Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:44 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE Cele 39 de persoane trimise în judecată au fost achitate Fără avocat - Mironescu şi Bogatu, interese contrare în dosarul Portul?!

ro

11 Jun, 2011 01:00 3297 Marime text
mironescu.jpgLaurenţiu Mironescu, fostul secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor, cap de afiş în lista acuzaţilor din dosarul Portul - Banias - Mironescu, a rămas fără avocat. Surse apropiate anchetei au declarat că rezilierea contractului dintre demnitar şi apărătorul său, Apostol Armeanu, a fost făcută de comun acord. Din câte se pare, avocatul Armeanu îl reprezintă şi pe al treilea acuzat cu greutate din dosarul Portul, Eugen Bogatu, fost vameş şi director portuar în cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa SA. Pentru a se evita ivirea oricărui conflict de interese între cei doi suspecţi în construirea apărării împotriva acuzaţiilor aduse de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. În acest context, separarea „destinelor juridice" ale celor doi a fost făcută pentru ca amândurora să li se asigure o apărare cât mai eficientă, cu respectarea totală a dreptului la apărare consfinţit de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

cap_2.jpgÎn prezent, atât Eugen Bogatu, cât şi Laurenţiu Mironescu se află în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă a Inspectoratului General al Poliţiei Române, cu mandate de arestare preventivă emise pe numele lor de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru o perioadă de 29 de zile. Concret, acuzaţiile ce i se aduc lui Mironescu de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup şi, respectiv, trafic de influenţă. Pe de altă parte, fostul director portuar Eugen Bogatu pare să aibă o situaţie ceva mai grea, acuzaţiile formulate împotriva lui nefiind limitate la de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup. În acest context, Bogatu este acuzat şi că ar fi săvârşit infracţiunile de cumpărare de influenţă, instigare la dare de mită şi instigare la delapidare. În ceea ce-l priveşte pe fostul număr 2 din Ministerul Administraţiei şi Internelor, Laurenţiu Mironescu, faptul că a rămas fără avocat a fost motivul pentru care nu a mai fost audiat de procurorii anticorupţie la momentul stabilit, anume în urmă cu două zile.

Iordanianul, pe lista audiaţilor

De menţionat că, aşa cum am arătat în ediţiile anterioare, Eugen Bogatu mai este acuzat într-un alt dosar de corupţie, alături de afaceristul sirian Said Baaklini şi foştii directori de la UCM Reşiţa. Respectiva anchetă, instrumentată de acelaşi procuror anticorupţie ca dosarul Portul - Banias - Mironescu, a ajuns deja în instanţă, aflându-se pe rolul Secţiei penale a Judecătoriei Sectorului 1. În altă ordine de idei, nu este de trecut cu vederea faptul că ieri la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie a fost adus pentru a da declaraţii iordanianul Bani Mustafa Akram Nasser Abdel Rahman, acuzat de dare de mită, în formă continuată şi iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup şi, nu în ultimul rând, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Audierea iordanianului la Parchet prezintă o importanţă deosebită, dat fiind că declaraţia sa în instanţă, prin care a recunoscut majoritatea acuzaţiilor aduse, a constituit piese de rezistenţă în acuzarea lui Bogatu, spun surse apropiate cazului. Printre suspecţii care aşteaptă încă să dea declaraţii la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie se află şi directorul Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale Constanţa, Sunai Cadîr, dar şi şeful autosuspendat al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, Liviu Durbac. Atât Cadîr, cât şi Durbac sunt acuzaţi de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup.

UPDATE – 07.04.2016
 
Pe data de 22 martie 2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunțat în dosar. Toate cele 39 de persoane trimise în judecată de procurorii DNA au fost achitate. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată.  
 
Minuta instanţei poate fi citită integral accesând link-ul
 

Decizie în dosarul „Portul Constanța“
Mircea Banias şi Laurenţiu Mironescu, achitaţi alături de celelalte 36 de persoane (MINUTĂ)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • tomass 12 Jun, 2011 14:15 Doi rechini sunt inca liberi Teseleanu zis stiuca si Fainarea zis Dinu Paturica.