Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:13 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Viceprimarul din Cogealac si fratele sau, retinuti in cazul scandalului cu eoliene

ro

14 Aug, 2010 00:00 1629 Marime text
cogealac_primar_kati_hristu_conferinta_07.jpgSfârşit de săptămână cu ghinion pentru fraţii Dore din Cogealac. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au dispus vineri reţinerea lui Nicolae Dore şi a fratelui acestuia, Mihai Dore, viceprimarul localităţii. Cei doi sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni şi de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice în formă agravată. Nicolae şi Mihai Dore vor fi prezentaţi Judecătoriei Constanţa cu propunere de arestare preventivă.

Reţinerea lui Nicolae Dore l-a luat pe nepregătite şi pe preşedintele Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat (PNŢCD), avocatul Aurelian Pavelescu, apărătorul edilul suspendat de la Cogealac, Hristu Cati. Cu toate acestea, şeful ţărăniştilor a criticat acţiunea procurorilor, despre care a spus că „nu are niciun suport juridic“. „N-am ştiut c-a fost reţinut. Acuzele sunt aceleaşi ca şi în cazul primarului. Tot ce este la Cogealac se va clarifica şi se va dovedi că primarul şi oamenii lui sunt cei care au apărat şi apără legalitatea. Acest lucru se va dovedi. Mai devreme sau mai târziu, adevărul va ieşi la lumină“, a mai arătat avocatul primarului suspendat. Preşedintele PNŢCD mai spune că o mare parte din cei audiaţi în cazul Cogealac au fost amendaţi administrativ. „Consider că este vorba de presiune pe care Parchetul o face asupra populaţiei şi locuitorilor din Cogealac, pentru ca oamenii să nu se mai bată pentru drepturile lor. Cum spuneam, din punct de vedere juridic nu se justifică (n.r. reţinerea fratelui viceprimarului)“, a mai spus Pavelescu. 

Mihai Dore, în stare foarte gravă

În ceea ce priveşte starea de sănătate a viceprimarului din Cogealac, preşedintele PNŢCD spune că Mihai Dore a fost operat joi de medicii Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca. „Viceprimarul este o victimă. Se află într-o stare foarte gravă. A fost operat! Dignosticul pus de medici a fost plagă suprainfectată. Parchetul, având acest document, apreciază în propunerea de arestare preventivă că este vorba despre o rană uşoară. În faţa unor acte oficiale emise de medici nu se pot face asemenea aprecieri, care sunt lipsite de orice fel de temei. Ce înseamnă rană uşoară? Cum defineşti legal? Scrie în Codul Penal definiţia?“, a mai „tunat“ Aurelian Pavelescu. 

Astăzi, magistraţii Tribunalului Constanta vor judeca cererea de arestare preventivă formulată de procurori pe numele viceprimarului comunei Cogealac, însă reţinerea pentru 24 de ore a fost dispusă încă de aseară. Dacă va fi arestat, membrii Consiliului Local Cogealac se va reuni în cadrul unei şedinţe pentru desemnarea unui nou viceprimar căruia să-i fie încredinţate atribuţiile privind conducerea comunei. La înfăţişarea de săptămâna trecută, avocatul lui Mihai Dore a argumentat că acesta nu se sustrage urmăririi penale, după cum au susţinut procurorii, şi că are toate intenţiile de a sprijini ancheta, doar că se află internat în Bucureşti. Acuzaţiile care i se aduc viceprimarului sunt de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, respectiv ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice. Prin intermediul unui comunicat de presă, dat publicităţii pe data de 6 august, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au propus Tribunalului Constanţa arestarea preventivă în lipsă a inculpatului Mihai Dore.

Parchetul ştie una şi bună 

În sarcina vicelui s-a reţinut că, la iniţiativa primarului Hristu Cati, începând cu săptămâna 19 - 25 iulie 2010, împreună cu alţi participanţi, a aderat la o asociere cu scopul de a comite infracţiuni. „Prin folosirea acţiunilor violente şi în forţă, iar nu a căilor legale, a încercat să îi determine pe angajaţii firmei CEZ România SRL şi pe partenerii acesteia să înceteze lucrul la instalarea unui parc eolian energetic pe raza comunei Cogealac, aşa încât o altă firmă, SC Eolica Dobrogea Five SRL Constanţa, agreată de Consiliul local şi primar, să instaleze parcul eolian energetic (...)“, se mai arată în comunicat. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii