Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:07 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cat cheltuiesc deputatii pe salariile angajatilor

ro

15 Aug, 2009 02:21 1564 Marime text

cap_4.jpgPesediştii conduc în topul remuneraţiilor pe care le dau angajaţilor de la cabinetele parlamentare pe care le au în teritoriu # Cei mai mulţi bani i-a cheltuit deputatul Eduard Martin (33.274 lei), urmat de Antonella Marinescu (33.027 lei) şi de Manuela Mitrea (32.439 lei)

Potrivit datelor postate pe site-ul Camerei Deputaţilor la categoria „informaţii economice", cei 12 deputaţi constănţeni plus cei doi ai minorităţilor au cheltuit din vistieria ţării, de la începutul anului, cei mai mulţi bani pe salariile personalului cabinetelor parlamentare, în luna mai, mai exact 72.583 lei. Per total, cei 12 deputaţi au dat în şase luni 358.537 lei.

La începutul lunii iunie, la solicitarea Institutului Naţional de Politici Publice, conducerea Camerei Deputaţilor a decis ca toate cheltuielile legate de  îndemnizaţii, diurne, cazare în Bucureşti, în teritoriu şi în străinătate, transport şi telefonie mobilă să fie făcute publice pe site-ul Camerei, astfel încât orice curios să poată vedea cum se duc banii din vistieria ţării.

Primele două luni ale anului au adus câteva economii la buget, cel puţin în ceea ce priveşte sumele forfetare pe care aleşii constănţeni trimişi în Parlamentul României le cheltuiesc lunar pentru cabinetele parlamentare. Explicaţia este simplă: în primele două luni, doar câţiva deputaţi au reuşit să-şi găsească spaţii pentru a-şi amenaja cabinetele în care să-şi primească alegătorii la audienţe. Practic, în ianuarie, la scurt timp după ce şi-au intrat pe deplin în atribuţiile de parlamentar, 11 dintre aleşi au cheltuit doar 37.493 lei. Excepţie a făcut doar unul dintre ei, pesedistul Matei Brătianu, care nu a înregistrat cheltuieli pe luna ianuarie în ceea ce priveşte salariile angajaţilor pentru că la acel moment nu-şi deschisese niciun cabinet. În clasamentul cheltuielilor, de jos în sus urmează luna februarie, cu 58.992 lei, martie - 60.200 lei, aprilie - 65.322 lei şi iunie, cu 64.570 lei.

colaj.jpgPesediştii, cei mai cheltuitori

Potrivit aceloraşi date, de la începutul anului până acum, cele mai mari cheltuieli cu salariile angajaţilor care se ocupă de cabinetele parlamentare din propriile colegii le-au avut deputaţii social-democraţi. Cei cinci parlamentari pesedişti au dat, în şase luni, 151.181 lei numai pentru munca pe care salariaţii lor o prestează în folosul deputaţilor, în speţă a locuitorilor judeţului sau municipiului. Din cei cinci aleşi trimişi în Parlamentul României, cel mai cheltuitor a fost Eduard Martin, care şi-a răsplătit angajaţii, în doar şase luni, cu 33.274 lei. Social-democratul este urmat de colega sa Antonella Marinescu, cu 33.027 de lei. De altfel, cabinetele parlamentare ale celor doi funcţionează la aceeaşi adresă, pe strada Mircea cel Bătrân nr. 102, unde îşi ţine audienţele şi senatorul Alexandru Mazăre.

În ordinea cheltuitorilor urmează Manuela Mitrea, care, chiar dacă nu a ieşit aproape deloc în evidenţă de la câştigarea mandatului de parlamentar, a cheltuit din vistieria ţării 32.439 lei. Relativ mai chibzuită a fost Cristina Dumitrache, care pentru angajaţii de la cabinetul deschis în Bulevardul Mamaia nr. 160 a dat 29.022 lei din sumele forfetare alocate cabinetului său parlamentar. Cel mai puţin a cheltuit Matei Brătianu, deputat în Colegiul 7 - 23.419 de lei. Suma relativ mai mică este explicată de faptul că în luna ianuarie nu a avut înregistrate cheltuieli la cabinetul său pentru că la acel moment nu avea deschis un sediu în teritoriu. Cu excepţia acestei luni, în fiecare lună, a dat sume de peste 5.683 de lei pentru cele două cabinete parlamentare care i-au rămas deschise.

PD-L-iştii dau aproape aceiaşi bani pe mai multe cabinete

Chiar dacă au cheltuit sume aproximativ egale cu cele pe care colegii social-democraţi le-au dat salariaţilor lor, diferenţa între PSD-işti şi PD-L-işti o face numărul cabinetelor parlamentare deschise în teritoriu şi numărul mai mare al celor pe care trebuie să-i remunereze. Practic, calculele efectuate în dreptul deputatului PD-L Constantin Chirilă scot la iveală că în primele şase luni de mandat a dat 32.702 lei pentru oamenii celor patru cabinete ale sale deschise la Ovidiu, Murfatlar, Negru-Vodă şi Albeşti. În schimb, colegul său de partid, Zanfir Iorguş, a dat salarii angajaţilor celor trei cabinete ale sale din Costineşti, Mangalia şi Pecineaga de 32.274 lei. Cea care a cheltuit relativ mai puţin dintre parlamentarii PD-L este Maria Stavrositu, care a dat pe şase luni de activitate în interiorul cabinetului 31.324 lei.

Nici colegii parlamentari liberali nu au cheltuit sume mărunte pentru plata salariilor angajaţilor lor. Cel mai mult a plătit Gheorghe Dragomir - 30.391 de lei, în comparaţie cu colegul său, Mihai Lupu, care nu a luat decât 23.787 lei din vistieria Camerei Deputaţilor. De cealaltă parte, nici cei doi deputaţi ai Minorităţilor, Amet Aledin şi Ibram Iusein, nu au fost prea strânşi la buzunar. Aledin a cheltuit pentru un singur cabinet 32.072 lei, în vreme ce colegul Iusein, relativ mai puţin, 24.806 lei.

{mos_ri:deputati,salarii}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii