Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:01 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lecţie de istorie vie la Cumpăna

ro

20 Nov, 2008 02:39 873 Marime text

cumpana_06.jpgPrin manifestarea derulată, ieri, cu sprijinul primarului Mariana Gâju, s-a dorit mobilizarea populaţiei rurale în spiritul participării active la viaţa culturală a localităţii

În contextul Programului Judeţean Cultural Educativ 2008-2009, iniţiat de Consiliul Judeţean Constanţa, ieri, administraţia publică locală din Cumpăna a organizat evenimentul dedicat împlinirii a 500 de ani de la tipărirea primei cărţi în limba română, intitulat „De la Liturghierul lui Macarie la Cartea Electronică".

Manifestarea organizată cu sprijinul absolut al primarului Mariana Gâju a strâns, în sala mare a Casei de Cultură, elevi ai şcolii generale din localitate, profesori, dar şi locuitori ai comunei, pasionaţi de lectură.

Scopul iniţial al manifestării este acela de determinare a locuitorilor din mediul rural să participe la viaţa culturală a comunităţii, aceasta fiind o modalitate prin care îşi aduc contribuţia la ridicarea nivelului educaţional. Printre cei prezenţi la eveniment s-au remarcat reprezentanţi de la Biblioteca Judeţeană „I.N.Roman", Ştefan Pleşoianu şi Gelu Culicea, dar şi de la Muzeul de Istorie şi Arheologie, Tiberiu Potârniche, care au prezentat auditoriului principalele aspecte ale istoriei în contextul cultural abordat. Reprezentanţii delegaţi de la Biblioteca Judeţeană din Constanţa au făcut un scurt istoric al cărţii pe teritoriul ţării noastre, evidenţiind traseul pe care l-a avut cartea tipărită, de la manuscrisele scrise de mână în centrele  mănăstireşti până la apariţia tiparului şi a „Liturgierului" lui Macarie, împreună cu alte două cărţi religioase, în 1508, la cartea în format digital, în secolul 21. „Trebuie să ne cunoaştem istoria şi să ne întoarcem către carte, căci altfel nu ne vom putea afirma ca naţiune în viitor", a evidenţiat Ştefan Pleşoianu.

Mariana Gâju a evidenţiat faptul că programul educativ iniţiat este benefic şi necesar atât celor care au trecut de vârsta şcolii generale, dar mai ales elevilor: „Am avut o bucurie deosebită că am avut posibilitatea să învăţ multe lucruri din tot ceea ce s-a discutat aici. Sunt lucruri cărora nu le-am acordat atenţia meritată. A fost o lecţie de istorie pe care nu trebuie s-o uităm".

De asemenea, primarul le-a vorbit, în mod special, elevilor prezenţi în sală despre importanţa îndepărtării de spaţiul virtual şi îndreptarea privirii către carte. În acest sens, conducătorul comunei a avut iniţiativa organizării, în acelaşi scop, educativ, a unei campanii prin care toţi copiii şcolii generale din Cumpăna să meargă să viziteze Muzeul de Arheologie din Constanţa, beneficiind în acest sens de o lecţie de cultură în mediul cel mai potrivit. „Până în vacanţa de iarnă, toţi copiii vor merge la muzeu, primăriei revenindu-i sarcina de a asigura transportul copiilor dus-întors".

În final, primarul, recunoscut în tot judeţul pentru diversitatea manifestărilor pe care le organizează în scopuri educative şi recreative, le-a transmis elevilor un mesaj, într-un moment istoric: „Stă în mâna voastră de a fi mai buni şi de a şti mai mult despre istoria noastră", a conchis primarul Mariana Gâju.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii