Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:27 17 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fostii directori de la "Petromin-Minerva", pusi in libertate

ro

05 Jan, 2004 00:00 1016 Marime text

In urma cu sase ani, judecatorii i-au condamnat pe sapte directori ai Companiei "Petromin-Minerva" la pedepse cuprinse intre 8 si 15 ani de inchisoare * Conform actului de inculpare, acestia sunt acuzati ca au adus un prejudiciu in valoare de 105 milioane de dolari * Hotararea de condamnare emisa de Curtea Suprema de Justitie in acest caz fusese suspendata pana la finalizarea cererii de revizuire a dosarului, insa procurorii s-au grabit sa o puna in executare in urma cu aproximativ un an * Dupa ce au fost incarcerati, avocatii acestora au pus in aplicare toate caile procedurale pentru a demonstra nevinovatia clientilor lor vizavi de faptele de care sunt acuzati * Ieri, instanta suprema a dispus casarea sentintei, rejudecarea cauzei si punerea lor in libertate de indata * Avocatul Apostol Armeanu, aparatorul inculpatei Elena Dan Minerva, a declarat ca deocamdata nu a fost emis documentul oficial si nu se cunosc limitele de casatie, insa in functie de acestea, rejudecarea va avea loc la Curtea de Apel Galati sau la Tribunalul Constanta * De asemenea, Ionel Hasotti, aparatorul lui Calin Dragomir Marinescu, zis "Sogunul", a spus ca cererea recursului a fost admisa in baza actelor prin care s-a dovedit ca, de fapt, inculpatii au adus profit companiei

Magistratii de la Inalta Curte de Justitie si Casatie au admis, ieri, recursul formulat de aparatorii fostilor directori ai Companiei "Petromin-Minerva" impotriva deciziei date de Curtea de Apel Galati prin care s-a respins cererea de revizuire a dosarului. Prin aceeasi decizie, judecatorii au casat sentinta prin care inculpatii au fost condamnati la pedepse cuprinse intre 8 si 15 ani de inchisoare si au decis rejudecarea cauzei, dispunand in acelasi timp punerea in libertate de indata. Conform declaratiei date de catre avocatul Apostol Armeanu, deocamdata nu se cunosc limitele casarii, insa in scurt timp aparatorii inculpatilor vor intra in posesia documentului oficial si atunci se va sti cu exactitate care va fi instanta competenta sa solutioneze rejudecarea, in speta, Curtea de Apel Galati sau Tribunalul Constanta. De asemenea, avocatul Ionel Hasotti spune ca cererea recursului a fost admisa datorita actelor prin care s-a dovedit ca, de fapt, fostii directori au adus profit companiei, si nu prejudicii, asa cum sustin procurorii. Prin rechizitoriul incheiat in anul 1994, Parchetul de pe langa Curtea de Apel Constanta a dispus trimiterea in judecata a inculpatilor Calin Dragomir Marinescu, zis "Sogunul", Virgil Toanchina, Romanuel Nicolae Posedaru, Constantin Bobes, Elena Dan Minerva, Mihai Constantinescu si Severina Sava. Lor li se imputa savarsirea infractiunilor de fals, abuz in serviciu si nerespectarea dispozitiilor legale privind activitatea de import-export. Conform actului de inculpare, inculpatii, cu ocazia incheierii si executarii contractului de Join-Venture privind societatea mixta externa "Minerva", au intocmit in fals memoriul de documentare, acte false de vindere a sapte nave si radierea lor din Registrul Naval Roman, vanzarea vapoarelor unor companii externe fara autorizare prin licenta de export si prejudicierea in acest mod a companiei cu suma de 105 milioane de dolari. De asemenea, ei sunt acuzati ca s-au folosit de un credit de 4,8 milioane de dolari in favoarea firmei externe "Ermis" si ca au falsificat raportul referitor la situatia economico-financiara a firmei la care erau angajati.

Justitia romana, acuzata de detentie ilegala si rele tratamente si tortura

Pentru a reusi sa dovedeasca nevinovatia clientilor lor, avocatii au recurs la tot ceea ce legea le-a permis. Printre altele, acestia au solicitat Curtii Supreme de Justitie un raspuns cu privire la ceea ce s-a intamplat cu memoriul pentru recurs in anulare inregistrat in iunie 1998 la cabinetul ministrului de Justitie, dar au fost refuzati. Prin decizia finala a Curtii Supreme de Justitie, inculpatii Calin Marinescu, Virgil Toanchina, Romanuel Posedaru, Constantin Bobes, Eelena Dan Minerva, Severina Sava si Mihai Constantinescu au fost condamnati definitiv la pedepse cuprinse intre 8 si 15 ani de inchisoare. Cu toate ca, in acest caz, hotararea de condamnare emisa de Curtea Suprema de Justitie fusese suspendata pana la finalizarea cererii de revizuire a dosarului, pe data de 11 iunie 2002, Parchetul a dispus aducerea la indeplinire a mandatelor de arestare, iar fostii directori au ajuns dupa gratii. La timpul respectiv, avocatii inculpatilor au spus ca arestarea este abuziva deoarece nici inculpatii si nici aparatorii acestora nu au fost citati. In alta ordine de idei, pana in prezent, Marinescu a avut doua operatii pe cord, insa cu toate acestea, el a fost tinut in penitenciar. Pentru a demonstra ca in Romania este incalcat in mod grosolan dreptul la viata, aparatorii inculpatilor au dat in judecata statul roman, acuzand Justitia romana de detentie ilegala in timpul procesului. Totodata, prin plangerea adresata Curtii Europene a Drepturilor Omului de catre aparatorul lui Marinescu, Justitia romana a fost acuzata de rele tratamente si tortura deoarece de mai multe ori i s-a refuzat punerea in libertate pe motive medicale, desi medicii legisti au concluzionat ca bolile de care sufera sunt grave.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii