Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:28 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-a dat startul bataliei in PDL Echipele Mitroi-Stavrositu si Banias-Manole isi disputa suprematia

ro

19 Apr, 2010 03:14 2121 Marime text
cap_5.jpg Întrebarea de pe buzele tuturor este pe cine va susţine Elena Udrea, căreia partidul i-a încredinţat coordonarea organizaţiei de la malul mării

După ce startul campaniei pentru alegerile interne în PDL Constanţa a fost dat de Maria Stavrositu, anunţându-şi intrarea în cursa pentru municipiu, preşedintele de la judeţ, Mircea Banias, şi-a anunţat şi el, ieri, candidatura pentru şefia filialei. Anunţul său a fost secondat de cel al lui Adrian Manole, care a afirmat, oficial, că se va bate pentru municipiu.

Democrat-liberalii constănţeni şi-au ocupat, aşadar, locurile în block-start-uri pentru funcţiile de conducere ale organizaţiilor de pe plan local. Pentru preşedinţia organizaţiei judeţene PDL Constanţa sunt, deocamdată, doi candidaţi: Florin Mitroi - primarul comunei Valu lui Traian şi Mircea Banias - preşedintele interimar al filialei. Pentru fotoliul de la municipiu îşi vor „încrucişa" abilităţile de oratori şi buni conducători, în campania care se anunţă de pe acum interesantă, deputatul Maria Stavrositu şi fostul europarlamentar Adrian Manole.

Mircea Banias şi-a anunţat ieri candidatura, flancat de reprezentanţi din vechea gardă a partidului, dar şi de democrat-liberali pe care i-a susţinut în funcţii pentru şefia unor deconcentrate. Printre cei care şi-a arătat astfel, sprijinul faţă de Mircea Banias, i-am regăsit pe deputatul Constantin Chirilă, Adrian Manole - candidatul pentru şefia organizaţiei municipale, Gigi Chiru - directorul Inspectoratului Teritorial în Construcţii, Tudorel Calapod - şeful Registrului Auto Român Constanţa, Stere Sponte - directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Elena Buhaiev - directorul Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, dar şi primarii Dumitru Bocai - Ovidiu şi Vasile Delicoti - Poarta Albă. Banias are de partea sa şi doi dintre şefii marilor instituţii ataşate portului: Ion Bălan, directorul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa şi Valentin Zeicu - directorul Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile SA Constanţa.

Corina Gheorghe - o prezenţă controversată

O surpriză la adunarea dată de Banias a constituit-o prezenţa Corinei Gheorghe, şefa de la Mamaia SA. Cunoscută pe plan local ca apropiata Elenei Udrea, majoritatea celor care au văzut-o ieri pe Corina Gheorghe la reuniunea organizată de Mircea Banias, s-au gândit că ministrul Turismului nu are cum să fie străin de prezenţa ei acolo. Unii s-au gândit fie că Elena Udrea a vrut astfel, să-şi arate sprijinul faţă de candidatura echipei Banias-Manole, fie şi-a dorit doar ca astfel, să fie la curent cu ceea ce s-a întâmplat la eveniment. De precizat că, majoritatea democrat-liberalilor se întreabă în momentul de faţă ce echipă va avea susţinerea Elenei Udrea, ştiut fiind faptul că aceasta are o mare influenţă în partid, pe care o poate exercita şi la nivelul organizaţiei judeţene PDL Constanţa, prin faptul că supervizarea filialei de la malul mării a fost lăsată de către conducerea centrală în sarcina ei. Prin urmare, pedeliştii sunt cu ochii pe orice indiciu care ar da de înţeles că Elena Udrea susţine o tabără sau alta. Precizăm că am încercat să luăm legătura telefonic cu Elena Udrea pentru a lămuri aceste aspecte, însă nu am reuşit. În schimb, am reuşit să o contactăm telefonic pe Corina Gheorghe. Întrebată dacă prezenţa sa la reuniunea dată de Mircea Banias ar însemna că Elena Udrea susţine această echipă, Corina Gheorghe a declarat: „Nu este vorba de aşa ceva, vă daţi seama că nimeni nu susţine pe nimeni pe faţă. Eu vin foarte des la partid. Cine mă invită, mă duc". Şefa de la Mamaia SA, înscrisă în PDL anul trecut, pe când era director coordonator al Oficiului de Autorizare şi Control în Turism Constanţa, a afirmat că nu a făcut decât să accepte invitaţia lui Mircea Banias.

pdl.jpgBanias: „Maria Stavrositu e OK, Manole e şi mai OK"

Lăsând la o parte aceste dedesubturi, de altfel foarte importante în viaţa unui partid, Mircea Banias este decis să câştige alegerile interne şi să scape de imaginea de „interimar" care l-a urmărit timp de doi ani. Ba mai mult, Mircea Banias este convins că va câştiga. El a declarat că nu ia în calcul o înfrângere. Senatorul Banias a precizat că îşi doreşte ca organizaţia pe care o reprezintă să devină una dintre cele mai puternice, adăugând că „premise există". El s-a referit aici, la rezultatele obţinute la ultimele alegeri: europarlamentare şi prezidenţiale. Deşi a precizat că meritul câştigării alegerilor se datorează în mare parte capitalului de popularitate al preşedintelui Băsescu, este clar că Mircea Banias şi-a trecut aceste rezultate în palmaresul său şi urmează să le folosească, în mod cert, şi în campania internă. El l-a prezentat ieri, pe Adrian Manole, în calitate de candidat la şefia organizaţiei municipale, declarând că este omul cu care speră să facă echipă.

Manole pleacă de pe poziţia de cel mai mare „fost" al Constanţei

Despre candidatura adversarei lui Manole, deputatul Maria Stavrositu, Mircea Banias a declarat: „Doamna Stavrositu e un candidat OK pentru organizaţia municipală, părerea mea este însă, că domnul Adrian Manole e un candidat şi mai OK". Afirmaţia lui Banias a arătat clar, pe cine susţine actualul şef de la judeţ în lupta pentru municipiu. Cât despre Manole, el susţine că atuul său principal este experienţa, având trecute în CV-ul său funcţii de primar, prefect, parlamentar, europarlamentar şi şef de instituţii deconcentrate. „Văd că un prieten de-al meu a avut dreptate. Se pare că sunt cel mai mare «fost» al Constanţei", a declarat Manole cu autoironie. Rămâne de văzut însă, dacă el va reuşi să scape de această etichetă.

Îngrijoraţi că alegerile ar putea rupe partidul

Odată declanşată bătălia pentru şefia partidului, democrat-liberalii, mai ales cei cu experienţă sau din vechea gardă, aşa cum se spune în politică, se tem ca partidul să nu se rupă, tocmai pentru că au văzut multe la viaţa lor. Atât Titi Chirilă, Mitică Bocai, cât şi Doru Calapod au făcut apel la unitate în partid, punând accentul pe faptul că nimeni nu trebuie să plece din partid, indiferent cine câştigă. Mai mult, primarul din Ovidiu a făcut apel la o campanie civilizată, declarând: „Nu ne vom critica colegii, pentru că nu ne sunt duşmani, ci competitori". Un pic mai dur în afirmaţii şi recunoscând că s-a discutat despre unitatea partidului, în condiţiile unei campanii interne, Calapod a spus: „Cel care aduce prejudicii partidului din dorinţa oarbă de a ajunge la o funcţie, n-are loc în acest partid". Aşadar, rămâne de văzut cum va ieşi PDL Constanţa din această confruntare internă, şi cine va mai avea loc, şi cine nu, după aceste alegeri.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • ggg 19 Apr, 2010 12:36 manole e unoportunist de prima clasa....vai steaua lui
  • Rozicrucianul 19 Apr, 2010 10:22 Grupul gnostic si intelept de la Rozicrucianul (09:47:16 19 Aprilie 2010) Domnul Banias inconjurat de actori,figuranti si cabotini ,cu multa scoica pe burta in PD,imbicsiti cu ADN-ul oportunitatii,in loc sa-si prezinte proiectele in fata membrilor de partid ,acum portocalii,ei toarna putin balegar pe tarlaua politicii tomitane prin neinspirate conferinte de presa.Pai daca baietii astia ce din a lor putere se dau ,,grup gnostic si intelept'inseamna ca nu le ramane decit ,,fapta' sa se voteze unul pe altul.Gestul lor nu este decit un nou model de haimanalic costier , haiducie portuara si o neghioaba vehementa a unor oameni care au senzatia ca viata nu le poate refuza,,competenta'Dupa cite cunosc,in astfel de situatii -alegeri interne de partid ,optiunea fiecarui alegator delegat este secreta si nicidecum spusa prin declaratii de presa.Apropo!Cine i-a ,,selectionat'pe astia ca sa sa le dea dreptul pentru a participa la functiile din PDL-ct?Grupul acesta ,,gnostic si intelept'isi imagineaza dorinte,pofte,planuri ,ambitii incapabil si sa le inteleaga,incapabili si sa le inteleaga.Nu confundati fratilor canoanele alegerilor parlamentare cu cele din interiorul partidului.Convingeti oamenii din partidul vostru ca sunteti buni ca sa va aleaga si nicidecum sa va declarati doar inceputul de intentii.
  • gheorghe 19 Apr, 2010 09:12 este limpede ca banias si echipa sunt disperati, insa prin simplul fapt ca au pus lansarea duminica se vede cat ii duce capul...oricum sansele in partid ca sa vb cu Banias ca simplu membru sunt aceleasi pe care le are Banias sa il bata pe Mazare :)))) P.S. De Manole nu e nevoie de prea multe comentarii ca el si asa...
  • dim 19 Apr, 2010 08:13 nu mai bate campii degeaba pentru ca schimbarea se va face oricum!acesta este semnalul dat de presedinte!
  • redivivus 19 Apr, 2010 07:36 Si de data asta se discuta de intentia de a obtine functiile de conducere in organizatie ,candidatii ignorand existenta si parerea membrilor de partid "de rand".Si dorinta de castigare a alegerilor locale si judetene este fireasca si de dorit.Dar vor fi mari probleme de care opozitia va profita din plin.Politica dusa de PDL si Guvernul Boc lucreaza in favoarea PSD si PNL,inclusiv problemele sociale datorita modului lipsit de tact sicoerenta.Somajul,asistentasociala,medicala,pensiile,invatamantul etc.atitudinea agresiva fata de veniturile "nesimtite" vor atarna greu in balanta.Duritatea manifestata de PDL in masurile luate de Guvern nu este justificata in conditiile in care se fac imprumuturi exorbitante care ,dupa cum se vede,nu contribuie la diminuarea crizei.Guvernantii actuali si-au pus in cap sutele de mii de militari pensionari si activi,dar n-au invatat nimic din strategia militara care spune ca nu e greu sa cuceresti ceva ci sa pastrezi.Daca mai adaugam si celelalte categorii de nemultumiti,politica pedelista la nivel local si central ar trebui sa impuna o revizuire urgenta a modului in care se rezolva problemele. Pedelistii sa nu ignore semnalele presedintelui Basescu.Cand puterea se urca la cap,caderea este aproape.Cetateanului ii este indiferent cine conduce tara.A invatat lectia.El vrea doar un lucru,nerealizat pana acum:PROSPERITATE.
  • oranj 19 Apr, 2010 00:59 Mitroi e asa de disperat ca a ajuns sa caute sprijin, unde credeti? la PNL.Asa se face ca saptamina trecuta, joi, pe la orele 15 trecute fix, onorabilul se afla in fata restaurantului Asterix din zona Ciresica, cunoscut ca apartinind liberalului Soare.A dat un telefon scurt, a intrat inauntru si a fost condus de seful de sala la separeul din spate direct la Soare.Oare ce pregateste?