Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:30 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„De data aceasta, noi trebuie sa fim primii care ataca pe tema fraudarii alegerilor" (document)

ro

08 Dec, 2009 00:59 3307 Marime text

Cum gândea PSD înainte de turul II:

„De data aceasta, noi trebuie să fim primii care atacă pe tema fraudării alegerilor"

În cursul după-amiezii de ieri, am primit un document din partea „echipei de consultanţi ai PSD" pentru „preşedintele Geoană", prin care se face o paralelă a modului în care opinia publică a fost manipulată, în 2004, cu exit-poll-urile şi cum s-ar încerca şi acum acelaşi lucru. Pesediştii susţin că exit-poll-urile din seara primului tur de scrutin s-au folosit pentru a declanşa ofensiva pe tema fraudării.

În continuare, vă prezentăm scrisoarea primită pe adresa redacţiei:

MEMO turul II ofensiva pe tema fraudării alegerilor

1. Nu repetaţi greşeala din alegerile prezidenţiale 2004

În 2004, Adrian Năstase a câştigat primul tur de scrutin în faţa lui Traian Băsescu la o diferenţă de peste 7% (40,94% faţă de 33,93%). Această diferenţă ar fi trebuit să îi ofere o victorie fără probleme în turul II. Cu toate acestea, Adrian Năstase a pierdut alegerile.

Motivul principal al eşecului din 2004 este campania agresivă realizată de tabăra candidatului Alianţei PNL-PD pe tema fraudării alegerilor.

Acuzaţia că PSD a fraudat alegerile a fost vehiculată încontinuu prin intermediul televiziunilor şi a presei scrise, prin intermediul campaniei de afişaj şi prin intermediul internetului. Efectele acestei campanii au fost mobilizarea electoratului lui Traian Băsescu, concomitent cu demobilizarea electoratului nostru. PSD a reacţionat tardiv şi greoi, fiind în permanentă defensivă.

Nu trebuie uitate nici exit-poll-urile din seara celui de-al doilea tur de scrutin. Exit-poll-urile din seara de 12 decembrie 2004 arătau iniţial un mic avans pentru Adrian Nastase (51% faţă de 49%). Sub presiunea generată de acuzaţiile de fraudare, institutele nu au avut curaj să anunţe un rezultat aşa de strâns şi au dat egalitate 50%-50%. Rezultatul îl ştim cu toţii: Traian Băsescu a câştigat cu mai puţin de 2 procente în faţă.

Aceste greşeli comise în 2004, nu trebuie repetate acum. Este esenţial pentru victorie ca Mircea Geoană şi liderii PSD să gestioneze ofensiv tema fraudării.

2. Folosirea exit-poll-urilor din seara primului tur pentru a declanşa ofensiva pe tema fraudării

Toate sondajele pe care le-am făcut până în acest moment arată că Preşedintele Mircea Geoană se apropie de scorul partidului şi că diferenţa faţă de Traian Băsescu în primul tur al alegerilor prezidenţiale va fi una mică. Cercetările noastre sunt confirmate şi de sondajele prezentate în media. În condiţiile în care diferenţa din primul tur între Mircea Geoană şi Traian Băsescu nu va trece de 5%, este foarte important cine va revendica victoria în primul tur şi mai ales cine va începe turul II pe ofensivă. Nu trebuie oferită oportunitatea pentru PDL de a prelua ofensiva, pe această temă sau pe alta.

De la: Echipa de consultanţi Pentru: Preşedintele Mircea Geoană

Recomandăm ca în seara de 22 Noiembrie să se folosească exit-poll-urile pentru a declanşa campania ofensivă pentru turul II: Traian Băsescu şi PDL au fraudat alegerile.

Concret, recomandăm ca exit-poll-urile de pe Realitatea şi Antena să arate o victorie a lui Mircea Geoană cu 3-4 procente în faţă (uşor peste marja de eroare). Dacă la numărătoarea parţială a voturilor diferenţa este mai mică sau Traian Băsescu este în faţa, se va declanşa o campanie extrem de agresivă cu acuzaţia că alegerile au fost fraudate. Recomandăm ca această campanie să nu fie purtată direct de Mircea Geoană. Este important ca Mircea Geoană să facă apel la calm şi să pară ca liderul care nu este dispus să arunce România în haos (spre deosebire de Traian Băsescu). Această strategie îi va permite lui Mircea Geoană să atragă voturile liberalilor, pentru că le va reaminti acestora cine este Traian Băsescu (politicianul care a dus haosul în România). În schimb, liderii PSD - şi ne referim mai ales la liderii din staff-ul de campanie - trebuie să fie foarte agresivi în a împinge această temă.

3. Dezvoltarea temei fraudării alegerilor în turul II

Pentru a dezvolta tema fraudării alegerilor, astfel încât să devină principala temă de campanie pentru turul II, recomandăm acţiuni pe următoarele paliere: liderii PSD (atât la nivel central, cât şi local), media, activiştii PSD şi internet.

La nivelul liderilor PSD

La nivel central va fi sesizat Biroul Electoral Central încă din dimineaţa zilei de luni, 23 Noiembrie pentru fraudarea alegerilor de către Traian Băsescu şi PDL. De asemenea, recomandăm ca sesizări similare să fie depuse la Birourile Electorale Judeţene de cel puţin 14-16 organizaţii ale PSD. Trebuie aduse inclusiv acuzaţii concrete (chiar dacă nu pot fi confirmate) pentru ca media să preia investigarea lor.

La nivelul media

La nivel central şi la nivel local în toate apariţiile în media liderii PSD trebuie să vorbească pe o singură temă: alegerile au fost fraudate de Traian Băsescu şi PDL. Antena3 şi Realitatea tv (respectiv Jurnalul Naţional şi Cotidianul) vor face investigaţii pe baza acuzaţiilor specifice de fraudare în diverse localităţi. Opinia publică trebuie bombardată în primele zile din turul II cu articole pe tema fraudării.

De asemenea, recomandăm ca acuzaţiile pe tema fraudării să fie preluate într-un articol de fond din presa internaţională, sau de un ONG străin (după scenariul din cazul lui Omar Hayssam care funcţionează foarte bine, după cum v-am spus în strategia anterioară).

La nivelul activiştilor PSD şi pe internet

Trebuie mobilizate echipele de activişti online şi activişti în teritoriu care să răspândească foarte agresiv pe internet (pe ziarele online, pe bloguri şi pe forumuri) acuzaţiile că Traian Băsescu şi PDL au fraudat alegerile.

De asemenea, recomandăm ca sistemul de sms pus deja la punct să fie folosit exclusiv pentru a transmite mesajele cu privire la fraudarea alegerilor. Mesajele trebuie să fie explicite, în genul: „Nu lăsa PDL să îţi fure votul".

4. Concluzii

Nu trebuie repetată greşeala din 2004. De data aceasta noi trebuie să fim primii care atacă pe tema fraudării alegerilor. Pentru a impune această temă este esenţial ca cel puţin 2 exit-poll-urile din seara de 22 Noiembrie (de pe Antena şi Realitatea) să îl arate pe Mircea Geoană în faţa lui Traian Băsescu cu 3-4 procente. Imediat, a doua zi, pe măsura ce vor veni rezultatele parţiale, va fi declanşată ofensiva pe această temă. Considerăm că ofensiva de proporţii în turul II pe tema fraudării alegerilor este cheia pentru victoria lui Mircea Geoană în alegerile prezidenţiale.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • neinculpatul 01 Feb, 2010 02:28 inculpatule transmitei lui doi de a ca la bunica sa de la marginea societatii altii dadeau plase ,comuninistosecuristii lui base iar matale mergi si studiaza mai mult despre manipulare,folosirea puterii ,etc si vei descoperi ca e la fel de greu sa lupti cu securitatea lui base ca si in cazul Hitler, Stalin...si atunci cred ca vei spune cum a zis Orban ca pe base nu il voteaza decit curvele si betivii.Eu nu fac parte din cei vizati ,nici din partide politice ,dar in nici un caz nu puteam sa votez un "fumator in WC ".Cititi oameni buni si nu mai dati drumul la prostii chiar daca gura este in fata creierului .Inculpatule, televizorul reprezinta un element al manipularii, incearca sa gasesti adevarul in carti pt ca tot din carti se documenteaza si ei pt a te manipula. Succes.Apropo,vedeti ca sunt destui bani ,dar intrebati pe toti care sunt acolo udrea videanu blaga berceanu ....ce fac cu ei
  • Ana 09 Dec, 2009 12:39 Oameni buni PSD-ul e disperat.Au pierdut alegerile.Va dati seama ce s-a intamplat? Nici in cel mai negru vis ei nu credeau ca vor pierde. Au investit sume enorme de bani ca sa-l infranga pe BASESCU,dar...nu s-a putut. Sa stea cu botul pe labe inca 5 ani si sa astepte sa fie chemati la PARCHET si la DNA.Acolo le este locul comunistilor.Nu stiu sa piarda ,de i-ar pierde focul pe toti.
  • mimi 08 Dec, 2009 23:56 Cine putea sa il voteze pe Basescu ?Niste golani ca si el?Va da Eba si voua ceva din bucatica ei de paine de sunteti atat de indoctrinati sau nu poate sa va raspunda ca are prea mult silicon in buze si face spume cand vorbeste?Adevarul ca e "desteapta" ca tatal ei si se vede pe ea ,ca a studiat la scoli inalte dupa cum vorbeste,bine ca ia ea 40000 de euro si voi stati si mancati margarina cu paine asta,daca o aveti si pe aia! Daca e asa de bun de ce nu mai avem bani sa traim?Sa vad si eu ce veti manca 5 ani,ca daca tot chiorul asta a ramas atunci vai si amar de noi!Eu spre deosebire de voi am votat un om cu 2 ochi nu un Allien!Am vazut si eu cum ati prostit tara sa va voteze:cu faina,ulei si muzica populara!Vai de capul vostru ce va astepta ,mi-e mila de voi cat de slabi sunteti si ce repede puteti fi cumparati!Dar ca sa fiu in ton cu voi:"Sa traiti bine si sa aveti o viata plina de succesuri multe!"
  • mihaela 08 Dec, 2009 23:45 ati aflat ceva de Mazare? pleaca sau nu pleaca in Brazilia?! jur ca fac colecta si ii dau cadou banii de bilet. dus, ca intors nu-i nevoie!
  • El 08 Dec, 2009 22:00 pana la urma PSD-istii sa nu o mai asrda de kkt, ca omul lor daca era sa o puna parte in parte cu basescu fara sa aiba toate partidele ca sustinere, nu ar fi luat nici 10 procente. deci sa nu uite ca au fost 99% dintre partide impotriva lui base, deci ciocul mic, fiindca trebuiau sa il bata la fundul gol. din pacate pentru ei si ar fi bine sa le intre in cap, ca decizia majoritatii este tot la noi cei de rand.
  • inculpatul 08 Dec, 2009 21:34 Multumeste-le celor din afara VLAD^^^ , fiindca te-au salvat! Trebuie pusi la zid pentru ce au facut parsivii astia din psd: FRAUDA CEA MAI CRIMINALA a fost a comunistilor astia mafioti, care duminica dimineata - CU O ORA INAINTE DE DESCHIDEREA URNELOR -, au introdus PE POSTUL ROMANIA ACTUALITATI in timpul unei emisiuni mesajul lui Iliescu contra lui Basescu!!! Va dati seama ce manipulare a intelectului de om al satului, constiincios la vot, ca tocmai cu putin inainte a merge la vot sa pui mesajul asta electoral denigrator!!! CAT DE SLABI SUNT SA NU CASTIGE NICI CU MANIPULAREA ASTA SI TOTODATA TOATE PARTIDELE IMPOTRIVA UNUIA SINGUR!!! In cazul asta trebuiau sa castige detasat, nu la cateva voturi pe care le scormonesc acum prin sacii de gunoaie! Ati furat destul si stiu ca de 8 ani suferiti cumplit ca nu furati iar cu nemiliuta!
  • Adi 08 Dec, 2009 21:00 Sa face alegeri pe banii lor PSDul nu pe banii unei tari disperate care asteapta acum solutii, ajustarea parlamentariilor la 300, fara privilegii si pensii de lux si guvern rapid ... asta vrem - hotii de psd-sti nu vor alceva decat ciolan ...niste mafioti.
  • aa 08 Dec, 2009 20:53 Jos comunistii! mi-e rusine cu cei care au votat cu Geoana si mai au tupeul sa spuna ca pdl a fraudat alegerile. La bunica la tara cand au dat plase cu merinde si televizoare cadou etc asta nu inseamna fraudare???????????????????????????????
  • iulian 08 Dec, 2009 20:18 eu nu stiu cum pot sa fie atat de nerusinati!!!!!!! se bat cu pumnii in piept a au solutii de criza si ei se duc la Moscova iar dupa ce pierd alegerile vor sa le refaca! bai disperatilor!!!!!! nu va este rusine?????? plateste Geoana aplegerile din banii lui? nu sunt bani dar refacem alegerile!!!! si dupa asta maresc impozitele sa recupereze banii tot de la noi! solutii de criza, logica cu mentalitate de comunisti! sunt complet dezamagit! puneti mana si faceti ceva nu va mai bateti de la ciolan ca de la revolutie pana a venit Base numai PSD-ul sub alte nume a fost in frunte cu tatuca Iliescu
  • Adi 08 Dec, 2009 19:52 VLAD, eu zic sa pleci tu poate in alta tara daca nu mai suporti sa se faca reforme ...faci comparatii acum? Aia nu mai sunt romani?! Mentalitate de comunisti ...daca nu au votat cu noi atunci sa ii arestam eventual...rusine ..psd
  • VLAD^^^ 08 Dec, 2009 19:31 Pentru toti romanii din diaspora : Veniti fratilor acasa daca e asa bine cu base. De ce stati la mama dracu ? veniti aici ca e lapte si miere de la base pentru toti. Mi e scarba si chiar nu cred ca romanii adevarati din diaspora au votat cu base. Daca era atat de bine se intorceau de mult...sau gresesc eu?
  • surmelis argentina pusa 08 Dec, 2009 16:06 In 2004 PSD-ul a pierdut ELEGANT , deoarece nu au avut o ALIANTA cu PNL-ul perfid si mincinos care-i atata acum la CONTESTATII MURDARE. CONTESTATIA este de fapt NERECUNOASTEREA existentei DIASPOREI.
  • vvv 08 Dec, 2009 13:54 astia contesta alegerile,dupa ce au dat pomeni electorale de 10 ani incoace ??
  • Asa e la PSD? 08 Dec, 2009 00:43 Striga hotii (presupusii hoti)?