Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:05 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La frontiera, Mincu aplica legea discretionar

ro

22 Jan, 2004 00:00 844 Marime text

Strip-tease pe fasie

Putini cunosc faptul ca, de la un timp, politistii de frontiera sunt supusi unor adevarate perchezitii corporale * Ei sunt dezbracati si controlati in cele mai intime parti ale corpului * Verificarile sunt dispuse de catre seful Directiei Politiei de Frontiera Constanta, comisar sef Nicu Mincu * Intrebat despre acest aspect, Mincu a invocat faptul ca, atunci cand au depus juramantul, ei au acceptat sa fie supusi "testarii fidelitatii" * Mai mult, comisarul sef Mincu sustine ca nu face altceva decat sa aplice legea in orice imprejurare * Numai ca, in urma unor investigatii ale reporterilor de la "ZIUA de Constanta", s-a dovedit exact contrariul * De exemplu, in preajma sarbatorilor de iarna, intrarea la magazinele duty-free se facea numai cu acordul acestuia * Unul dintre cei care nu au avut voie sa ajunga la duty-free este comisarul sef Munteanu, comandantul Politiei din Costinesti * In schimb, pentru chestorul Traian Jipa drumurile au fost deschise

Seful Directiei Politiei de Frontiera Constanta, comisar sef Nicu Mincu, este acuzat de mai multi subordonati ca are o conduita dictatoriala. Mergand pe firul acestor aprecieri venite de la subalternii comisarului sef, reporterii de la "ZIUA de Constanta" au descoperit mult mai multe decat se asteptau. Intr-unul din articolele anterioare prezentate de cotidianul nostru spuneam ca in prezent, pe plan local, politistii de frontiera au ajuns de rasul lumii deoarece, in cadrul unor asa-zise controale, acestia sunt efectiv dezbracati de uniforme. Cei care rad cu gura pana la urechi sunt chiar "partenerii" de serviciu, adica vamesii. In timp ce acestia din urma sunt lasati in pace, multi dintre sefii de vama uitand sa treaca cu zilele pe la punctele de frontiera, fiecare vazandu-si nestingheriti de propriile afaceri, politistii de frontiera au fost supusi unui adevarat tir de controale. Facem precizarea ca nu suntem impotriva verificarilor inopinate, insa cu respectarea legii, ceea ce nu se prea intampla la Politia de Frontiera Constanta. "Metoda" aplicata te face sa te gandesti mai degraba la Armata Rosie. In opinia politistilor de frontiera, totul a inceput de cand la conducerea Directiei Politiei de Frontiera Constanta a fost numit Nicu Mincu, iar pentru politisti exercitarea meseriei a luat o intorsatura destul de grava. Multi dintre lucratori sunt timorati si nu mai au aceeasi placere de a se duce la serviciu. Desi s-au tras cateva semnale de alarma, metodele aplicate se pare ca inca continua. In ce constau aceste verificari s-ar intreba orice persoana de buna-credinta, insa raspunsul la intrebare iti da fiori.

Daca-i ordin, cu placere!

Exista un anumit ordin prin care se doreste combaterea coruptiei. In acest sens, politistilor de frontiera le-a fost interzis sa mai vina la serviciu cu propriile masini, iar telefoanele mobile sunt predate la intrarea in tura. De asemenea, nici un politist nu are voie sa aiba asupra lui sume in valuta, chiar si un dolar, iar banii romanesti trebuie declarati la intrarea in tura de serviciu. Precizam ca acest ordin este valabil numai pentru politistii de frontiera, nu si pentru vamesi, desi, practic, la frontiera tarii se lucreaza in echipe formate din vamesi si politisti de frontiera. Intrebat de catre reporterii nostri la ce serveste un astfel de ordin si de ce este valabil numai pentru politisti, seful Directiei Politiei de Frontiera, comisar sef Nicu Mincu, spune ca ordinul a fost dat de catre sefii sai de la Bucuresti si ca s-a luat o astfel de masura pentru ca nu cumva politistii de frontiera sa fie tentati sa mai plece acasa cu niscaiva "cadouri". Zis si facut! Numai ca, pe plan local, se pare ca responsabilii Directiei Politiei de Frontiera Constanta aplica in mod dictatorial acest ordin. Mai mult, persoane care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat ca au existat cazuri in care s-au facut si inscenari, un politist de frontiera trezindu-se brusc cu vreo zece dolari in apropierea sa.

Rea-vointa sau secret de serviciu

Pentru o informare cat mai corecta asupra acestui ordin, am solicitat sefului DPF Constanta sa vedem si noi documentul sau sa ne dea o copie, insa am fost refuzati, desi respectivul document nu se incadreaza in categoria "secret de serviciu". El ne-a sfatuit sa cautam intr-o anumita revista unde a fost publicat acest ordin, lucru pe care trebuie sa recunoastem ca nu l-am facut. Fara rea-intentie nu am putut gasi ordinul pentru ca nu ne-au fost indicate nici macar data la care a aparut acea revista sau eventual numarul. Dar ne intrebam de ce nu ne-a fost inmanata o copie dupa ordin, daca oricum a fost deja publicat?

Politistii de frontiera - fanii lui Joe Cocker

Controalele s-au intensificat. Si nu oricum! In timpul controalelor efectuate de oamenii lui Mincu, politistii de frontiera sunt pusi sa faca "strip-tease". Diferenta intre politisti si fetele de la "bara" este ca acestia sunt cautati chiar si in lenjeria intima de eventualele recompense, dar in schimb ei nu primesc nimic. Intrebat despre acest moment penibil al muncii de frontiera, seful DPF Constanta, comisar sef Nicu Mincu, a afirmat ca el aplica legea. Spre surprinderea noastra, el a invocat articolul 23, alin.6 din Legea 360/2003, in care se spune ca "semnarea juramantului de credinta presupune si acordul implicit al politistului pentru testarea fidelitatii si integritatii sale profesionale prin efectuarea unor verificari de specialitate in conditiile legii". Raspunsul directorului DPF Constanta ne-a pus serios pe ganduri pentru ca suntem convinsi ca, atunci cand acesti oameni s-au hotarat sa devina politisti, au fost siguri ca nu-si vor da jos uniforma decat singuri si din proprie initiativa sau, in cel mai rau caz, "testarea fidelitatii" sa fie facuta de propriile consoarte. Iata ca ei trebuie sa se dezbrace pentru a-si demonstra "fidelitatea" si in fata superiorilor. Datorita acestei metode de lucru, politistii de frontiera au ajuns sa se simta ca ultimii infractori, chiar daca nu au calcat niciodata "pe bec".

Presat de presa

Pusi fata-n fata cu asemenea explicatii, ne-am gandit ca totusi seful DPF Constanta aplica legea asa cum sustine. Mai ales ca, in urma cu aproximativ o luna de zile, atunci cand a avut loc bilantul Politiei de Frontiera, in cadrul unei conferinte de presa, Mincu spunea: "Nu voi accepta nici un compromis, indiferent de presiunile care se fac". La timpul respectiv, unul dintre reporterii nostri l-a intrebat daca s-a lovit de astfel de situatii sau daca au existat persoane care au exercitat presiuni asupra sa, insa acesta nu a mai stiut ce sa raspunda. Dar, pentru ca reprezentantii presei asteptau totusi un raspuns, Mincu a aruncat vina chiar pe ziaristi, sustinand ca si din partea presei au existat presiuni. Daca, in opinia acestuia, relatarea unor situatii de fapt reprezinta presiuni, probabil ca nu este omul potrivit la locul potrivit. Si pentru ca tot sustine sus si tare ca datorita functiei pe care o detine aplica legea, firesc, ne-am pus intrebarea: "care lege?". Probabil ca o lege numai de el stiuta. Suntem curiosi, pe comisarul sef Mincu cine-l dezbraca. Pentru a verifica intr-adevar daca Mincu chiar este o persoana atat de corecta, am incercat sa aflam mai multe. Surprizele nu s-au lasat prea mult asteptate.

Unul vine, altul pleaca de pe "mosia" de la frontiera

In preajma sarbatorilor de iarna, mai multe persoane au dorit sa-si cumpere cate ceva de la magazinele duty-free amplasate in punctele de frontiera. Din investigatiile efectuate de catre reporterii nostri am aflat ca accesul spre magazine se facea numai cu acordul sefului Directiei Politiei de Frontiera Constanta. Toate aprobarile erau date de Mincu prin telefon, iar intermediarii au fost si sunt oamenii de incredere ai lui Mincu, "trimisi in misiune", asa cum ii place directorului DPF Constanta sa spuna. Cert este ca persoanele care doreau cu orice pret sa ajunga la duty-free aveau nevoie de acordul expres al mai-marelui de la DPF Constanta. Numai ca, spre surprinderea noastra, accesul in vami se facea pe ochi frumosi si dupa cum voia comisarul sef Nicu Mincu. Astfel, printre cei care au vrut sa cumpere cate ceva de la respectivele magazinele s-au aflat parlamentari, procurori, oameni de afaceri si alte persoane de diverse "ranguri". In functie de coloratura politica, acestia intrau sau plecau asa cum au venit. De exemplu, comandantul Politiei din Costinesti, comisarul Munteanu, nu a avut acces, in schimb, pentru chestorul Traian Jipa, seful IPJ Constanta, drumurile au fost deschise. Sa fi fost aceasta o recompensa sau un prilej de a se pune "pe bune" cu chestorul, dupa ce, in urma cu cateva zile, la bilantul IPJ Constanta, Jipa a lasat sa se inteleaga ca relatiile cu Politia de Frontiera Constanta nu au fost chiar asa de fructuoase in anul 2003?

Lovitura sub centura

Si pentru a nu fi acuzati ca nu am respectat deontologia profesionala, am discutat acest subiect chiar cu seful Directiei Politiei de Frontiera Constanta, comisar sef Nicu Mincu. Firesc, reporterul nostru l-a intrebat de ce s-a suparat comisarul Munteanu, iar Mincu a inceput acelasi repertoriu cu aplicarea legii. "Normal, l-am suparat ca nu l-am lasat sa-si ia tigari de la Vama Veche. Eu aplic legea indiferent de persoana". In acest moment, satui de-atata teatru ieftin, reporterii cotidianului nostru l-au intrebat de ce totusi chestorul Jipa a fost vazut la magazine. Vizibil luat prin surprindere, Mincu nu a mai stiut ce sa raspunda, nu a negat si a ridicat din umeri, exprimandu-si neputinta. Si atunci cum ramane cu aplicarea legii, domnule comisar sef?
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii