Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:37 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gheorghe Martin i-a certat pe toti sefii descentralizatelor care absenteaza la videoconferinte

ro

26 Jun, 2004 00:00 598 Marime text

Demonstratie de putere pentru noii primari din judet

Prefectul a demonstrat ca este singurul care coordoneaza activitatea tuturor deconcentratelor * Nici un control nu se efectueaza fara acordul conducerii Prefecturii * Primarii trebuie sa "denunte" abuzurile descentralizatelor

In fiecare vineri, cu foarte mici exceptii, reprezentantii Guvernului in teritoriu intra in contact audio si video cu ministrii. De multe ori, schimbul de informatii nu are loc. Ministrii care participa la videoconferinta isi prezinta informarile cu privire la diferite subiecte sau traseaza sarcini ce trebuie duse la indeplinire de autoritatile din teritoriu. Dupa astfel de intalniri, cel putin la Constanta, urmeaza sedintele prefectului cu conducerile deconcentratelor si cu primarii localitatilor. Ieri, pentru prima oara dupa alegerile locale, prefectul si sefii institutiilor judetene au dat ochii cu o parte a primarilor alesi si realesi prin cele doua tururi de scrutin. Nu este pentru prima data cand prefectul judetului, Gheorghe Martin, isi dezgoleste pieptul pentru a infrunta numeroasa asistenta. De aceasta data, tinta atacurilor a fost "proaspatul" responsabil cu programul SAPARD pe zona de Sud-Est. In opinia lui Mihai Marciuc, intalnirile cu prefectul sunt inutile. Reprezentantul SAPARD considera, pana ieri, ca singurul in fata caruia are de dat socoteala este ministrul, si nu prefectul. Ca modul de abordare a problemei a fost total gresit, s-a dovedit prin reactia reprezentantului Guvernului in teritoriu care, sa spunem, iritat, si-a amintit ca mai exista si alti directori care dau dovada de insubordonare prin simplul fapt ca nu raspund convocarilor de la sfarsit de saptamana. Prima parte a reprezentatiei s-a dat chiar in sala in care, de obicei, se desfasoara videoconferinta, de fata cu toti directorii descentralizatelor carora, pe aceasta cale, li s-a reamintit ca nu sunt de capul lor, ca exista un sef caruia trebuie sa se subordoneze. Actul al doilea s-a desfasurat in Sala Mare a Prefecturii Constanta, acolo unde, conform aceluiasi ritual saptamanal, primarii urmaresc intalnirea cu mai-marii de la Bucuresti.

S-a strigat... catalogul, ca la scoala

Pentru multi dintre cei prezenti, ieri, in sala de sedinte a fost pentru prima oara cand au dat ochii cu prefectul, in calitatea de reprezentant al Guvernului in teritoriu. Constient de faptul ca prima impresie conteaza, Gheorghe Martin a facut o demonstratie de forta ca sa se stabileasca clar, si de la inceput, care este ierarhia ce trebuie musai respectata. De pe lista pe care a avut-o in fata ochilor, Martin a strigat pe nume pe fiecare dintre directorii de descentralizate care trebuie sa se prezinte la astfel de intalniri. Cu acest prilej, conducatorul Prefecturii a constatat ca exista "indisciplinati" care nu au raspuns, nu invitatiei, ci convocarii la ordin. Prefectul a apreciat ca tocmai cei vinovati de dezinteres reprezinta institutii care nu se achita de... responsabilitati. A fost vorba, printre altii, despre reprezentantii Agentiei Domeniilor Statului, cu care prefectul are o problema mai veche, dupa cum se vede, ramasa nerezolvata. Cei care nu au fost de fata au fost catalogati de reprezentantul Guvernului in teritoriu drept "smecheri" pentru ca se sustrag, sistematic, de la una dintre cele mai importante activitati.

Birocratia, dusmanul nostru, al tuturor

La sedinta de ieri, care s-a dorit una festiva, in conditiile in care se lucra cu primarii desemnati recent prin vot democratic, sefii administratiilor locale au aflat chiar din gura reprezentantului Guvernului in teritoriu ca nu vor avea probleme in ceea ce priveste birocratia, pentru ca in acest domeniu s-au facut... progrese. Daca in aceasta zona activitatea s-a imbunatatit, nu acelasi lucru s-a putut spune despre unii dintre directorii de descentralizate care s-au transformat in pseudo-ministri, care baga spaima in autoritatile locale cu controale care, de fapt, ar trebui avizate numai de conducerea Prefecturii. Daca am inteles corect, astfel de verificari s-ar putea abate asupra primarilor care nu raspund corespunzator anumitor "solicitari" (indiferent de natura lor) si care ar putea fi trasi de urechi prin... intermediari. Primarii care nu au "chef" sa primeasca pe cei ce efectueaza controalele nu au decat sa puna mana pe telefon si sa informeze conducerea Prefecturii in legatura cu "abuzul". In opinia prefectului, actiunile de verificare trebuie precedate, insa, de cele de "indrumare si sprijin" prin care, eventual, cei vizati sunt anuntati de o posibila incursiune la fata locului pentru a pregati, in timp util, tot ce este necesar. S-au facut, insa, precizari cu privire la "micile" exceptii de la regula. Garda de Mediu trebuie sa dea raportul la prefect cu privire la eventualele verificari. Concluzia ce se poate trage dupa sedinta de ieri este ca tot ce misca in judet raspunde numai in fata prefectului. Dupa ce si-a revarsat preaplinul in ceea ce priveste autoritatea, prefectul i-a invitat pe primari sa participe la ceremoniile dedicate Zilei Drapelului. Mai-marii localitatilor trebuie sa se prezinte la Constanta, dar nu oricum. Esarfa, simbolul autoritatii locale, trebuie sa treaca de-a curmezisul pieptului fiecaruia dintre primarii care vor participa la ceremonia ridicarii drapelului pe catargul din fata Prefecturii. Nu tot la fel de amabil a fost lansata invitatia catre directorii de descentralizate care au inteles ca, morti-copti, trebuie sa participe la eveniment.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii