Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:36 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Austeritatea bate la uşă Ce spun Gigi Chiru şi Liliana Mincă despre eliminarea subvenţiilor pentru partide

ro

09 Jan, 2012 00:00 2955 Marime text

cap_7.jpgPartidele politice zic adio banilor publici alocaţi de la bugetul de stat pentru întreţinerea sediilor sau pentru campaniile electorale. Formaţiunile politice se vor descurca pe cont propriu dacă iniţiativa legislativă propusă de Daniel Oajdea intră în vigoare.

Măsurile de austeritate ajung din urmă şi partidele parlamentare. Acestea ar putea rămâne fără sprijin bugetar. S-au făcut şi calculele unei astfel reduceri, potrivit cărora s-ar economisi anual circa 6,6 milioane de lei. Propunerea de act normativ aparţine deputatului PDL Daniel Oajdea, care consideră că finanţarea partidelor de la bugetul de stat este imorală şi de nepermis. Din aceste considerente, deputatul a propus ca subvenţiile de stat pentru formaţiunile politice să fie eliminate. Potrivit deputatului, anual, între două şi patru milioane de euro din veniturile statului se duc în vistieria formaţiunilor politice parlamentare. Partidele parlamentare primesc anual, conform legii în vigoare, maximum 0,4% subvenţie de la bugetul de stat. Banii se alocă în funcţie de numărul mandatelor obţinute de partide în alegerile locale şi în cele parlamentare. Suma creşte proporţional în raport cu numărul mandatelor obţinute în alegeri de candidaţii femei.
partide_-_Gigi_Chiru_004.jpg
„Nu văd nicio problemă dacă Parlamentul va decide aceasta"

Preşedintele Organizaţiei Judeţene a PDL, Gigi Chiru, crede că o astfel de măsură este legată de necesitatea reducerii cheltuielilor bugetare. „Nu văd nicio problemă dacă Parlamentul va decide aceasta. Dacă tot strângem cureaua, nu văd nicio greşeală să se retragă sumele ce reveneau partidelor parlamentare de la bugetul de stat", a declarat Chiru. Preşedintele PDL Constanţa susţine însă că normal ar fi ca partidele să primească totuşi o sumă de venit, dat fiind că ele sunt instituţii publice. „Partidele se vor întreţine în continuare din cotizaţii, contribuţii şi sponsorizări. Noi oricum nu primeam bani de la Bucureşti", a mai menţionat acesta. Chiru este de părere că iniţiativa legislativă va trece de votul parlamentarilor.

„Partidele mici sunt dezavantajate"


partide_-_Tudorel_Chesoi_09.jpg
Tudorel Chesoi, preşedintele PNŢCD Constanţa, este de părere că această iniţiativă vine în favoarea partidelor bogate. „Partidele mici sunt dezavantajate. Eu propun ca partidele aflate în Parlament să nu mai primească bani. Dar pentru a fi întărită democraţia, sprijin ar trebui să aibă partidele mici, care nu au în spate oameni cu bani care să le susţină", a menţionat Chesoi. Preşedintele PNŢCD Constanţa crede că propunerea de act normativ este o iniţiativă strict electorală, dat fiind că anul acesta ţara va trece prin două scrutine electorale. „Am o vagă senzaţie că prezenta iniţiativă legislativă a izvorât în urma intenţiei unor partide ce au visteria plină cu bani şi care vor să arate că gândesc şi acţionează social, nu politic", a declarat Chesoi.

„Membrii de partid să-şi achite cotizaţiile!"


partide_-_Liliana_Minca_08.jpg
Ar fi extraordinar să se aplice o astfel de măsură, este de părere Liliana Mincă, reprezentantul UNPR Constanţa. „Partidele parlamentare au membri de partid, aceştia să-şi plătească cotizaţiile şi astfel formaţiunile politice să-şi suporte cheltuielile cu întreţinerea sediilor! Fiecare să-şi plătească campania electorală!", a precizat Liana Mincă. Reprezentanta UNPR susţine că partidul pe care îl reprezintă nu a primit absolut niciun leu de la buget niciodată. „Întrebaţi-l pe Oajdea pe ce îşi bazează afirmaţiile. La Constanţa nu am primit absolut niciun leu de la bugetul de stat pentru partid", a declarat Liliana Mincă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii