunt enorme, motiv pentru care instituţia nu mai primeşte rezultatele autopsiilor. Acest lucru întârzie trimiterea dosarelor la Parchet.

 

Poliţiştii au pe birouri zeci de dosare care aşteaptă să fie trimise mai departe procurorilor, însă acest lucru nu e posibil până când nu obţin actele medicale care stabilesc motivul deceselor sau expertizele tehnice şi economice, în funcţie de speţa fiecărui caz în parte.

Aşa se face că oamenii legii de la Rutieră se întâlnesc des cu situaţia în care nici la morgă nu mai sunt primite cadavrele victimelor accidentelor de circulaţie pe motiv că... nu are cine să plătească necropsiile, al căror preţ nu e deloc scăzut. Aşa că anchetatorii stau cu „morţii" pe masă!

Numai anul trecut, de exemplu, datoriile Inspectoratului Judeţean al Poliţiei Constanţa către Serviciul Medico-Legal (SML) depăşeau suma de 300.000 de lei. Pe lângă autopsii, în suma aceasta intrau şi rapoarte de expertiză, rapoarte de constatare, şi alte lucrări care costă. În prezent, datoria IPJ-ului către SML se ridică la 500.000 de lei, aproape dublu faţă de perioada anului 2010. Foarte costisitoare sunt, spun poliţiştii, expertizele contabile ori tehnice, motiv pentru care în multe dosare economice se întârzie a se da o soluţie. Persoanele învinuite nu au niciun interes ca cercetările să decurgă foarte rapid... Mai mult, infractorii profită de situaţie şi au timp să-şi şteargă urmele sau chiar să o şteargă din ţară.

„O să ajungem să lăsăm morţii în stradă!"

Potrivit şefului Biroului Accidente din cadrul Poliţiei Rutiere Constanţa, Tudorel Dogaru, pentru realizarea unei necropsii în cazul uciderilor din culpă, IPJ-ul ar trebui să plătească nici mai mult, nici mai puţin de 500 de lei. Şi asta pentru că, în cazul uciderilor din culpă, necropsiile sunt cele mai scumpe. Întrucât preţul unei autopsii este destul de ridicat, şi instituţia nu are bani să plătească, oamenii legii spun că se rezumă doar la cazurile urgente care au drept obiectiv crimele.

În cazul alcoolemiei, IPJ-ul ar trebui „să scoată din buzunar" 180 de lei, în timp ce pentru o examinare medico-legală preţul este de 50 de lei. Mai mult, analiza de sânge pentru a se stabili dacă o persoană se află sub influenţa drogurilor se ridică la 1.200 - 1.300 de lei.

„O să ajungem să lăsăm morţii în stradă", ne-a declarat comisarul Tudorel Dogaru, gândindu-se la toate problemele cu care se con-fruntă atunci când trebuie să ridice o victimă dintr-un accident rutier din stradă.

„Teatrul absurdului"

În majoritatea situaţiilor, tocmai din cauza lipsei expertizelor, dosarele stagnează. În prezent, la nivelul Serviciului Rutier Constanţa există 1.468 de dosare, din care cercetările în 400 - 500 bat pasul pe loc tocmai din cauza unor astfel de impedimente. „Este teatrul absurdului", completează Tudorel Dogaru, revoltat că, din motive care nu pică în sarcina poliţistului, tot acesta este tras la răspundere că dosa-rele sunt soluţionate cu întârziere.

„Le înţeleg perfect pe rudele victimelor din accidentele rutiere! Nici mie nu mi-ar fi convenit ca o rudă de-a mea, care a fost rănită într-un accident să aştepte o soluţie din partea poliţiei atâta timp! Numai că oamenii nu au de unde şti aceste probleme...", a spus comisarul Dogaru.

Preţurile sunt destul de piperate pentru bugetul ţării noastre şi trist este faptul că o insituţie a statului e nevoită să platească o altă instituţie, care aparţine tot statului. Anormal, dar adevărat. Şi tipic românesc!

Cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii