Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:18 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Magistratul Doina Draguinea, chemat la bara de CSM

ro

24 Dec, 2009 02:55 4025 Marime text

cap_2.jpgFostului preşedinte al Tribunalului i se impută neredactarea în timpul legal a mai multor hotărâri judecătoreşti şi ascunderea acestui lucru, prin transmiterea unei situaţii false către CSM

Judecătoarea Doina Drăguinea, fostul preşedinte al Tribunalului Constanţa, va răspunde în faţa Consiliului Superior al Magistraturii în legătură cu numărul mare de hotărâri neredactate şi cu prezentarea unei situaţii distorsionate superiorilor săi. Nicolae Stanciu, preşedintele Curţii de Apel Constanţa, a confirmat faptul că, pe 14 decembrie, s-a decis exercitarea acţiunii disciplinare faţă de fostul preşedinte al Tribunalului Constanţa, pentru abateri de la legea 303/2004 privind statutul magistraţilor.

Acţiunea vine în urma unei sesizări făcute de Curtea de Apel Constanţa, la sfârşitul lunii octombrie, către CSM, prin care se aducea la cunoştinţa Consiliului gravele abateri ale judecătoarei Doina Drăguinea. După cum se arată în comunicatul de presă al Curţii de Apel de la vremea respectivă, magistratului i se impută că a redactat cu mult peste termenul legal un număr considerabil de hotărâri judecătoreşti, situaţia durând de cel puţin trei ani, însă fiind ascunsă de însuşi magistratul în discuţie. Astfel, se mai arăta în comunicat, fostul preşedinte al Tribunalului ar fi încercat să-şi ascundă „restanţele", prezentând o situaţie neconformă realităţii. În calitate de preşedinte de instanţă, magistratul Doina Drăguinea era cel care avea sarcina de a transmite situaţia redactărilor către Ministerul Justiţiei. În mod suspect, când venea vorba de propriile hotărâri ce aşteptau să fie redactate, pe judecătoare părea să o lovească brusc amnezia.

judecator_doina_draguinea.jpgCe spune Curtea

„Vă sesizăm", se arată în adresa Curţii de Apel către CSM, „în conformitate cu dispoziţiile art. 451 din Legea nr. 317/2004, pentru efectuarea de verificări de către inspectorii din cadrul Serviciului de inspecţie judiciară pentru judecători, a dnei. judecător Drăguinea Doina, pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 litera i din Legea nr. 303/2004 (efectuarea cu întârziere a lucrărilor, din motive imputabile)". „Menţionăm că dna. Drăguinea Doina a îndeplinit până la data de 1 mai 2009 funcţia de preşedinte al Tribunalului Constanţa. În această calitate, aceasta a ascuns faptul că are redactări restante în ultimii trei ani, trimiţând Curţii de Apel Constanţa o situaţie distorsionată în ceea ce priveşte situaţia redactărilor", a arătat preşedintele Curţii. În plus, acesta continuă: „deşi în cursul lunii august i s-a atras atenţia asupra acestui fapt, până în prezent nu are toate redactările restante efectuate".

„N-am întâlnit asemenea caz"

Totodată, Curtea de Apel a transmis către CSM adresa Tribunalului Constanţa privind situaţia redactărilor, dar şi situaţiile trimise Curţii de Apel Constanţa. În urma sesizării Curţii de Apel, Consiliul Superior al Magistraturii a verificat situaţia existentă la Tribunalul Constanţa, în privinţa hotărârilor judecătoreşti ce ar fi trebuit redactate de Doina Drăguinea. Verificările CSM au confirmat, practic, cele reclamate de Curtea de Apel, astfel că s-a decis exercitarea acţiunii disciplinare faţă de magistratul în discuţie. Cu alte cuvinte, acţiunea echivalează cu un dosar normal, la finalul căruia judecătoarea fie va fi găsită vinovată de faptele ce i se impută, fie va fi absolvită de orice vină. Pe parcursul acţiunii disciplinare, vor fi administrate probe în apărare, dar şi în acuzare, magistratul putând, de asemenea, să aducă martori pentru a-şi susţine cauza. În cazul în care Doina Drăguinea va fi găsită vinovată, judecătoarea riscă să fie sancţionată pentru greşelile sale. „Până acum, în toată cariera mea în magistratură, n-am întâlnit un asemenea caz, ca un judecător să aibă un număr atât de mare de dosare pe care să le ascundă, cu regret o spun", a declarat preşedintele Curţii de Apel Constanţa, Nicolae Stanciu. „Este una dintre dezamăgirile pe care le-am avut în anul ce se încheie", a conchis judecătorul. De menţionat că, deşi era verificată de CSM cu privire la redactările restante ale hotărârilor judecătoreşti, dar şi cu privire la faptul că a ascuns acest lucru, în calitate de preşedinte de instanţă, judecătoarea Doina Drăguinea a concurat din nou pentru postul de preşedinte al Tribunalului, concursul fiind însă câştigat de judecătorul Vasile Cosac Cărbune.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii